Sigurnost uzimanja lijeka nakon isteka roka valjanosti ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući dob pojedinca i vrstu lijeka. Stručnjaci preporučuju čišćenje ormarića s lijekovima prije početka sezone prehlade i gripe kako bi se osigurala točnost lijekova. Iako su neki lijekovi kojima je istekao rok trajanja i dalje sigurni za konzumaciju, važno je biti oprezan. Kako objašnjava klinička profesorica Stacey Curtis, dr.med., neki lijekovi na recept mogu biti štetni i otrovni za ljudsko tijelo nakon isteka roka trajanja, dok lijekovi koji se izdaju bez recepta mogu jednostavno izgubiti učinkovitost.

Dob, vrsta lijeka, uvjeti čuvanja i rok valjanosti faktori su koji mogu povećati rizik od uzimanja lijekova kojima je istekao rok trajanja. Farmaceutske tvrtke ne mogu jamčiti potpunu sigurnost i učinkovitost bezreceptnih lijekova nakon isteka roka trajanja. FDA upozorava da ne koristite lijekove kojima je istekao rok trajanja, no problem nije tako crno-bijel kao što se čini. Prema Curtisu, neki se lijekovi još uvijek mogu koristiti mjesecima nakon isteka roka trajanja, iako njihova učinkovitost može biti smanjena. Kad je riječ o lijekovima protiv prehlade i gripe koji se izdaju bez recepta, ključno je obratiti pozornost na rok valjanosti naveden na pakiranju, upozorava Ashley Garling-Nanjez, klinička docentica na Sveučilištu Texas.

Proizvodi koji sadrže aspirin također su zabrinjavajući kada im je istekao rok valjanosti, budući da se lijek s vremenom kvari. Možda bi bilo najbolje za djecu, starije osobe i one s pozadinskim zdravstvenim problemima da izbjegavaju sve lijekove bez recepta kojima je istekao rok valjanosti kao mjeru opreza. Također je važno pravilno skladištenje lijekova. Stručnjaci savjetuju da lijekove ne držite na mjestima izloženim sunčevoj svjetlosti ili toplini, poput prozorske daske ili ruksaka, jer nepravilno skladištenje može učiniti lijek neučinkovitim prije isteka roka trajanja.

Preporučujemo