Dve vaspitačice u aleksandrijskom vrtiću su pod istragom zbog navodnog zatvaranja najmanje jednog deteta u neosvetljenu ostavu kao kaznu. Istraga je počela nakon što je otac trogodišnje djevojčice iznio šokantne tvrdnje da je njegovo dijete zlostavljano u vrtiću.

Otac je kontaktirao vlasti nakon što se njegova ćerka čudno ponašala tokom utakmice. Dok se igrao sa svojom ćerkom, devojčica je podigla lutku i počela da viče na nju pre nego što je gurnula lutku u ostavu i ugasila svetlo. Kada ju je pitao zašto je to uradila i gde je to videla, devojčica je odmah odgovorila: „Tata, to su nam vaspitači uradili u vrtiću, priznala je da je koristila ostavu u svojoj sobi. U nastojanju da “smiri uznemireno dijete”, upućeno je pisano izvinjenje njenim roditeljima.

Majka djevojčice, uz pomoć otkrivanja slučaja, rekla je da je učiteljica rekla da je usvojila ovaj sistem kažnjavanja nemirne djece, ali “djeca nikada nisu bila zaključana u mračnom ormaru duže od dva ili tri minuta”.

“Tada smo shvatili neke stvari. Moje dijete u početku nije bilo plašljivo. U protekla dva-tri mjeseca počelo je da se plaši kada padne mrak. Tražio bi da upalimo svjetlo. Dijete bi se budilo. “ Noću je rekao i da više ne ide u vrtić. “ rekla je majka. Majka je rekla da je učiteljica rekla da je to njen način da “smiri” svoje nemirno dijete.

“Ovo nije u skladu sa ulogom obrazovanja i vaspitanja, a kamoli sa situacijom dece mlađe od tri godine. Sada se sve radi po zakonu. Učiteljica je priznala krivično delo i njeno pismeno izvinjenje je upućeno u „direktor vrtića, gradonačelnik i ja adresa kancelarije. U svom pismu je napomenula da su neka djeca pozitivno odgovorila na njenu taktiku…i sada pojačavamo napore za zapošljavanje novih kadrova”, rekao je Dastridis. Gradonačelnik je rekao da je porodica sa petoro djece u vrtiću podnijela tužbu zbog sličnog ponašanja prema njihovoj djeci.

 

Preporučujemo