Legenda kaže da je kroasan rođen u Austriji tijekom turske opsade Beča 1683. godine. Zbog svoje ranojutarnje rutine pekari su prvi primijetili planove turske vojske da napadnu grad i oglasili uzbunu. Zbog toga su odigrali značajnu ulogu u spašavanju i obrani Beča. U znak sjećanja na ovaj događaj kreiran je kroasan u obliku polumjeseca po uzoru na turski grb. Prisutnostt kroasana u Francuskoj može se pripisati Mariji Antoaneti, ženi Luja XVI. i kćeri austrijske carice Marije Terezije. Izvorno austrijsko pecivo, a Francuzi su ga nazvali Croissant de lune zbog oblika polumjeseca. Trenutno su kroasani, poput brioša, glavni dio francuskog doručka. Međutim, za razliku od brioša, kroasani su stekli ogromnu popularnost i sada su mnogo sveprisutniji.

Ako ste veliki poznavatelj kroasana, vjerojatno si ponekad dopustite više nego što možete pojesti. Često su nam oči veće od želuca. Ako se nađete s ostatkom kroasana od prethodnog dana, imajte na umu ovaj koncept. Nemojte ih bacati nego od njih napravite ukusan obrok.Oduševila nas je jednostavna i inovativna ideja koja čak i jučerašnje kroasane čini nevjerojatnim okusom. Evo receptakoji bi vas mogao potaknuti da namjerno kupite više ovih slatkih kolača…

Kroasani koji su prženi:

Sastojci:

Za izradu ovog recepta potrebno je nabaviti četiri kroasana. Za optimalne rezultate preporučuje se da budu stari jedan dan.
Četiri jaja.
Mjera od 240 mililitara mlijeka, bez obzira na vrstu mlijeka.
Jedna žlica granuliranog šećera.
Recept zahtijeva mjerenje dvije žličice ekstrakta vanilije.
Mala količina soli, otprilike jedna četvrtina čajne žličice.
Mala količina maslaca.
Šećer u prahu

 

priprema:

Za pripremu kroasana potrebno ih je prerezati po dužini. Za pripremu pomiješajte jaja, mlijeko, šećer, aromu vanilije i sol. Svaku polovicu kroasana umočite u smjesu od jaja, izvadite i stavite na neprijanjajuću tavu na malo maslaca. Pecite 3-4 minute sa svake strane dok ne porumene. Završite posipanjem šećerom u prahu i posluživanjem.

Preporučujemo