On je već dugi niz godina jedan d najpopularnijih pop pejvača u regiji. Svaki njegov koncert je pravi spektakl a karte se rasprodaju brzinom svjetlosti. Biografija Dine Merlina služi kao svjedočanstvo burnog postojanja Balkana, prikazujući duboke veze koje se stvaraju kroz glazbu i zajedničko divljenje glazbenim ikonama.Edin Dervišhalidović, nadaleko poznat pod umjetničkim imenom Dino Merlin, pojavio se na svijetu 12. septembra 1962. godine u Sarajevu, označivši početak njegovog nevjerovatnog puta.Osobna pripovijest Dine Merlina duboko je utjelovljenje tuge, nesreće i pobjede.

Potekao iz skromne sredine, došao je u svijet i zatekao svog oca odsutnog, ostavljajući ga da ga odgaja isključivo njegova majka. Kako bi prebrodio financijske poteškoće, u nježnoj se dobi okušao u radnoj snazi, čak se i zaposlio u tvornici, njegujući pritom duboko ukorijenjenu ljubav prema glazbi, posebice gitari.

Pojedinosti o njegovom osobnom životu su rijetke; međutim, sav svoj unutarnji nemir kanalizira u tekstove svojih pjesama. Iako rijetko govori o vlastitim iskustvima, priznao je da je oprostio ocu što ga je napustio, iako to oproštenje ne znači da je izbrisao sjećanje.

  •  Dino Merlin je otkrio da je njegovo odrastanje bilo izazovno jer ga je otac napustio kada je imao samo sedam godina, a iza njega je ostala pet godina starija sestra Amina. Usprkos tim teškoćama, njihova je majka dala sve od sebe da im priskrbi, osiguravajući da im nedostaje vrlo malo.

Dino Merlin se prisjetio kako je svake večeri prije spavanja imao bicikl, polovne skije i jabuku, što se pokazalo dovoljnim. Priznao je da tijekom tog vremena mnogi pojedinci nisu bili te sreće da imaju čak ni te osnovne potrepštine.

 

Već 35 godina uživa u blaženom braku sa suprugom Amelom. Zajedno su odgojili kćerku po imenu Amela i sina po imenu Hamza. Njihova ljubavna priča nije bila bez izazova jer su morali prevladati društvene prepreke zbog različitog financijskog stanja. Unatoč Amelinom bogatom odgoju i njegovom skromnom podrijetlu, njihova je ljubav pobijedila sve. U tajnoj ceremoniji, dvadesetogodišnja Amela udala se za Dina i pridružila se njemu i njegovoj majci u njihovom novom domu.

Nakon pola godine otuđenosti, njezini su se roditelji na kraju predomislili i sada njihova veza napreduje. Unatoč izazovima koje je to predstavljalo u njegovom braku, Dino je odbijao napustiti svoju strast prema glazbi, budući da je veličina njegovog potencijalnog uspjeha svima ostala misterij.

Bilo je kao da su se sama nebeska tijela urotila u našu korist, savršeno se poravnavši da nas spoje. Naši su se putevi ukrstili kad smo imali samo sedamnaest godina, nevini i neokaljani svijetom. Presretan sam što je naša ljubav opstala kroz godine i ostala čvrsta do danas. Za mene Amela nije samo supruga, već i predana majka, nježna ljubavnica i osoba koja odgaja našu djecu.

 

Ona je rame na koje se oslanjam u trenucima tuge, moja najvjernija osoba od povjerenja i savjetnica. Budući da sam prirodno suzdržana, često nalazim utjehu u njezinoj majčinskoj prisutnosti, jer posjeduje urođenu sposobnost da me umiri kad mi je najpotrebnije. U mnogočemu smo potpune suprotnosti: ja sam sklon vatrenim emocijama, dok je ona skromna i staložena. Ipak, upravo te razlike omogućuju nam da se tako savršeno nadopunjujemo.

  • Godine 1991. Dervišhalidović kreće u solo karijeru i uzima umjetničko ime Dino Merlin. Dok još uvijek producira pop glazbu, on uključuje elektroničke, orijentalne i etničke utjecaje, što rezultira posebnim i originalnim zvukom. Njegov inauguracijski solo album pod nazivom “Moja bogda sna” objavljen je 1993. godine.

Početnu himnu Bosne i Hercegovine pod nazivom “Jedna si jedina” komponirao je on. Tri puta je imao priliku sudjelovati na Eurosongu. Prvi je bio 1993. u Dublinu, gdje je napisao pjesmu “All the pain in the world”, koja je poslužila kao inauguracijsko predstavljanje Bosne i Hercegovine kao neovisne nacije.

Godine 1999. izašao je na pozornicu u Jeruzalemu zajedno s francuskom pjevačicom Beatrice Pulo kako bi izveo pjesmu “Passengers”. Posljednje, 2011. godine u Dusseldorfu je predstavio Bosnu i Hercegovinu pjesmom “Ljubav zainat”.

 

Godine 2000. predstavio je svoj album “Sredin” koji je vrlo brzo postao jedan od najprodavanijih albuma u jugoistočnoj Europi u proteklom desetljeću. Izdanje je pratila opsežna turneja koja se sastojala od preko 200 zadivljujućih koncerata.

Među tim nastupima bio je značajan događaj održan na Olimpijskom stadionu Koševo, gdje se zapanjujuća publika od 80.000 nestrpljivo okupila da svjedoči njegovoj izvedbi koja izaziva strahopoštovanje.

Jednako dobro prihvaćen bio je i album “Hotel Nacional” koji je u lipnju 2014. zasjeo na 8. mjesto Billboardove ljestvice, čime je učvrstio svoju popularnost.

Preporučujemo