Već više od dvije decenije razne sapunice dominiraju na televiziji. Filiz Ahmet, cijenjena turska glumica, ostavila je neizbrisiv trag u srcima gledalaca svojim besprijekornim portretom Nigar Kalfe u izuzetno popularnoj televizijskoj seriji “Sulejman Veličanstveni”. Srpsku publiku posebno je oduševila njena izvedba, što je izazvalo izliv divljenja. Kroz ovu ulogu, Ahmet je pokazala ne samo svoje izvanredne glumačke sposobnosti, već je i postavila pozornicu za niz trijumfa.

 

Dolazeći iz dugog niza makedonskog naslijeđa, Filiz Ahmet posjeduje jedinstvenu i prirodnu ljepotu. Malo je poznato njegovo jugoslovensko poreklo, što doprinosi njegovom izuzetnom poznavanju srpskog jezika. Ljubav prema glumi duboko je u njegovoj krvnoj liniji, koju je naslijedio od oca Luftije Sejfulaha, poznatog turskog glumca koji je boravio u Makedoniji. Luftijin utjecaj proširio se i izvan njegove vlastite karijere, jer je osnovao prvo makedonsko-tursko pozorište, ostavljajući trajan utjecaj na industriju. Međutim, Filizova strast prema sceni nije naslijeđena samo od oca, jer je njegova majka, koja je radila kao sufler, također imala značajnu ulogu u svijetu glume. U mladosti je uveden u očaravajuće carstvo pozorišta kroz predstavu “Idiot”, zadivljujuću adaptaciju romana Fjodora Dostojevskog.

Tokom ovog perioda, ljubav Filiz Ahmeta prema izvođačkoj umjetnosti počela je cvjetati. Rođena je 15. aprila 1981. godine, a njene prve godine oblikovali su sukobi u bivšoj Jugoslaviji, koji su je primorali da brzo sazrije. Zbog stalnih previranja, njena porodica je donela odluku da napusti zemlju i utočište pronađe u Švedskoj. Tek kada je napunila 15 godina, Filiz se vratila u Makedoniju. U početku se bavila medicinskom karijerom, ali je na kraju diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Skoplju 2003. Iako je u početku razmišljala o putu u pozorištu, njena putanja je značajno skrenula kada je dobila priliku da glumi u turskim serijama. “Zbogom Rumelija”. Uprkos svom pozorišnom obrazovanju, Filiz je imala rezerve prema prelasku na filmsku glumu. Međutim, bez napora je savladala nove izazove koji su joj se našli. Uloga Nigar Kalfe, koja ju je dovela do slave, činila joj se savršeno prikladna. Od tada se preselila iz svog rodnog grada Skoplja u Istanbul kako bi nastavila svoju glumačku karijeru.

 

Tokom intervjua za magazin Gloria, Filiz je izrazila svoje transformativno putovanje utjelovljujući lik Nigar Kalfe. Zahtjevna priroda procesa snimanja podrazumijeva petnaestočasovni radni dan, šest dana u sedmici. Uprkos preprekama, Filiz pronalazi utjehu u svojoj nepokolebljivoj potrazi za svojom strašću. Umjetnici posjeduju jedinstvenu sposobnost da otkriju suštinu svog zanata i istraju u izazovima, vođeni jasnim ciljem. Komplet odiše toplom i porodičnom atmosferom, podstičući osećaj jedinstva. Saradnja igra ključnu ulogu, posebno u pružanju efektnog dijaloga. Scena ostaje nedovršena sve dok glumci ne generiraju potrebnu energiju potrebnu za priču. Prije snimanja, tim zajedno osigurava da svaka scena bude izvedena do maksimuma.

Dok je radila na izuzetno uspješnoj seriji, Filiz je naišla na veliku prepreku: bila je fizički odvojena od svojih najmilijih. Doživjela je duboku čežnju za svojom porodicom, jer je to bio najduži period u kojem je bila odsutna od kuće. Nažalost, suprotstavljeni rasporedi otežali su im povezivanje putem skajpa, a dok se ona vratila sa snimanja, već bi čvrsto zaspali. Uprkos ovim izazovima, Filiz se svjesno trudila da se ponovo okupi sa svojom porodicom barem jednom u dva mjeseca. Bilo da su je posetili u Istanbulu ili je otputovala u Skoplje, ovi trenuci su joj bili neverovatno dragoceni. Omogućili su joj ne samo da provede kvalitetno vrijeme sa cijelom svojom porodicom, već i da upozna rodbinu, da se druži sa prijateljima i uživa u miru svog rodnog grada. Slava i priznanje koje je stekla nisu je uznemirili; umesto toga, ona je to prihvatila svim srcem. Za Filiz je to poslužilo kao potvrda njenog izuzetnog rada i nepokolebljive posvećenosti svakoj ulozi koju je preuzela. Uprkos mojim retkim pojavljivanjima u javnosti, nije retkost da me ljudi prepoznaju, zahvaljujući mom stalnom prisustvu na setu. Kada mi fanovi priđu, smatram da je to više utješno nego zastrašujuće. Veliko mi je zadovoljstvo saznati da publika cijeni moj rad, mane i sve ostalo. Uvijek se fotografiram sa svojim fanovima u znak zahvalnosti. Iako mi nedostaje pozorište, moj fokus se pomerio na televizijske serije. Ono što je mnoge iznenadilo je upečatljiva transformacija mog izgleda. Donijela sam odluku da se rastanem sa svojim dugim pramenovima i sada imam elegantnu paž frizuru, često dopunjenu odvažnim odabirom šminke. Brojni pojedinci su komentarisali moj mladalački izgled i vitku figuru.

Preporučujemo