Nedostatak roka trajanja za med je zadivljujuće otkriće. Ova zdava namirnica samo treba biti pravilno upakovana i njene vrijednosti ostaju nepromjenjene. Tijekom povijesti arheolozi su otkrivali posude s medom koje su bile hermetički zatvorene više od dvije tisuće godina. Zapanjujuće, med je ostao za konzumaciju i nije predstavljao nikakav rizik za zdravlje.

 

Iskorištavanjem antibakterijskih svojstava meda moguće je ojačati imunološki sustav, omogućujući mu da se bori protiv raznih infekcija uzrokovanih gljivicama, virusima i bakterijama. Med je odavno cijenjen zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti, ali jesmo li ikada razmišljali o mogućim posljedicama njegovog konzumiranja prije spavanja? Nije neuobičajeno da se pojedinci probude u ranim jutarnjim satima zbog potreba mozga za glikogenom. To zauzvrat izaziva oslobađanje adrenalina i kortizola iz nadbubrežnih žlijezda, čime se tijelo energizira.

Okrepljujući san može se postići konzumacijom meda prije spavanja, zahvaljujući prisutnosti glikogena, blagotvornog spoja koji se nalazi u ovom prirodnom zaslađivaču. Visoki krvni tlak poznat je kao uzročnik bolesti srca, ali antioksidansi prisutni u medu opsežno su proučavani i dokazano je da učinkovito snižavaju razinu krvnog tlaka. Jednostavnim uživanjem u žlici meda prije spavanja možete lako regulirati krvni tlak i poboljšati cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Kada razine triglicerida porastu, mogu postati potencijalna prijetnja zdravlju srca i povećati rizik od dijabetesa. Ipak, studije su otkrile da med ima sposobnost pozitivnog utjecaja na trigliceride, pretvarajući ih u korisne tvari koje pomažu u čišćenju krvotoka eliminirajući višak masnoće. Antibakterijska svojstva meda jačaju prirodnu obranu organizma, jačaju imunitet i bore se protiv raznih infekcija uzrokovanih bakterijama, gljivicama i virusima. Nadalje, med ubrzava metabolizam, generirajući termogeni učinak koji poboljšava cirkulaciju, podiže tjelesnu temperaturu i olakšava besprijekorno smanjenje masnoće.

Preporučujemo