Zapadni Balkan je poznat danas po strašnoj depopulaciji uzrokovanom emigracijama u države poput Njemačke, Austrije i Švedske. Nebitno koja je od šest bivših jugoslovenskih republika u pitanju, sve više ljudi ide trbuhom za kruhom negdje gdje situacija nije toliko katastrofalna kao ovde i to je dovelo do velikih demografskih promjena zadnjih decenija.

Danas vam donosimo srceparajuću priču jednog Bosanca koja je šokirala region. Naime, tragični rat koji je razorio Jugoslaviju i posvađao nekadašnje sugrađane koji sad žive u manjim i manje razvijenim državama je doveo do toga da mnogi izgube svoju domovinu i da moraju donijeti teške odluke kako bi preživjeli i otišli gdje im je bolje.

Tako je jedan čovjek 1990ih prodao svoj porodični stan u Sarajevu preko advokata, a razlog tome je bio to što je ostao bez oba roditelja. Majku je izgubio još u djetinjstvu, a dok je studirao vani za vrijeme postojanja Jugoslavije, njegov otac je živio u tom stanu i nakon nekog vremena je preminuo i on.

Ovaj je čovjek stan prodao nakon smrti oca i trideset godina nije ima veze sa stanom. Žena koja danas živi u tom stanu u Sarajevu je nedavno podijelila priču o tom kako se taj čovjek nakon trideset godina javio sa jednom molbom vezanom za taj stan.

Iz sentimentalnih razloga je zamolio da ga puste u stan samo da se prisjeti svoje mladosti. Pokazao im je gdje je njegova majka nekad pila kafu, gdje su jeli kao porodica i gdje se on igrao kao dječak. Kao što i sami možete pretpostaviti, ovo je bilo jako tužno i srceparajuće iskustvo.

Preporučujemo