Sigurni smo da ste se nekada zabrinuli i zapitali zašto Vam se ovo dešava i da li je samo kod Vas prisutno. Ali ne brinite se, mi imamo rješenje za Vas! Nakon buđenja, pojedinci obično osete neobičan ukus u ustima praćen neugodnim zadahom. Pitanje lošeg zadaha se često zanemaruje zbog društvene učtivosti, jer se suzdržavamo od toga da se pozabavimo njime kada ga primijetimo kod drugih. .

Osjećaj lošeg zadaha je široko rasprostranjena pojava, koja pogađa gotovo sve, ali značajan dio odraslih u Ujedinjenom Kraljevstvu, otprilike jedna četvrtina, redovno se susreće s ovim problemom. Stalno prisustvo hroničnog lošeg zadaha može dovesti do osećaja sramote, što dovodi do toga da pojedinci dožive samosvest, nelagodu i povećanu anksioznost. Iako je možda lako otkriti neprijatan zadah kod drugih, često se osjećamo nesigurno u pogledu svježine vlastitog daha.

Da biste utvrdili vjerovatnoću da imate loš zadah, možete provesti jednostavan samopregled. Lagano klizite jezikom po unutrašnjoj površini ručnog zgloba i ponjušite – ako vam je aroma neugodna, to znači da dah nije svjež. Alternativno, možete tražiti procjenu osobe od povjerenja koja može procijeniti miris vašeg daha. Ključno je da se ne uvrijedite ako identifikuju problem.

Razmislite o tome želite li ostati nesvjesni bilo kakvih potencijalnih zabrinutosti. U većini slučajeva, loš zadah, poznat i kao halitoza, nije glavni zdravstveni problem. Glavni razlog za ovo stanje često je povezan s nedovoljnom higijenom zuba. Kada se čestice hrane zarobe između zuba ili na jeziku, one se razgrađuju i izazivaju neugodan zadah.

Snažni mirisi koje emituju namirnice poput bijelog i crvenog luka, određeni mliječni proizvodi poput sira, kao i kafa, cigarete i određeni lijekovi, mogu dovesti do privremenog lošeg zadaha. Prisustvo neugodnog zadaha može se pripisati nakupljanju hrane koja se raspada i čestica prljavštine u krajnicima.

Nadalje, medicinska stanja kao što su suha usta, dijabetes, gastritis, infekcije u grlu, nosu ili plućima, kao i problemi s jetrom i bubrezima, također mogu biti faktori koji doprinose pojavi neugodnog zadaha. Pitanje jutarnjeg daha je široko iskusan izazov o kojem mnogi ljudi ne žele otvoreno razgovarati. Ipak, postoji nekoliko faktora koji mogu doprinijeti ovoj zabrinutosti, kao što su nedovoljna oralna higijena, hrkanje i navika žvakanja žvakaće gume prije spavanja.

Primarni uzrok jutarnjeg daha su isušena usta. Dok spavate, proizvodnja pljuvačke se smanjuje, ostavljajući usta suha i nalik pustinji. Ova suhoća stvara savršene uvjete za rast bakterija koje proizvode neugodne mirise. Osim toga, ako ne perete zube pravilno prije spavanja, to može dovesti do nakupljanja čestica hrane između zuba, stvarajući okruženje koje potiče rast bakterija i na kraju uzrokuje neugodan zadah.

Uključivanje aditiva kao što je aspartam u žvakaće gume ima potencijal da pogorša problem služeći kao izvor hrane za štetne bakterije u ustima. Za rješavanje problema jutarnjeg daha postoje specifične strategije koje se mogu primijeniti. Jedna efikasna metoda podrazumeva konzumiranje peršuna odmah po buđenju, jer poseduje antibakterijska svojstva.

Nadalje, uključivanje hrane bogate vodom poput celera ili jabuka u vaš jutarnji režim može potaknuti proizvodnju pljuvačke i održati odgovarajuću hidrataciju u ustima. Kako bi se riješio problem, od najveće je važnosti suzdržati se od konzumacije pića kao što su kafa, gazirana pića i slana hrana, jer oni mogu doprinijeti dehidraciji u ustima i pogoršati problem.

Ako već imate naviku žvakanja žvakaće gume, preporučuje se da ograničite njen unos na jutarnje sate, jer žvakanje žvake prije spavanja može dovesti do nepovoljnih ishoda. Kako biste osigurali osvježen i ugodan osjećaj tijekom dana, vrlo je korisno u svoju dnevnu rutinu uključiti proizvode za oralnu higijenu poput sode bikarbone ili peroksida. Ovi specifični proizvodi posjeduju sposobnost da iskorijene bakterije i poboljšaju svježinu vašeg daha. Primenjujući efikasne navike za oralnu negu i donošenjem pažljivih odluka u vezi sa ishranom, možete bez napora kontrolisati jutarnji dah i doživeti osnažujući osećaj koji traje ceo dan.

Preporučujemo