Dragan Marinković Maca, šoumen, glumac i voditelj, nedaleko od Beograda uspješno je stvorio prostrano imanje za svoju porodicu, pritom im pružajući životni standard u kojem on ,u svom detinjstvu nije mogao uživati. Nedavno je objavljena prva snimka njegove impozantne rezidencije, ali ono što je privuklo najviše pažnje javnosti jeste skromnost koju je Marinković zadržao uprkos velikoj popularnosti koju je stekao.Nakon stupanja u brak prije nekoliko godina, Maca je izgradio porodičnu rezidenciju u Batajnici, udaljenoj tridesetak kilometara od Beograda. Ekipa “Paparaco Lova” posjetila je njegov posjed i snimila prve fotografije intrigantne kuće i dvorišta. Suvremenim pristupom izgradio je sve strukture na posjedu, uključujući i susjednu tvrtku. Kuća se čini prilično prostranom barem s vanjske strane, a posebno zanimljive značajke nalaze se u prednjem dvorištu. Marinković je posvetio pažnju detaljima, uredio mali dio uz cestu s dobro održanim travnjakom omeđenim raskošnom ukrasnom ogradom te s šarmantnim prisustvom razasutih djetelina. Posebnu pažnju privlači maketa crkve ispred kuće, zajedno s raznim sitnicama na okićenom travnjaku, uključujući i zadivljujuću fontanu. Tim je također snimio njegovu suprugu koja je šetala pse bez napora. Maca, čije je pravo ime Dragan Marinković, poznata je ličnost u Bosni i Hercegovini. Nije samo izvrstan glumac i redatelj, već i popularan televizijski voditelj i sudionik reality showova. Uprkos brojnim ulogama u filmovima, serijama i kazališnim predstavama, njegova televizijska prisutnost najviše odjekuje kod publike.Rođen 17. marta 1968. u Sarajevu, Maca je završio školovanje na prestižnoj Akademiji scenskih umjetnosti u rodnom gradu. Nakon nekoliko godina boravka u Sarajevu, preselio se u Beograd 2008. godine. Maca trenutno provodi svoje vrijeme između ta dva grada, a fraza koju često naglašava kao svoju životnu mantru glasi: “Možeš me voljeti, možeš me mrziti, ali me ne možeš ignorirati.”. Macina jedinstvena pojava i izražen smisao za humor pridonose njegovoj privlačnoj ličnosti.

 

 

Trenutno uživa u sretnom braku s dvadeset godina mlađom Jovanom. Prije Jovane, iz prethodnih veza, Maca je dobio dva sina, Lava i Fjodora Simeuna. Tokom intervjua otkrio je da je dobio nadimak Maca zbog svoje sklonosti da ljude čijih se imena nije mogao sjetiti naziva “mačkom”. Ova navika na kraju je rezultirala time da su ga drugi, iz milja, počeli zvati Maca. U svojim tinejdžerskim godinama često je posjećivao Skenderiju, uranjajući u punk subkulturu. U Sarajevu je rano usvojio punk frizuru, a njegov društveni krug sastojao se od urbanih pojedinaca koji su dijelili strast prema domaćoj i stranoj punk i rock muzici. Još kao dijete pokazivao je izuzetnu duhovitost, vedrinu i smisao za humor. Njegova majka mu je od najranije dobi usadila snažan osjećaj neovisnosti, dopuštajući mu da samostalno obavlja poslove i kupuje sa samo pet godina. Maca je, zbog razvoda roditelja, većinom boravio s majkom u Sarajevu, a s ocem je imao ograničen kontakt. Uprkos rijetkim susretima, njihov odnos bio je ugodan i ispunjavajući. Macin otac, arhitekt iz Beograda, često je putovao zbog posla, stvarajući reputaciju pravog putnika. Upoznao je Macinu majku tokom jednog od svojih poslovnih putovanja u Sarajevo, a nakon godinu dana veze, prije nego što su se konačno rastali,rodio se Dragan. Odrastanje uz roditelje koji su se razveli nikada nije predstavljalo smetnju za Macu, jer je čvrsto vjerovao da je bolje okončati loš brak nego ga trpjeti. Ipak, želio je imati više vremena za druženje sa svojim ocem, koji nažalost preminuo kada je Maca imao samo 12 godina. To iskustvo predstavljalo je izazov za njega. Zanimljivo je da je Maca još kao dijete sanjao o tome da postane doktor, konkretno ortoped. To je bila njegova najveća želja od najranije dobi, a budući da je bio izuzetan u osnovnoj školi, ta ambicija motivirala ga je na još predanije učenje. Nakon završetka osnovnog obrazovanja, odlučio se za medicinsku karijeru te je stekao zvanje laboratorijskog tehničara. Nakon toga se prijavio na Medicinski fakultet u Sarajevu, ali uprkos iznimnom akademskom uspjehu, nije bio primljen. Maca je u jednom intervjuu spomenuo da su u to vrijeme veze imale značajnu ulogu u upisu na fakultet, posebno za one čiji su roditelji već upisali medicinu.Nakon što nije bio primljen, odlučio se upisati na studij fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu. Bez obzira na nedostatak predznanja o predmetu, odlučio se upisati kako bi ostvario očevu penziju i tako sebi olakšao školovanje.

 

 

Tokom cijelog studija, Maca je radio kao konobar u poznatim sarajevskim kafićima. Međutim, njegov pokušaj u fizici nije išao kako je planirao, pa je donio odluku preseliti se u Dubrovnik i upisati Višu turističku školu. To razdoblje u Dubrovniku ostalo mu je urezano u sjećanju kao iznimno ugodno vrijeme. Umjesto da se usredotoči na studij, prepustio se čarima Dubrovnika, što ga je spriječilo da završi prvu godinu. Kada je imao dvadesetak godina, izbio je rat, koji ga je na četiri duge godine zatočio u Sarajevu. Uprkos teškoćama, odlučio je ostati s majkom, smatrajući to izuzetno mučnim iskustvom. Grad je bio ispunjen barikadama, ograničavajući slobodu kretanja. Iako je želio napustiti ratno Sarajevo, nije mogao napustiti majku. “Trajanje rata sve je iznenadilo” – izjavio je Maca. U jednom intervjuu rekao je da je bio jako sretan zbog sretnih okolnosti jer  su mu omogućile izbjegavanje mobilizacije i preživljavanje rata, zahvaljujući podršci “mangupa” koje je stekao radeći u sarajevskim kafićima. Maca je također naglasio da je njegova majka osjećala snažnu čežnju za Jugoslavijom, dok on nije dijelio isti sentiment. Iako nema animozitet prema nacionalizmu, snažno se protivi šovinizmu.

 

Preporučujemo