Čedaq Jovanović je jako mlad ušao u politiku u svi ga pamtimo kao jednog od važnijih ljudi koji je učestvovao u predaji Slobodana Miloševića sudu u Hagu. Nekoliko godina unazad njegova partija ne može da pređe ni izborni prag a medijima je interesantan i njegov privatni život.

Šesteročlana obitelj Čedomira Jovanovića trenutno ulazi u izazovnu, ali nevjerojatno lijepu fazu.Nakon gotovo četiri godine otkako je njihov sin Mihajlo Lajf krenuo na studijski put u inozemstvo, napokon je došlo vrijeme da još jedan mladi ptić raširi krila i napusti sigurnost očevog gnijezda.

Ponosni tata Jelena i Čedomir Jovanović u ovim trenucima najavljuju da je njegova najstarija kći spremna za samostalan životni put, trenutak koji je za njega prilično izazovan.

U svom je pisanju izrazio da odlaskom “mon mari”, njihova srca, i Jela i on sami služe kao živi dokaz da se život može nastaviti i bez srca.

U jeku privikavanja na odsutnost člana obitelji, obitelj Čedomira Jovanovića utjehu pronalazi u prisutnosti Zore Fej i Anđelije Fejt, koje svakim danom donose radost na lice svojih roditelja, pružajući im privremeni predah od brige za djecu koja nisu prisutni.

Biografija:

Čedomir Čeda Jovanović, istaknuti srpski političar te osnivač i predsjednik Liberalno-demokratske partije, osim u politici proslavio se i kao dramaturg. Rođen 13. travnja 1971. u Beogradu, oduvijek je bio duboko vezan za svoj rodni grad u kojem trenutno živi i radi. Poznat po svom šarmu i karizmi, Jovanović često slovi za jednog od najatraktivnijih političara na našim prostorima.

  • Što se tiče osobnog života, Čedomir potječe iz obitelji ekonomista. Njegovi roditelji, Jovica i Mileva (rođena Mršić), usadili su mu snažan osjećaj predanosti i ambicije. Ima i sestru po imenu Hristina. Odrastao je u Novom Beogradu, osnovno obrazovanje završio je u Osnovnoj školi “Ivan Gundulić”, a potom je prešao u Devetu beogradsku gimnaziju. No, ubrzo je shvatio da je njegova prava strast negdje drugdje te se prebacio na Treću ekonomsku školu, gdje je uspješno završio studij.

Nakon služenja vojnog roka i boravka u mornarici 1991. godine, Jovanović je kratko radio kao spasilac na Adi Ciganliji. U tom je razdoblju otkrio svoj pravi umjetnički poziv. Godine 1994. upisao je studij dramaturgije na Fakultetu dramskih umjetnosti (FDU), odluka koja će odrediti njegovu budućnost.

Četiri godine kasnije, ponosno je diplomirao na prestižnoj instituciji, opremljen vještinama i znanjem potrebnim za nastavak svojih umjetničkih nastojanja. Nakon završetka studija, s pisanja drama prelazi na politički angažman. Godine 2002. sklopio je brak s Jelenom Jovanović (ranije Savić). Zajedno su dobili sina Mihajla Lajfa, kao i tri kćeri – Janu Hart, Zoru Fejt i Anđeliju Fej. Obitelj slavi krsnu slavu na Aranđelovdan.

Godine 2005. Čedomir Jovanović izdao je knjigu pod naslovom “Moj sukob s prošlošću”, u kojoj se bavi utjecajnim osobama srpskog društva tog doba i čimbenicima koji su utjecali na njihove odluke. Ovom publikacijom želio je potaknuti pojedince koji su stagnirali u političkom životu i potaknuti ih da ustraju u svojoj borbi.

Čedomir Jovanović je član političke frakcije koja se zalaže za normalizaciju odnosa Srbije sa narodima bivše Jugoslavije. Početkom 2010. izrazio je zabrinutost da bi pokretanje protutužbe protiv Hrvatske bilo štetno za dobrobit države i njezinih građana.

  • Čvrsto je uvjerenje da se Srbija treba ugledati na moderne europske zemlje, s primarnim ciljem jačanja suradnje s Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. Jovanović i njegova stranka čvrsto tvrde da Srbija ne može ostati neutralna i da treba što prije ući u NATO.

Nadalje, integracije sa zapadnoeuropskim zemljama vidi kao rješenje za izazove s kojima se srbijansko društvo suočava. Njegova nit vodilja je da “europska Srbija nema alternativu”. Pohvalio je članstvo Crne Gore u NATO-u, izrazivši nadu da će Srbija ići sličnim putem.

Preporučujemo