Priča o Azemini i njenom ocu Hasanu je svjetionik nade, pokazujući da postoje alternativni putevi za bosanskohercegovačku omladinu osim migriranja u strane zemlje poput Njemačke ili Austrije ili naseljavanja nekvalifikovane radne snage kao što su domara ili građevinski radovi. Porodica Prokošak boravi na Kupresu, gdje obrađuju svoju zemlju i sa žarom brinu o velikom stadu ovaca. Ono što je započelo kao porodično preduzeće vremenom je raslo kako su se pridružili i njihovi potomci. Hasan ovo doživljava kao neprocjenjivo sredstvo da svoju djecu nauči značaju zarađivanja za život teškim radom.

Azemina, 19-godišnjakinja, veoma je ponosna na svoj seoski odgoj i ne pokušava to da sakrije. Umjesto toga, ona nosi svoje opanke kao simbol časti. Nedavno je na YouTube kanalu “Srednja Bosna” postavljen video koji prikazuje njen život na selu, koji je vrlo brzo postao popularan i privukao preko milion i po gledalaca. Tokom intervjua, Azeminu su pitali o njenim skromnim cipelama i da li se stidi svog seoskog načina života. U odgovoru je hrabro izjavila da nema razloga da se stidi i da svako treba da živi svoj život kako mu odgovara. Međutim, izrazila je želju da vidi više mladih pojedinaca koji se bave poljoprivredom i na ovaj način zarađuju za život, umjesto da traće večeri.

Na pitanje da li je ona jedina osoba u svojoj starosnoj grupi koja je podijelila svoja iskustva, djevojka je odgovorila negativno, otkrivajući postojanje drugih koji bi mogli biti povezani. Azemina, rodom iz sela, trenutno je upisana na Policijsku akademiju sa težnjom da postane policajac. Međutim, nije joj stran naporan rad i spremna je prihvatiti svaki zadatak koji joj se nađe na putu. U selu, kao i na svakoj drugoj lokaciji, uvijek ima obilje posla od izlaska do zalaska sunca. Njen otac Hasan je toga potpuno svjestan i ponosno se hvali da je ponosan na svoju djecu jer su ona živi dokaz vrijednog rada i posvećenosti.

Nedavno je jedan Srbin ponudio deset ženskih jaganjaca Hasanovoj porodici. Međutim, Hasan je ponizno odbio ponudu, navodeći da posjeduju sve što im je potrebno.  Njegova porodica naime ima 500 ovaca o kojima vode brigu.Ova priča je privukla značajnu pažnju jer je istakla važnost vaspitanja i porodičnih vrednosti. Hasan dalje navodi da oni koji ne mogu cijeniti ono što imaju nikada neće shvatiti pravu vrijednost stvari.

Preporučujemo