Danas je jedan od najpoznatijih poslova biti influenser. Širom regiona postoje razni influenseri, a mi Vam donosimo zanimljivu priču o Naidi Bojnakovi. Među mnoštvom zadivljujućih narativa koji kruže društvenim mrežama, Naida Bojnakova, poznata influenserka porijeklom iz Sarajeva, pojavila se kao istaknuta ličnost, koja je očarala balkansku publiku svojim pričama o životu u Turskoj. 

  • Odrastajući u srcu Bosne i Hercegovine, posvetila se karijeri u Upravi Ministarstva sigurnosti. Pored svojih profesionalnih nastojanja, vodila je uspješan lični posao, održavajući stalan i pomno uređen način života. Međutim, čitavo njeno postojanje je dobilo neočekivani preokret kada se s njom neočekivano ukrstio Baran Bocnak, turski fudbalski menadžer.

 Baranova povezanost s Naidom na kraju je otkrivena kao rezultat njegovog prijateljstva sa pojedincima iz Bosne. Tokom posjete Sarajevu, Baran, koji je proveo vrijeme sa ovim prijateljima, pa čak i stekao određena znanja bosanskog jezika, imao je priliku upoznati Naidu. Ovaj prvi susret pokrenuo je neprekidnu komunikaciju putem Instagrama, a za mjesec dana Baran se vratio u Sarajevo samo da bude s njom.

Par se na kraju vjenčao u Istanbulu, Baranovom rodnom mjestu i gdje živi njegova porodica, ali su dogovorili i svadbu u Sarajevu. Nakon toga, boravili su u Alanji sedam godina. Iznenađujućim preokretom događaja, donio sam odluku da ostavim iza sebe sve što sam uspostavio u Sarajevu i krenem u novo poglavlje u Turskoj.

Ljubav je, kao i uvijek, prevagnula nad svim ostalim razmatranjima, što me je navelo da se udam za svog dvogodišnjeg partnera i uzmem iskorak u vjeru. Moj suprug Baran ne samo da posjeduje izuzetne prevodilačke vještine već posjeduje i UEFA licencu za menadžera kluba. Kao neko ko je živeo u različitim delovima sveta, očekivao je da će se oženiti strankom.

Međutim, nikada nije očekivao da će njegova buduća supruga biti Bosanka, s obzirom na njegovu ograničenu povezanost s Bosnom i Hercegovinom, osim nekoliko bliskih prijatelja. Ova otkrića je otkrila Naida Pehilj Bocnak u opsežnom intervjuu za “Azra.ba”. U nekonvencionalnom okruženju, Baran i Nida, turski par, osporavaju tipičan stereotip odgajajući svoje dvoje djece, četverogodišnjeg sina Arasa i četveromjesečnu kćer Unu.

Turska, moja draga druga domovina, nesumnjivo je zemlja koja oduzima dah sa svojom očaravajućom ljepotom i živopisnim kulturnim naslijeđem. Kao posjetilac, jedinstveni običaji i neobični propisi mogu biti intrigantni tokom kratkog boravka. Međutim, za one koji ovdje borave i vezani su ovom tradicijom, prilagođavanje običajima koji nemaju mali značaj može se pokazati prilično izazovnim.

Pošto sam živeo u Turskoj, imao sam privilegiju da sretnem izuzetne pojedince, kako domaće i strance Turske, tako i naše sunarodnike. Naš društveni krug se prvenstveno vrti oko fudbalskih veza, zahvaljujući Baranovoj profesiji. Shodno tome, često se nađem u društvu supružnika igrača, jer imamo sličan način života.

Naida je elaborirala: “Kada su naši muževi odsutni zbog utakmica, dolazimo zajedno, provodimo vrijeme jedno s drugim i uživamo u društvu jedno drugog.” U jednom od svojih veoma hvaljenih YouTube videa, ona je naglasila oštre kontraste koji definiraju Tursku kao naciju, bacajući svjetlo na značajne razlike u načinu života između sjevernih i južnih regija, kao i evidentne razlike između zapadnih i istočnih dijelova zemlja.

Finansijske mogućnosti pojedinaca igraju ključnu ulogu u određivanju kvaliteta života u Turskoj. Žalosno je primijetiti da se neki pojedinci, posebno žene, zatvaraju unutar zidova svojih domova i rijetko izlaze van. Lično, imam duboku naklonost prema ovoj zemlji i svom gradu, i smatram da je sve u vezi s tim izuzetno.

  • Međutim, moram priznati da bi se Turska bez stabilnog i uspješnog zanimanja mog supruga, naše privilegije rada u privatnom sektoru i moje sadašnje profesije osjećala kao zatočeništvo. Poznajem pojedince koji se bore da sastave kraj s krajem“, otkrio je poznati influenser, koji se može pohvaliti velikim brojem pratilaca od preko 112.000 pretplatnika na YouTubeu i više od 200.000 pratilaca na Instagramu.

Napuštanje grada koji je oduvijek znala bio je za nju zastrašujući izazov kada je navršila 26 godina. Ipak, priznala je oskudnost takvih prilika i privilegiju da ih može iskoristiti. Zanimljivo je da joj se taj izbor pokazao izuzetno korisnim. Trenutno je blagoslovljena nevjerovatnom porodicom, odanim supružnikom, novootkrivenim društvom, nagrađivanom karijerom i gradom kojim se jako ponosi.

Čak je postigla tečno znanje i turski jezik. Moja fascinacija jezicima je već pokrenula moje interesovanje za učenje turskog prije nego što sam upoznala svog muža. Međutim, kroz njega sam mogao da unapredim svoje sposobnosti. Iako turski nije nužno izazovan jezik, posebno s obzirom na njegovu široku popularnost kroz turske serije, postizanje gramatičke preciznosti zahtijeva posvećenost i strpljenje.

Srećom, imao sam privilegiju da budem okružen Turkinjama koje nisu tečno govorile engleski, što me je primoralo da se potpuno uživim u jezik i da tečno govorim turski. Pregledajući Baranov Instagram profil, postaje evidentno, kako Naida tvrdi, da njen supružnik gaji neusporedivu i duboku naklonost prema mjestu rođenja.

Učinilo mi se neobično kada sam izrazio svoju čežnju za Bosnom i dobio entuzijastičan odgovor “Uhhh, i ja…” Nikada nisam imao potrebe da ga prisiljavam da posjeti Bosnu; uvijek je entuzijastičan i voljan da ode, a ako bi mu se pružila prilika, rado bi produžio svoj boravak mjesecima.

Čak je uspio uspostaviti svoj društveni krug u Sarajevu, izaći bez mene. Čini se da je prisno upoznao svaku ulicu, uličicu i restoran u gradu. Što se mene tiče, nalazim se rastrgan između Bosne i Turske, nikada istinski ne pripadam ni jednoj ni drugoj, ali osjećam povezanost s obje. Kada sam u Turskoj, čeznem za Bosnom, a kada sam u Bosni, čeznem za Turskom. Ovaj osjećaj me je pratio tokom mog sedmogodišnjeg boravka u Turskoj i očekujem da će trajati beskonačno”, zaključila je Naida.

Preporučujemo