Emir Kusturica, renomirani režiser i dobitnik više prestižnih priznanja, prepoznat je kao nekonformistički intelektualac i buntovna ličnost još za vrijeme studija u Pragu. Njegov najznačajniji događaj, kako u akademskim krugovima, tako i u javnosti, bilo je učešće u široko publiciranoj tuči na Filmskom festivalu u Cannesu nakon što je dobio svoju drugu Zlatnu palmu za film “Underground”. Prema Kusturicinim riječima, bio je primoran da brani čast glumice koju je drugi pojedinac neprimjereno dirnuo, što ga je dovelo do udarca koji je izazvao haos. Međutim, ovo nije bio jedini slučaj u kojem su ga rediteljeve impulzivne reakcije nadvladale, kako je detaljno opisao Espresso. Kusturica je u jednom beogradskom hotelu napao i profesora FDU Nebojšu Pajkića, nezadovoljnog kritikama na račun njegovih filmova.

Kako prenose mediji, Pajkićev suprug Isidor Bjelić pokušao je da interveniše i spasi ga od Kusturičinog bijesa, naoružan samo njenom torbicom. Tokom prvog događaja u Palmi, dogodio se netipičan incident kada je Kusturica odlučio da ne prisustvuje dodjeli. Umjesto toga, gledao je radnju iz prijateljevog stana, gdje je pomagao u postavljanju parketa. Kusturica je istaknuti reditelj i scenarista, a sa suprugom Majom dijeli dvoje djece – sina Stribora i kćerku Dunju. Maja se ne viđa često u javnosti, tek se nekoliko puta pojavljuje na odabranim događajima na kojima je u društvu supruga. Emir Kusturica je poznat po tome što je privatno govorio o svom ličnom životu, ali je nedavno otkrio neke do sada nepoznate detalje tokom skupa studenata pod nazivom “Otvoreni svet” na Zlatiboru. Na ovom događaju ispričao je kako se zaljubio u Maju, koja je tada važila za jednu od najljepših žena Sarajeva.

Jedne noći na kraju prve godine u Pragu, Kusturica je sreo portira po imenu Peru, koji ga je izveo na večeru i upozorio ga da je izgubio Maju. Nakon projekcije Felinijevog “Amakroda”, za koji sam smatrao da je najbolji film ikada snimljen, našao sam se pred dilemom. Da ostanem i ponovo pogledam film ili da odem u Sarajevo? Odlučio sam da krenem već sledećeg jutra i krenuo sam vozom koji me je vozio kroz Horgoš, Beograd i Zagreb. U Sarajevo sam stigao u večernjim satima, ali nažalost nisam uspio upoznati Maju. Dva dana kasnije, vratio sam se u Prag i na univerzitetu zatekao obaveštenje da se “Amakord” ponovo prikazuje zbog popularne potražnje.

Otišao sam na projekciju, ali sam nakon prve scene zaspao i drugi gledaoci su me dočekali sumnjičavi pogledi. Vrijedi napomenuti da su Emir i Maja Kusturica 2015. godine dobili orden “Sveti Petar i Fevronija”. Ova medalja, koja se dodjeljuje bračnim parovima koji su zajedno najmanje 25 godina, uručena im je u “Ruskom domu”. “ u Beogradu. Dodelu nagrade pokrenuli su stanovnici Muroma, uz podršku Svetlane Medvedeve, tadašnje supruge predsednika Rusije.

Preporučujemo