Za Alberta Ajnštajna i njegovu genijalnost su čuli svi. Netflix će uskoro ponuditi zadivljujući dokumentarac o slavnom fizičaru Albertu Einsteinu. Pod naslovom “Einstein i bomba” i pod vodstvom redatelja Antonija Phillipsona, ovaj film zaranja u neobičan život najistaknutije intelektualne sile 20. stoljeća, fizičara Alberta Einsteina, kojeg tumači talentirani glumac Aidan McArdle. Narativ filma prati putanje i Einsteina i Hitlera, što je rezultiralo naknadnom korespondencijom između poznatog fizičara i američkog predsjednika Franklina Roosevelta. Einsteinova komunikacija poslužila je kao poruka upozorenja, upozoravajući Roosevelta na mogućnost njemačkog napretka u atomskom naoružanju. Posljedično, ova ključna razmjena pokrenula je početak utrke u nuklearnom naoružanju i potaknula razvoj atomske bombe, monumentalnog pothvata koji su vodili J. Robert Oppenheimer i njegov predani tim.

 

Albert Einstein, koji se smatra jednim od najiznimnijih intelekta koji je ikada postojao, poznat je kao virtuoz prirodnih znanosti. Njegov izvanredan um razotkrio je enigme koje leže u srži svemira. Čak i pojedinci bez znanja o područjima znanosti, fizike i teorije relativnosti – njegovom najvećem znanstvenom doprinosu koji ga je katapultirao do globalnog priznanja – upoznati su s njegovim imenom i likom. Neukroćena i neukroćena griva u kombinaciji s osebujnim smiješkom neposredna su asocijacija na ovo neupitno znanstveno čudo. Malo je poznata značajna uloga koju je Mileva, supruga glasovitog genija Alberta Einsteina, odigrala u razvoju njegovih revolucionarnih znanstvenih radova, uključujući i teoriju relativnosti. Mileva, izvanredna fizičarka i vješta matematičarka sama po sebi, bila je ključna u rješavanju većine složenih matematičkih problema koji su pridonijeli formuliranju ove poznate teorije. Njezini neprocjenjivi doprinosi ne samo da su pomogli njezinom suprugu, već su i aktivno oblikovali njegovo stvaranje. Nažalost, ovaj manje poznati aspekt Milevina života i njezine bliske veze s Albertom ostaje uglavnom neispričan. Osobni život Alberta i Mileve Einstein bio je daleko od idiličnog. Albert je, poput svojih kolega znanstvenika, bio opsednut svojim mislima i teorijama. No, čak i kad nije bio prezauzet, pokazao se kao zanemaren suprug i odsutan otac. Zapravo, njegovo je ponašanje bilo toliko ekstremno da se poznati genij jako trudio prikriti postojanje svoje obitelji i svog najstarijeg djeteta od šire javnosti.

 

Kći po imenu Liezel rodila se Albertu i Milevi 1902. godine, ali njihov nevjenčani status ih je prisilio da njezino postojanje drže u tajnosti. Albert je strogo naredio da nitko ne zna za Liezel, a Mileva je sebe i dijete morala sakriti u Srbiji. Nažalost, Albert nikada nije imao priliku upoznati svoju kćer. Nagađa se da je, nakon što je Albert inzistirao na Milevi da napusti Liezel u Srbiji i pridruži mu se u Bernu, djevojčica podlegla šarlahu. Prava sudbina Einsteinovog prvog djeteta ostaje neriješena, a otkrivena je tek prije otprilike tri desetljeća kada je otkriveno dopisivanje para iz tog razdoblja. Einsteinov osobni život dodatno je narušen uznemirujućim otkrićem da je njegov vlastiti sin, Edward, rođen sa shizofrenijom, što je navelo poznatog znanstvenika na uznemirujući komentar da njegov sin “nije u potpunosti čovjek”. Kad je u pitanju Albertov brak, njegovo postupanje prema ženi može se opisati samo kao nepoštovanje, neljubazno i ​​nepravedno. Unatoč njezinim neumornim naporima da podrži njegov rad i vodi kućanstvo i njihovu djecu, nije uspio priznati Milevin značajan doprinos njegovim teorijama, čak ni kada je dobio Nobelovu nagradu. Jasno je da je Mileva Einstein jednako zaslužna za titulu nobelovke kao i Albert Einstein, ako ne i više.

Tijekom njihovog zajedničkog vremena, veza Alberta i Mileve nalikovala je beskrajnom vrtuljku, iako je glumila trenutke oslobođenja. Poznati znanstvenik rijetko je bio prisutan u njihovom zajedničkom prebivalištu, odlazio je i dolazio na vlastitu prohtjev, povremeno nestajući tjednima bez prekida. Osim toga, bio je u više izvanbračnih zajednica. Godine 1919. Mileva i Albert konačno su okončali svoj brak, ostavljajući nju da živi u Zürichu sa svojom djecom. Živeći u krajnje skromnim uvjetima i na rubu siromaštva, Mileva je od Alberta dobivala malo podrške, kako emocionalne tako i financijske. Nakon razvoda od Mileve, Albert Einstein je iste godine stupio u brak s Elsom Lowenthal, a njihova veza trajala je do 1936. godine. Godine 1948. Mileva Einstein preminula je u Zürichu, ostavivši za sobom nasljedstvo koje će zauvijek ostati upamćeno kao briljantna, predana žena, majka i znanstvenica. Njezin je život bio zasjenjen prisutnošću taštog, arogantnog i sebičnog muža. O Milevi Einstein napisane su brojne knjige, no “Gospođa Einstein” Mary Benedict ističe se svojom jedinstvenom perspektivom, bilježeći Milevin život od ranih godina i blaženih trenutaka s Albertom do nesretnog zaborava koji ju je na kraju zadesio.

Preporučujemo