Došao je kraj oktobra a u zadnjoj nedelji se pomjera sat. Nemojte se uznemiriti ako se u nedjelju ujutro osjećate mrzovoljnije nego inače – ovo je uobičajena nuspojava početka zimskog računanja vremena. Točnije, u noći s 28. na 29. listopada u 3 sata ujutro kazaljke na satu vratit ćemo za jedan sat unatrag. Iako to znači da ćemo imati priliku dulje spavati, mnogi se pojedinci možda bore s prilagodbom na ovu promjenu vremena.

Utjecaj pomicanja sata najviše osjećaju oni koji se oslanjaju na strogi raspored, poput metropata i kroničnih bolesnika. Međutim, čak i pojedinci koji ne ovise o rutini neizbježno će osjetiti učinke ove promjene. Uobičajeni simptomi uključuju nedostatak fokusa, pospanost, iscrpljenost i glavobolje, a sve to može predstavljati veliki stres za tijelo tijekom ovog prijelaza.Prema riječima dr. Ljiljane Velkov, ugledne profesorice anatomije i fiziologije, sve je veći trend prijavljivanja pojedinaca zbog naglih vremenskih promjena i pomicanja satova. Ona naglašava kritičnost dobivanja mirnog sna kako bi se tijelo oporavilo i regeneriralo.

Vikendom se sat pomiče iz različitih razloga, ali najvažniji je privikavanje na promjenu vremena. Nedjeljom se preporuča nešto ranije kositi kako bi se osigurao miran san i pravovremeno buđenje. Iako smo navikli na pomicanje sata, često nam se ne sviđa tijekom prvih nekoliko dana. Prilagodba mnogima može predstavljati smetnju, zahtijevajući vrijeme da se prilagode. Kako bi prijelaz bio lakši, bitno je konzumirati kavu, puno tekućine, doručkovati po rasporedu, voće i povrće te se baviti tjelesnom aktivnošću tijekom dana. Prema riječima dr. Velkova, organizmu je potrebno nekoliko dana da se privikne na promjenu, iako razdoblje prilagodbe može varirati od osobe do osobe. S pojavom kraćih dana i dužih, hladnijih noći, dostupnost sunčeve svjetlosti značajno će se smanjiti. Kao rezultat toga, utjecaj na građane bit će znatan, a mnogi će se osjećati razdražljivo, letargično, pa čak i depresivno. Ovo je još jedan ključni čimbenik koji će utjecati na opću populaciju.

Prema stručnjacima, na pojedince koji dugo rade može negativno utjecati nedostatak izloženosti sunčevoj svjetlosti. Zbog svojih radnih rasporeda, oni možda neće imati priliku vidjeti dnevnu svjetlost nakon završetka posla, što dovodi do štetnih učinaka na njihov bioritam i mentalno blagostanje. Stoga je ključno pronaći ravnotežu između posla i osobnog života te dati prioritet metodama za oporavak i punjenje tijela. Kako godišnje doba prelazi u jesen, vrijeme može uvelike utjecati na raspoloženje ljudi. To može dovesti do fenomena poznatog kao “zimska depresija”, što može uzrokovati poteškoće s uspavljivanjem među ostalim simptomima. Medicinski stručnjaci upozoravaju da manjak sna ne samo da slabi imunitet organizma, već i narušava cjelokupnu funkcionalnost. Nadalje, svaki stres može izazvati napetost i pogoršati ove simptome. Kako biste smanjili razinu stresa, neophodno je održavati zdrave navike. To se može postići cjelodnevnom tjelesnom aktivnošću, uravnoteženom prehranom i pridržavanjem liječenja kroničnih bolesti. Lagana šetnja vani prije spavanja i osiguravanje odgovarajuće ventilacije u životnim prostorima također pomažu u smanjenju stresa. Ključno je izbjegavati prekasnu večeru, s preporučenim vremenom najkasnije do 19:20, najmanje dva sata prije odlaska na spavanje. Dr. Velkov tvrdi da predanost ovim zdravim praksama zahtijeva minimalan napor i donosi značajne prednosti u upravljanju stresom.

Čim se naše tijelo izbaci iz poznatog ritma, svaki pokret postaje neuravnotežen. Upravo zbog toga, zbog neprekidnog kretanja sata, neizbježno se probudimo s drugačijim osjećajem nego inače. Naša tijela posjeduju posebne hormone koji nas štite od iscrpljenosti; ti hormoni su hormoni spavanja i pripremaju nas za odmor i aktivnost tijekom dana. Zbog toga je potrebno određeno vrijeme da se prilagodi ovoj promjeni. Dok se mlađi pojedinci mogu brže prilagoditi, ovu promjenu svi osjećaju. Prema riječima stručnjaka, neki pojedinci mogu doživjeti ovu promjenu samo u prvom tjednu, dok će drugima trebati dva do tri tjedna da se prilagode.Prema riječima stručnjaka, osobe koje se teško prilagođavaju zimskom računanju vremena trebale bi se početi pripremati tjedan ili dva ranije. Za svaku je osobu ključno promijeniti svoju dnevnu rutinu i cjelokupni stil života kako bi se prilagodio novonastalim okolnostima. Kako bi se optimiziralo ograničeno dostupno dnevno svjetlo, predlaže se da pojedinci, osobito starije osobe, često hodaju tijekom dana. Dodatno, preporuča se uključiti što je više moguće tjelesne aktivnosti.

Preporučujemo