Josip Broz Tito je umro prije više od 4 decenije ali se svaki dan njegovo ime pominje. U svom životu Jovanka Broz suočavala se s brojnim nedaćama i izazovima. Unatoč tim preprekama, ostala je nepokolebljiva u svojoj hrabrosti i dostojanstvu, postavši simbolom  hrabrosti za cijelo jedno doba. Životni put udovice bivšeg jugoslavenskog vođe Josipa Broza Tita nimalo je nesvakidašnji i nadilazi maštu i najkreativnijih holivudskih scenarista.

Godine 1946. Davorjanka, nekadašnja Titova tajnica i partnerica, umrla je od tuberkuloze. Dok se to događalo, Jovanka je premještena u Beograd gdje je bila osobna tajnica predsjednika SFRJ. Dok je radila za Tita u njegovim domovima u Užičkoj 15 i Belom dvoru, mlada Jovanka bila je zadužena za vođenje povjerljive arhive i brigu o maršalovoj rezidenciji i domaćinstvu. Tijekom tih godina procvjetala je veza između maršala i hrabre ratnice. Njihova se veza učvrstila 1947. nakon brojnih slučajnih susreta i dugotrajne bliskosti. Par se vjenčao u tajnosti nekoliko godina nakon prvog susreta kada je Jovanka imala samo 28 godina, a Tito već 60 godina. Nakon tog razdoblja, Jovankin život se pretvorio u pomalo spokojan život prve dame Jugoslavije. Pratila je Tita na njegovim međunarodnim putovanjima na kojima su se susretali s nekima od najistaknutijih vođa, monarha i kraljica iz cijeloga svijeta.

Brak Tita i Jovanke bila je tema koja je izazvala žestoke političke rasprave. Izvješće iz 1988. godine, sastavljeno za Predsjedništvo SFRJ, pokazalo je da je Jovanka bila jedina tema rasprava na 59 skupova najuglednijih jugoslavenskih foruma. Danas prenosi da je Savez komunista Jugoslavije dobio naredbu samog maršala da osnuje jedinstvenu komisiju za ispitivanje “slučaja drugarice Jovanke”, koja je pokrenuta 21. siječnja 1974. Ova činjenica je značajna utoliko što je upravo maršal inicirao ovo. Prilikom dogovaranja braka Jovanke i Tita, jedna američka medijska kuća provela je istraživanje koje je Jovanku Broz svrstalo među tri najzgodnije žene u povijesti uz Marilyn Monroe i Nefertiti, navodi se u spomenutoj studiji Ivane Pantelić. Sofisticirani modni smisao bivše prve dame Jugoslavije bio je nadaleko cijenjen. Posebno se ističe njezin izniman ukus za odijevanje, izrađeno samo od najfinijih tkanina. Profinjene toalete, nježan osmijeh koji se lako prepoznaje i uredna visoka crna punđa kose još uvijek se smatraju amblemom sofisticiranosti iz vremena koje je davno prošlo. Tijekom posljednje tri godine Titova života primjetno je da su ona i njezin partner živjeli razdvojeno, iako nisu pokrenuli brakorazvodnu parnicu. Nakon smrti predsjednika SFRJ u svibnju 1980., njegova supruga se nakratko pojavila na sprovodu. U svim službenim vladinim priopćenjima i novinskim izvješćima Jovanka je nazivana Titovom udovicom.

Tog ljeta privedena je bez jasnih razloga. Unatoč brojnim upitima, nije bilo službenog priopćenja o detaljima njezina uhićenja, a kružile su glasine da je to odobrio sam Tito. Supruga Josipa Broza, Jovanka, nakon uhićenja 1985. godine živjela je u potpunoj izolaciji bez službene imovine i osobnih dokumenata. U tom razdoblju povučenosti, Jovanka je odbijala prihvatiti Titovu odgovornost za sve što joj se dogodilo, uvjerena da je učinio sve što je bilo u njegovoj moći da joj spasi život. Unatoč tome, bilo je onih koji joj nikada nisu oprostili događaje koji su se zbili. Jovanka živi u relativnom siromaštvu od 2006. godine, kada je vladino povjerenstvo otkrilo da njezin stan u Beogradu nije bio održavan od njenog pritvaranja 1980. godine. Jovanka je 23. kolovoza primljena u Urgentni centar u Beogradu, gdje je utvrđeno da je u teškom zdravstvenom stanju. U trenutku prijema bila je samo djelomično pri svijesti i potvrđena je prisutnost sepse. Dana 23. rujna 2013. otišla je s ovoga svijeta u 89. godini života. Po osobnoj želji položena je u Kuću cvijeća.

Preporučujemo