Veliki broj ljudi sa naših prostora odlazi u Njemačku u potrazi za boljim životom. Pronalaženje kvalificiranih zanatlija postalo je sve veći izazov posljednjih godina zbog ograničene dostupnosti radne snage. Posljedično, razdoblja čekanja na njihove usluge mogu biti prilično duga. U tome prednjače automehaničari, lakireri, keramičari i električari. Miroslav Jovović, elektrotehničar iz Čačka, došao je do spoznaje da više ne mora tražiti posao u inozemstvu, jer isto toliko može zaraditi radeći u Srbiji.

“Davno sam odustao od rada u inozemstvu i napustio sam posao  u Njemačkoj gdje sam zarađivao satnicu od 12 do 13 eura, iako nisam bio jedini korisnik svoje zarade. Sada, kao mladi poduzetnik živim u svom rodnom gradu, zadovoljan sam svojim trenutnim zanimanjem. Naša shema cijena je transparentna od samog početka, omogućujući klijentima da točno znaju koliko će ih koštati njihovi popravci,” podijelio je Miroslav u intervjuu za medije.

Prema njegovim rečima, satnica za njihove usluge kreće se od 10 do 12 evra, dok je odlazak na teren 2.500 dinara. Osim toga, cijena upotrijebljenih materijala varira ovisno o prirodi problema. Jovović navodi da se njegova tvrtka bavi nizom ozbiljnih projekata, poput elektroinstalacija novih i rekonstruiranih objekata, te sanacija i hitnih intervencija. Specijalizirani su za projektiranje ormara u rasponu od jednostavnih do složenih, a također održavaju automatske strojeve u pogonima i rade sa sustavima slabe struje za nadzor. Također, uvijek su spremni za sve potrebne hitne intervencije. Jovović napominje da mu je sadašnje doba omogućilo da od rada u domovini, ali uz nešto manje rada, zaradi isti iznos prihoda kao u inozemstvu.

Čačanin je prije godinu dana donio hrabru odluku da pokrene vlastito poduzeće i od tada je ostao nepokolebljiv u svom opredjeljenju, bez imalo žaljenja. Za mlade pojedince koji razmišljaju o napuštanju domovine zbog ekonomske stabilnosti, moja bi preporuka bila da ponovno razmisle. Bolje je imati položaj vlasti i autonomiju unutar Srbije nego biti podvrgnut ropstvu u Njemačkoj.

Preporučujemo