Jasna Šekarić je dobro poznato ime svima koji su živjeli u Jugoslaviji. Bila je poznata sportistkinja koja se bavila streljaštvom i osvajala je medalje na raznim takmičenjima među koja spada i Olompijada. Njen privatni život se našao pod lupom javnosti zbog njene kćerke. 

  • Otkako su prebrodile izazovnu fazu, kći Jasne Šekarić, Lea Šekarić i njezina kći Sofia dulje su izbivale iz javnosti. Početkom 2022. donijeli su odluku da odu od Leinog supruga, Saida Abubakara, i Egipta, da bi se naposljetku vratili u Srbiju kako bi se ponovno susreli s Jasnom.

Značajan dio godine jedna od naših najuspješnijih olimpijka provodi u medijskoj povučenosti, situaciji u kojoj u potpunosti uživa.

Njezino odrastanje odvijalo se u Osijeku, gdje je i započeo njezin put u svijetu streljaštva. U početku je tijekom školovanja sudjelovala na natjecanjima u gađanju puškom i postizala hvalevrijedne rezultate na regionalnim učeničkim turnirima.

Na kraju je prešla na korištenje pištolja. Povratak u Beograd 1990. označio je prekretnicu, jer je započela niz uspješnih godina kako u svom sportskom bavljenju tako iu privatnom životu. Nakon razvoda sada je majka dvoje djece Lee i Luke.

 

Više puta je proglašena za najbolju sportašicu i strijelku Jugoslavije, Hrvatske, SCG i Srbije. Zlatna značka sporta, koja se dodjeljuje najboljoj sportašici u Jugoslaviji, dodijeljena joj je i 1988. i 1994. Također je bila okrunjena titulom najboljeg svjetskog strijelca u tri odvojena navrata, 1990., 1995. i 2005. Nadalje, International Sport Streljačka federacija (ISSF) odala joj je počast kao najboljoj strijelkinji 20. stoljeća 2000. Tijekom svoje slavne karijere prikupila je zapanjujuću kolekciju od preko 90 medalja s cijenjenih natjecanja kao što su Olimpijske igre, Svjetska i Europska prvenstva, Svjetski kupovi i Mediteranske igre.

Tijekom svoje olimpijske karijere postigla je zapažene uspjehe, osvojivši ukupno pet medalja – jednu zlatnu, tri srebrne i jednu brončanu. Ono što je izdvaja je njezina iznimna dosljednost, jer je uspjela stići do finala u svakom olimpijskom nastupu, što je neusporedivo nijednom drugom strijelcu.

  • Međutim, dva puta joj je željeno olimpijsko zlato iskliznulo kroz prste. Na Igrama u Barceloni 1992., unatoč tome što je postigla identičan rezultat kao i pobjednica Marina Logvinenko, morala se zadovoljiti srebrom. Ova se nesretna situacija ponovila na Igrama u Ateni 2004., gdje je izjednačila s prvakinjom Olenom Kostevič (Ukrajina) nakon preliminarnih rundi i kvalifikacija, ali je pala u kategoriji “gađanja”.

Ipak, njezini uspjesi nisu ostali nezapaženi jer je imala čast nositi srpsku zastavu na svečanom otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu 2008. te je na natjecanju osigurala respektabilno šesto mjesto.

 

  • Tijekom svojih šest Olimpijskih igara predstavljala je četiri različite zastave, unatoč tome što je zadržala svoju izvornu nacionalnost. Godine 1988. nastupila je kao reprezentativka SFR Jugoslavije.

Zbog sankcija SR Jugoslaviji 1992. nastupila je kao samostalna sportašica. Sljedeća tri nastupa ponosno je predstavljala SR Jugoslaviju, poznatu i kao Srbija i Crna Gora. Konačno, i 2008. i 2012. nastupala je isključivo za Srbiju.

Na Olimpijskim igrama održanim u Rio de Janeiru 2016. godine uspješno je izborila kvotu za sebe.Kao predana majka svoje dvoje djece, Lei i Luki, njihovo prisustvo njeguje kao sastavni dio svoje svakodnevice, a njezin angažman u reality showu “Zadruga” izazvao je veliku pozornost i rasprave.

Nakon burne emotivne veze s kolegom natjecateljem, Lea Šekarić našla se u žalosnoj situaciji da su i njihovi najintimniji trenuci ostali snimljeni zbog čega je ožalošćena napustila renomiranu kuću.

 

  • Unatoč inherentnim teškoćama, Jasna je donijela svjesnu odluku javno stati uz svoju kćer, a ne kritizirati je, zbog čega joj odlazak u konkretan reality show koji je prikazivao Leine postupke nije predstavljao značajniji izazov.

U tim teškim trenucima za cijelu obitelj, Jasna je u intervjuu za naš list neustrašivo izrazila podršku svojoj nasljednici, ne ostavljajući mjesta sumnji.

“Suočio sam se s kritikama jer sam stajao uz nju, ali što bi mi trebalo da je napustim? Kao roditelj, vjerujem da je naša dužnost biti uz našu djecu, ponuditi im podršku i omogućiti im da sami krče svoj put. Svaki se roditelj može poistovjetiti s tim osjećajem, ne bi trebala definirati cijeli život čovjeka, svi smo poprilično griješili”, rekalaje Šekarić.

Nakon toga se prašina uspjela slegnuti, pa su se i majka i kći povukle u dubinu medijskog carstva. Jasna je čvrsto odlučila prigrliti život bez bilo kakvog pritiska, pa tako i nemilosrdnog nadzora medija.Danas Jasna, Lea i Sofia uživaju u životu bez stresa i pritiska.

Preporučujemo