Ne može se govoriti o srpskoj slavi, a ne spomenuti sarmu, a isto vrijedi i za kiseli kupus. Nepobitna je istina da oni koji se suzdržavaju od mesa tijekom razdoblja posta razumiju važnost ovog sparivanja. Kiseli kupus je bitna komponenta u postizanju željenog učinka jer se bez njega ne može replicirati. U našoj regiji je ova namirnica tradicionalna i bez nje se zima ne može ni zamisliti.

Tijekom zimske sezone rasol je vrlo tražen i zbog kulinarskih razloga i zbog potencijalnih zdravstvenih dobrobiti, kao i zbog svoje reputacije lijeka protiv mamurluka. Zapazile su se domaćice i prodavači na tržnici, što je rezultiralo stopostotnim povećanjem cijena ove godine.

Žena koja je ove godine odlučila domaći kiseli kupus pretvoriti u poslovni pothvat donijela  je mudru odluku. Kao što dokazuje užurbano tržište u Obrenovcu, ulaganje donosi značajan povrat jer postoji veća potražnja za proizvodom nego što proizvođač može ponuditi. Prema rečima jedne od prodavačica na šalteru u Obrenovcu, čini se da prodaja napreduje. Naime, raste potražnja za kiselim kupusom, bilo u glavici ili liski. Dodatno, prodavačica napominje da se izuzetno dobro prodaje i ribani kupus. Trenutna cena za oba oblika kiselog kupusa je 200 dinara za kilogram, što je nešto niže od cene u isto vreme prošle godine, koja je iznosila 250 dinara za kilogram.

Kako prenosi obrenovačka RTV Mag, kiseli kupus je vrlo tražena namirnica u zimskom periodu i među najprodavanijim artiklima.  Nakon radnog dana mogu pripremiti lonac sarmi za uživanje. Prema njezinim riječima, planira ukiseliti još oko 700 kilograma povrća. Do danas je već ukiselila osam bačvi, svaka teška 500 kilograma, a još ih je u procesu. Ovo obilje ukiseljenog povrća jamči da će do Uskrsa biti raznih jela poput kupusa, sarmi i podvarka.

Preporučujemo