Internet je zavladao svijetom i mnogi su našli način da putem njega i zarade nerijetko izlažući i svoju djecu na društvenim mrežama. Sa svojih nepunih 6 godina Anastasija Knjazeva je svojom zadivljujućom ljepotom plijenila pozornost svijeta. Njezine anđeoske crte lica, uključujući nebeskoplave oči, očaravajući osmijeh, sitan nos i raspuštenu svijetlu kosu, učinile su je odmah simbolom savršenstva. Skoro preko noći Anastasija je proglašena najizvrsnijom djevojčicom koja postoji.

 

Anastasijino putovanje do zvijezde bilo je sve samo ne tipično, no bilo je daleko od jednostavnog. S nepune 2,5 godine javnosti ju je predstavila njezina majka, utjecajna osoba iz svijeta mode i manekenstva. Anastasija je posjedovala određeni šarm koji ju je zavolio, što je rezultiralo pozitivnim prijemom svakog njenog pojavljivanja pred kamerama. Za razliku od brojnih mladih talenata, Anastasija je odisala izuzetnom lakoćom i ljubaznošću kad god bi se našla u centru pažnje. Anastasijina karijera doživjela je značajan zaokret u ključnoj 2015. godini, zahvaljujući nepokolebljivom ohrabrenju njezine majke Ane. Potpuno svjesna potencijala i talenta svoje kćeri, Ana je napravila hrabar potez otvorivši službeni Instagram profil za Anastasiju. Njezina je popularnost od tog trenutka doživjela eksplozivan uzlet. Anastasiju je 2017. Daily Mail okrunio najljepšom djevojkom na svijetu, preuzevši tu titulu od Thylane, dosadašnje “najljepše djevojke”, koja je nedavno ušla u tinejdžerske godine.

Samo godinu dana kasnije, Anastasia se našla kao zaštitno lice brenda L’Oréal, označivši početak svoje karijere modela za renomirane svjetske brendove. U kratkom vremenskom razdoblju, brzo je prešla iz suvoditeljice TV emisija u glumicu u više filmova. Iako je Anastasia stekla slavu kao velika zvijezda, njezini roditelji ostali su nepokolebljivi u svojoj predanosti da je odgajaju sa snažnim osjećajem utemeljenosti i stabilnosti. U nastojanju da se asimilira sa svojim vršnjacima i uključi u aktivnosti koje osvajaju njenu generaciju, ona nastoji pohađati školu zajedno s ostalom djecom u svojoj zajednici. Anastasija, koja trenutno ima 12 godina, trenutno ima profil na Instagramu po uzoru na tipične adolescentice. U svoje slobodno vrijeme bavi se društvenim aktivnostima i uživa u životnim zadovoljstvima, cijelo vrijeme ispunjavajući svoje obveze kao model s punim radnim vremenom i promovirajući razne brendove.

 

Izbor za miss već je dugo tema kontroverzi, a većina javnosti i stručnjaka smatra da ima više nedostataka nego prednosti. Ovo pitanje postaje još delikatnije kada se radi o natjecanjima koja uključuju djecu. Prema riječima kliničkog psihologa Čedomira Novakovića, sudjelovanje djece u natjecanjima ljepote može se promatrati kao odrasli koji na njih projiciraju svoje interese. Novaković ističe da je organizacija izbora za Miss za odrasle prihvatljiva, a sve ostalo oko toga čista je manipulacija. Pojedinci pokušavaju steći bogatstvo i društveni status iskorištavanjem drugih. Važno je zapamtiti da roditelji, vođeni neostvarenim ambicijama iz vlastite prošlosti, koriste svoju djecu kao sredstvo za postizanje tih ciljeva, bez obzira na njihove želje. Prema njegovim riječima, ovi događaji služe kao znak za uzbunu obrazovnim i pravnim ustanovama, ističući da je važno ne zanemariti mišljenja stručnjaka. Prema riječima sociologa Jusufa Žige, on dijeli sličan stav, ističući da je izlaganje djece stresnim psihofizičkim situacijama na ovakav način nedopustivo. Kada se dječja očekivanja ne ispune, to može rezultirati razočaranjem, što može imati značajne posljedice. Žiga ističe važnost usađivanja natjecateljskog nagona kod djece, ali na pedagoški i primjeren način. Nadalje pojašnjava da oni koji ocjenjuju djevojke na takvim natjecanjima to čine na neuljudan i nedopustiv način. Stručnjaci upozoravaju na dijeljenje slika s ovih natjecanja na internetu, gdje su mlade djevojke često jako našminkane i neprikladno postavljene, jer to može privući značajan broj pedofila i seksualnih predatora koji vrebaju unutar platformi društvenih medija.

Preporučujemo