Novak Đoković, najbolji tenisač svijeta, poznat je po predanosti održavanju zdrave prehrane i načina života. No, mnogi ne znaju da on svaki dan počinje posebnim pićem. “Dobro jutro svima, ovako počinjem dan”, rekao je svojedobno Novak. Započinje ispijanjem tople mineralne vode s limunom i limetom, a zatim odlazi do hladnjaka kako bi uzeo zelene stabljike celera. Zatim stavlja celer u sokovnik za hladno prešanje kako bi iscijedio sok, koji je bogat mineralima, solima i drugim elementima koji su korisni za detoksikaciju jetre. Prema Novakovim riječima, ovaj sok čini čuda i za njega i za njegovu obitelj. Dok ga njegova djeca ne piju čistog, piju ga s dodatkom soka od krastavca ili jabuke.

Celer je bogat vitaminima K, E, C i B, te kalcijem i folnom kiselinom te ima snažan diuretski učinak. Ovo povrće možete jesti nekuhano, ali ako vam se njegov okus ne sviđa, možete ga iscijediti. Kako god ga konzumirali, celer ima niz blagotvornih učinaka na organizam. Studije i znanstvena istraživanja otkrila su zašto je ovo povrće iznimno dobro za vas i zašto biste ga trebali uvrstiti u redovitu prehranu.

Poznato je da konzumacija celera ima blagotvoran učinak na tijelo. Jedan takav učinak je njegova sposobnost snižavanja krvnog tlaka. To je zbog prisutnosti ftalida, spoja koji opušta mišiće oko arterija, poboljšava cirkulaciju i smanjuje proizvodnju hormona stresa. Osim toga, celer je dobar izvor kalija koji može pomoći u stabilizaciji otkucaja srca i snižavanju krvnog tlaka. Još jedna prednost celera je njegova sposobnost reguliranja razine kolesterola. To se postiže pomoću spoja butilftalida, koji je jedinstven za celer i pomaže u održavanju normalne razine kolesterola, što u konačnici pridonosi zdravijem srcu. Također je utvrđeno da celer pomaže probavi, zahvaljujući prisutnosti NBP-a, spoja koji poboljšava crijevnu cirkulaciju. Konačno, celer može pomoći kod mršavljenja i hidratacije, što ga čini savršenom namirnicom za one koji žele poboljšati svoje cjelokupno zdravlje.

Celer je izvrstan dodatak svakoj prehrani zbog visokog udjela vode i vlakana. Štoviše, idealan je izbor za one koji žele održati vitku tjelesnu građu jer sadrži samo 10 kalorija. Utjecaj na imunološki sustav je nedvojbeno pozitivan. Jedna od najznačajnijih dobrobiti celera je njegova visoka koncentracija vitamina C, koji pruža snažnu podršku imunološkom sustavu. Kumarin, još jedna vitalna tvar koja se nalazi u celeru, također igra ključnu ulogu u održavanju obrambenih snaga organizma.

Preporučujemo