Eurovision Song Contest (ESC), poznat i kao Eurosong, godišnji je muzički festival koji organizuje Europska radiodifuzijska unija. Uključuje većinu evropskih država, a ime festivala je povezano s televizijskom distributivnom mrežom Eurovizija, koja pokriva potencijalno milijardu gledalaca. Pjesma Eurovizije ima jednu od najdužih tradicija među televizijskim programima i predstavlja najgledaniji ne-sportski program na svetu, sa procenama gledanosti širom sveta koje se penju na oko 200 miliona. Osim u Evropi, program se prenosi i u drugim delovima sveta putem radija i televizije. Prvi put je uživo prenošen putem YouTube kanala 2015. godine, a snimci natjecanja su se prikazivali na streaming servisima poput Netflix-a i Peacock-a. Pjesma Eurovizije je 2015. ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao godišnji televizijski program s najdužim trajanjem. Natjecanje se održava svake godine od 1956., izuzev 2020. kada je otkazano zbog Pandemije COVID-19.Natjecanje je tradicionalno poznato po melodioznoj pop muzici, ranije fokusiranoj na šlagere, a u novije vrijeme su se istakle i elektropop i dance pop pjesme. Ipak, na Pjesmi Eurovizije izvođeno je veliki broj pjesama različitih žanrova, predstavljajući više od 50 različitih jezika. U periodu natjecanja početkom 21. stoljeća, među najbolje plasiranim pjesmama nalazili su se pod-žanrovi pop muzike poput snažnih balada, elektronske dance glazbe, disca, pop-opere, sint-popa, dubstepa, šansone, kao i etno i tradicionalne muzike, R&B-a, blues-derived žanrova (jazz, soul, gospel, ska), rock’n’roll (hard rock, alternativni rock, heavy metal, folk rock), countryja, hip-hopa i indieja.

 

 

 

Osim natjecateljskog dijela, festival obuhvata i muzičko-vizualne revijalne programe s posebnim gostima, međunarodno priznatim osobama, ne samo iz sveta muzike. Irska ima najveći broj pobeda na natjecanju, sedam, uključujući dva trijumfa Johnnya Logana kao izvođača i jedan kao autora. Velike uspehe nakon pobede postigli su i ABBA, Céline Dion, Toto Cutugno, France Gall, Katrina and the Waves, Vicky Leandros i Måneskin. Sudjelovanje na Pjesmi Eurovizije često je označavalo početak značajnih muzičkih karijera, a neki od izvođača koji su se istakli u početnim fazama svojih karijera uključuju Julio Iglesiasa, Oliviju Newton-John, Domenica Modugna, Nanu Mouskouri, Cliffa Richardsa i The Shadows, Laru Fabian, Zdravka Čolića i T.A.T.u. Od 2003. godine, svake se godine održava i Dječja pjesma Eurovizije, a prvi pobednik bio je predstavnik Hrvatske, Dino Jelusić. Američka mreža NBC pregovara s ERU-om oko sticanja prava za američku verziju natjecanja. Sajsi MC je deo stručnog žirija takmičenja “Pesma Evrovizije 2024” i njen glas je bio odlučujući za pobedu Teye Dore, umesto Anđele Ignjatović Breskvice.

 

 

Nakon proglašenja pobednika, Sajsi je primila kako pohvale, tako i brojne kritike, pa čak i uvrede zbog dodeljivanja 0 bodova Breskovici. Sada je na svom Instagram nalogu podelila svoje utiske o toj večeri.”Wow, kakvo veče! Želim istaći pozitivne stvari. Svaka čast svim takmičarima! Oni koji se ne bave muzikom ne shvataju koliko je zahtevno izvoditi šou, i svaki takmičar, bez obzira na sve, zaslužuje priznanje za trud koji ulaže u svoje pesme, nastupe i sve drugo. Sa 20 godina iskustva u glumi, iako volim svoju profesiju, razumem koliko je to teško. Mada bodovi nisu uvek dovoljni, zaista je teško proceniti nečiji trud, ali nijanse čine razliku. Svako u žiriju glasa prema svojim stavovima, zbog čega smo tako različiti, kao što možete videti. Sledeći put ću govoriti o pojedinim medijima i veb stranicama, kao i o ličnostima koje me ciljaju i pozivaju na linč. Preporučljivo je pažljivo razmisliti pre nego što iznesete uvredljive komentare. Uživajte u muzici i umetnosti, Teya, a mi ćemo te pratiti i podržavati u Maju u Malmeu” – napisala je na svom profilu.

 

Preporučujemo