Danas se malo vraćamo u prošlost i prisjećamo fatalnih ljubavi glumaca koji su očarali Holivud ali i cijeli svijet. Nju su smatrali jednom od najljepših glumaca a on je bio veliki zavodnik. Očaravajuća romansa legendarnog zavodnika francuske kinematografije i zanosne Romi trajala je tek pet godina. Kako je glumica željno iščekivala vjenčanje iz snova, Delon je imao drugačije namjere. Ipak, unatoč boli koju joj je nanio, uspjeli su održati prijateljstvo. Nakon njezine smrti, napisao je iskreno pismo, prepuno emocija.

 

Godine 1958. na aerodromu “Orly” Romy Schneider, austrijsko-njemačkog podrijetla, imala je prvi susret s Alainom Delonom, koji je bio tri godine stariji od nje. Nažalost, francuski glumac nije uspio ostaviti pozitivan dojam na kolegicu. Schneider je smatrala da je Delon pretjerano umišljen, premašujući njezin osobni prag arogancije. Međutim, nije znala da će se uskoro duboko zaljubiti u njega.

Ubrzo nakon toga, glumci su se ponovno okupili na setu drame Christine, gdje joj je Delon, u želji da očara svoju kolegicu, poklonio prekrasan buket ruža. Zaintrigirana mladim i relativno nepoznatim 23-godišnjim glumcem, brzo je razvila afinitet prema njemu.

  • Njihova se veza produbila kada su zajedno krenuli na putovanje vlakom na filmski festival u Bruxellesu, a nije dugo trebalo da ih zaljubljenost oboje obuzme. Njihovu vezu karakterizirao je intenzivan i strastven emocionalni i fizički odnos, vidljiv na brojnim fotografijama koje bilježe njihove nježne geste i poglede pune ljubavi.

Delonov uspon do zvijezda bio je brz i brzo je postao poznat kao predmet žudnje, uzrokujući da se Schneider osjeća uznemireno portretiranjem njezinog voljenog kao seks simbola i kružećim glasinama o njegovim nevjerama. Romina majka nije dijelila oduševljenje svoje kćeri svojim partnerom i inzistirala je na njegovoj predanosti da se oženi glumicom, izražavajući zabrinutost za dobrobit svoje kćeri. Dok su se zaručili dok su boravili u Švicarskoj, planovi za vjenčanje na kraju su im propali.

 

Nakon što se Romy vratila u svoje pariško prebivalište nakon završetka snimanja filma The Process u Hollywoodu, zatekla ju je obeshrabrujući prizor. Buket crnih ruža krasio je sobu, popraćen porukom urezanom na zrcalu koja joj je probola dušu poput oštre oštrice. Alainove riječi prenijele su bolnu istinu: “Krenuo sam na putovanje u Meksiko zajedno s Natalie. Neću se vratiti.”

Romy je u trenutku očaja pribjegla samoozljeđivanju prerezavši si vene. Srećom, spašena je u tren oka. U razdoblju koje je uslijedilo, Schneider je otvoreno priznala svoje emocionalne borbe i poteškoće u suočavanju s naglim prekidom veze. Tri godine kasnije, 1966., glumica je stupila u brak s njemačkim redateljem i glumcem Harryjem Meyenom. Ova zajednica trajala je do 1975., kada se udala za Daniela Biasinija.

No, taj je brak potrajao samo do 1981. Romy je s prvim suprugom dobila sina Davida, ali tragično, on je preminuo u dobi od 14 godina zbog ozljede femoralne arterije zadobivene dok se penjao na oštru ogradu. Razarajući gubitak sina uzeo je nepopravljiv danak na Romyno ionako krhko mentalno zdravlje, zbog čega je tražila utjehu u destruktivnom ponašanju.

Desetljeće nakon rastave, Delon i zadivljujuća glumica imali su slučajan ponovni susret dok su zajedno radili na filmu La Piscine, ponovno zapalivši nepobitnu iskru među njima. Unatoč tome, zajednički su odlučili održati platonsko prijateljstvo koje je trajalo do njezine prerane smrti. Tragično, Romyin život prekinut je 1982. u dobi od 43 godine, a okolnosti njezine smrti ostaju zagonetne. Službeno pripisan prirodnim uzrocima i srčanom udaru, postoje glasine koje sugeriraju da je njezina pretjerana konzumacija alkohola, koju je koristila kao mehanizam za suočavanje nakon gubitka sina, možda doprinijela njezinoj smrti.

 

Nakon što je primio vijest o preranom odlasku Romy Schneider, Alain Delon se iskreno oprostio od svoje bivše voljene u cijenjenoj francuskoj publikaciji Paris Match. Dirljiv komad pod nazivom “Adieux, ma Puppelé” odaje počast Delonovoj simpatičnoj ljubavi prema Schneideru, kojeg je rado nazivao svojom “lutkom” (fr. puppelé).

“Dok te uvijek iznova gledam, želja mi je proždrijeti te očima i opetovano izraziti da nikad nisi izgledao tako profinjen i spokojan kao sada. Pronađi utjehu u spoznaji da sam ovdje uz tebe. Naše zajedničko vrijeme je omogućio mi je da naučim nekoliko njemačkih fraza, poput “Ich liebe dich”, što u prijevodu znači “Volim te.” Moja ljubav prema tebi nema granica, moj voljeni Puppelé, prenio je glumac.

Godine 1938. Rosemarie Magdalena Albach ušla je u svijet u Beču, rođena u obitelji duboko ukorijenjenoj u svijetu glume. Njen otac, Wolf Albach Retty, bio je iz Austrije, dok je njena majka, Magda Schneider, bila iz Njemačke. Kazališna tradicija seže još dalje, jer je Rosemariena baka, Roza Albach Retty, također je krasila pozornicu kao glumica.

Romy je imala brata po imenu Wolf-Dieter, a njezin očuh, Hans Herbert Blachheim, kasnije je preuzeo brigu o njezinoj karijeri. Međutim, Romy je s vremenom postala svjesna da je očuhovo pretjerano zanimanje za nju i njezino tijelo neprimjereno.

 

U dobi od 15 godina, Romy Schneider krenula je na svoje filmsko putovanje, brzo se etablirajući kao glumica sposobna udahnuti život likovima princeza. Od portretiranja Victorije u “Mädchenjahre einer Königin” do njezine kultne uloge princeze Sisi u dobi od 18 godina, stekla je svjetsku slavu. Nakon ovog filma uslijedila su dva nastavka, nastavljajući zadivljujuću priču.

Prema riječima vizažista koji su radili s njom, prilično je paradoksalno da je tijekom sedamdesetih godina briljirala u nekim od svojih najboljih i najizuzetnijih uloga, a istodobno se borila s konstantnim pijanstvom i suzama izazvanom natečenošću lica.

Nakon razvoda stupila je u brak sa svojim tajnikom Danielom Biasinijem, čiju je nevjerojatnu sličnost i utjelovljenje slike i ideala Alaina Delona teško zanemariti.

 

Bilo je i onih koji su komentirali da je naletjela na savršenu repliku sebe.

Dok je Daniel bio nesiguran oko odlaska tijekom njihovog drugog razvoda, Romy se suočila s najrazornijom tragedijom s kojom se ikada susrela.

  • Romyno intuitivno razumijevanje događaja koji su se odvijali pokazalo se točnim, jer je tragično nadživjela svog sina za nešto manje od godinu dana. Tijekom tih mjeseci podlegla je razornoj moći alkohola koji joj je postupno nagrizao srce. Zbog toga je 29. svibnja 43-godišnja žena preminula u svojoj rezidenciji u Parizu, a uzrok smrti je pripisan srčanom udaru, a neki nagađaju da je doista riječ o slomljenom srcu.

Nakon sprovoda, Delon se jako pobrinuo da se Davidovi ostaci prenesu u istu grobnicu u kojoj počiva Romy, postavivši na spomenik neprepoznatljivi raspored grimiznih ruža, baš kao što je učinio na dan inauguracije snimanja filma “Christine”, kada su im se putevi prvi put ukrstili.

Kao priznanje za njezina brojna postignuća, uključujući dvostruku dobitnicu prestižne nagrade César i glumu u više od 45 filmova, Francuska je uspostavila filmsku nagradu “Prix Romy Schneider”, koja je posvećena odavanju počasti ambicioznim mladim filmašima.

U najtragičnijem trenutku Romyna života, kada joj je 1981. preminuo sin David, Delon je stao uz nju. Preuzimajući odgovornost za organizaciju pogreba i poštujući njezinu potrebu za privatnošću, francuski glumac je dao sve od sebe kako bi pomogao Romy da povrati svoju emocionalnu stabilnost.

Nažalost, njegovi pokušaji su bili neuspješni, jer je Romy tragično oduzela sebi život u pariškom hotelu 29. svibnja 1982. Alain, koji je među prvima stigao na mjesto događaja, osamio se s njezinim beživotnim tijelom kako bi tugovao za svojom voljenom. Pobrinuo se za sve potrebne pogrebne aranžmane, iako je odlučio ne prisustvovati ceremoniji, tvrdeći da je zadovoljan postupkom. Kruže glasine da je Romy pokopana na Delonovom imanju, a ne na službenom grobu.

U godinama koje su uslijedile, Alain se često prisjećao svoje prošle intenzivne romanse. Godine 2008. dobio je cijenjenu nagradu César, čast koju je njegova bivša ljubav dobila nakon njezine smrti. Na pitanje je li mu žao što prije mnogo godina nije oženio njemačku glumicu, odgovorio je potvrdno.

Je li se ishod priče mogao promijeniti da su Romy i Alain ostali u braku? Moguće je… Kada je Delon govorio na dan smrti svoje voljene, izrazio je iskrene osjećaje: “Njen osmijeh ostat će zauvijek urezan u moje sjećanje, jer je izbijao iz dubine moje duše.”

Preporučujemo