Dok u većini svijeta vlada siromaštvo veliko bogatstvo je skoncentrisano u rukama pojedinaca. U periodu od više od dvije godine, Jeff Bezos, vizionar Amazona, ponovo je povratio svoju titulu najbogatijeg pojedinca na svijetu. Kako je u utorak objavio cijenjeni Bloomberg Billionaires Index, Bezos se sada nalazi na vrhu hijerarhije bogatstva sa zapanjujućom neto vrijednošću od 200 milijardi dolara. Ovo značajno oživljavanje može se pripisati kontinuiranom porastu dionica Big Tech-a, koje su potaknute izvanrednim napretkom u polju umjetne inteligencije.

Godine 2021. Jeff Bezos je posljednji put osvojio prestižnu titulu najbogatijeg pojedinca na svijetu. Zalihe Amazona, najvećeg online trgovca na malo u svijetu, doživjele su izuzetan uspon, skočivši za 17 posto od početka godine do danas i za nevjerovatnih 90 posto u protekloj godini. Kako Jeff Bezos drži oko 9 posto vlasništva u kompaniji, njegova neto vrijednost je zamršeno vezana za učinak Amazonovih dionica. Važno je napomenuti da Bezos, uspješni milijarder i preduzetnik, posjeduje i Blue Origin, pionirsko preduzeće za istraživanje svemira, koje Bloomberg uzima u obzir kada procjenjuje njegovo ukupno bogatstvo. Nakon devet mjeseci, Jeff Bezos, koji trenutno slavi svoj 60. rođendan, preuzeo je poziciju izvršnog direktora u Tesli, svrgnuvši Elona Maska s trona. Prema Bloombergu, Muskovo bogatstvo nekada je nadmašilo Bezosovo za nevjerovatnih 142 milijarde dolara. U 2017. Bezos je nadmašio suosnivača Microsofta Billa Gatesa i po prvi put postao najbogatija osoba na svijetu. Međutim, 2021. Musk je povratio titulu jer je vrijednost dionica Tesle porasla. Do sada, Musk i Bernard Arnault, predsjednik LVMH grupe, drže drugu i treću poziciju na Bloombergovom indeksu milijardera, sa odgovarajućim neto vrijednostima od 198 milijardi dolara i 197 milijardi dolara.

Ove godine Tesline dionice su doživjele pad od 24 posto, što je blagi napredak u odnosu na prošlogodišnji pad od 27 posto. U ponedjeljak su i dionice renomiranog proizvođača električnih vozila doživjele pad, pripisan padu prodaje u Kini tokom mjeseca februara. Jeff Bezos, osnivač Amazona, nesumnjivo će ostati upamćen po najskupljoj nagodbi o razvodu u istoriji, nevjerojatnih 38 milijardi dolara! Trenutno je Bezos u romantičnoj vezi s Lauren Sanchez, koju je zaprosio dok je bio na svojoj raskošnoj jahti vrijednoj 500 miliona dolara. Nakon odvajanja od svoje bivše supruge Mackenzie Bezos, Bezos je brzo nastavio vezu sa Sanchezom. Poznat po svom raskošnom načinu života, Bezos je stekao reputaciju koja mu prethodi. Pored svoje superjahte, on posjeduje i “jahtu pomoćnika” i skup međusobno povezanih vila koje zajedno čine mega-vilu. Ne zaustavljajući se na tome, on čak posjeduje svemirski brod sposoban da kruži oko Zemlje, a lista se nastavlja. Neosporno je da njegovo bogatstvo ne poznaje granice. Bezosova strast prema privatnosti manifestovala se u mladosti, kao što je ranije pomenuto, kada je genijalno osmislio električni alarmni sistem da odvrati svoju mlađu braću i sestre od ulaska u njegovu sobu. Uz to, garažu svojih roditelja pretvorio je u ličnu laboratoriju, gdje se upuštao u razne naučne aktivnosti.

Bezosovo odrastanje uključivalo je preseljenje u Majami na Floridi, gdje je pohađao srednju školu Miami Palmetto i učestvovao u programu obuke studenata nauke na Univerzitetu Florida. Nakon diplomiranja, Bezos se upustio u oblast IT-a na Wall Streetu prije nego što je započeo uspostavljanje međunarodne prodajne mreže za Vettel. Osnivanjem Amazon.com Bezos je postigao ogroman uspjeh, postavši poznat kao jedan od najistaknutijih poduzetnika i milijardera. Tokom svog djetinjstva, Bezos je uživao u idiličnim ljetima na porodičnom ranču u Teksasu, koji je kasnije kupio i proširio na 120.000 hektara. Naime, njegova baka je imala porodičnu vezu sa kantri pjevačem George Strait-om, dok je njegov djed po majci imao značajnu ulogu regionalnog direktora američke Komisije za atomsku energiju u Albuquerqueu prije nego što se povukao na ranč.

Preporučujemo