Žarko Laušević preminuo je u 63. godini, potvrdila je njegova porodica prije nekoliko dana  a ova vijest je duboko rastužila njegove kolege prijatelje i fanove. Glumac je postao slavan osamdesetih godina prošlog veka ulogom Miloša Oblilića u kultnom filmu “Bitka za Kosovo”a nakon toga su se uloge asamo nizale.  Međutim, jedna noć će mu potpuno promijeniti život. Žarka i njegovog brata Branimira (nadimak Mili) 31. jula 1993. napala je grupa huligana u blizini lokala “Epl” u Podgorici.

Žarko je tada svojim pištoljem CZ-99 ubio dvije osobe. Osuđen je na 13 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva .Odležao je u Spužu i Požarevcu. Nakon što je savezni sud ukinuo kaznu, oglašen je krivim za dvostruko ubistvo. Osuđen je na četiri godine zatvora zbog optužbe za prekomjerno ubistvo i pušten je nakon što je odslužio 4,5 godine u samoodbrani.

Ne videći ni svrhu ni smisao srpskog života, Žarko je otišao u Sjedinjene Države. Veliki srpski glumac u svojim knjigama “Prođe godina, a dan nikad”, “Druga knjiga” i “Sve prolazi, pa i ceo život” piše o svom nedobrovoljnom boravku u Sjedinjenim Državama. Za to vreme nije mogao da dođe u Podgoricu, gdje mu je živjela majka. Roksanda Laušević je Žarka uvidjela tek 2013. godine, kada je već bila jako bolesna.

“Moja majka je uvek bila presrećna kada smo bili zajedno, i zabrinuta kao moj otac kada nismo bili. Uvek je brojala dane kada se nismo videli.  “Koliko je prošlo otkako si vidjela Žarka? On zove svaki dan ali ga nisam vidjela trinaest godina i četiri mjeseca. Ta računica je bila tačna u dan, ona je bukvalno godinama brojala dane do ponovnog susreta. Žarko je jednom prilikom ispričao kako mu je majka umrla u decembru 2016.

Preporučujemo