Stiže nam proljeće i iako ga mnogi sa nestrpljenjem očekuju ono donosi i neke zdravstvene probleme. Alergične osobe već osjećaju značajnu nelagodu zbog peludi koja potječe s do 10 različitih vrsta drveća. No, ono čega se poznavatelji ovih simptoma istinski plaše je skoro cvjetanje ambrozije i nepoznate posljedice koje ono može donijeti. Poduzimanjem proaktivnih mjera sada, kao što je priprema za pelud trava i ambroziju, možete se pripremiti za napad jednog od najjačih alergena tijekom ljetne sezone. Dostupno je cjepivo u obliku tableta ili kapi koje se mogu uzimati tijekom cijele sezone. Za pelud drveća s ovim cjepivom preporuča se započeti početkom veljače, no za ostale alergene još nije kasno.

Ranije je alergologinja i pulmologinja dr. Zorica Plavšić dala objašnjenje da je prema protokolima cijepljenja osoba dužna uzimati tablete ili kapi tijekom cijele sezone. Ako se nadate da ćete izbjeći pelud drveća, važno je djelovati prije početka veljače, jer bi duže čekanje bilo prekasno. Prisutnost peludi trava obično traje od ožujka do travnja. Pelud korova, uključujući ambroziju, obično predstavlja problem do svibnja i lipnja, jer njihova sezona cvatnje počinje kasnije. Međutim, oni uzrokuju najznačajnije probleme tijekom mjeseca kolovoza i rujna. Prema podacima Instituta za javno zdravlje u Beogradu, učestalost polenskih alergija je u porastu u našoj populaciji. Kako bi se poboljšala kvaliteta života osoba s kroničnim problemima, dostupan je sve veći broj inovativnih terapijskih pristupa i naprednih uređaja. Za prevenciju alergija liječnica Zorica Plavšić toplo preporuča cijepljenje kao najučinkovitiju preventivnu mjeru. Prema riječima dr. Plavšića, najučinkovitija preventiva protiv alergija su cjepiva protiv alergija, koja se mogu primijeniti do kraja svibnja i početka lipnja. Dr. Plavšić naglašava da se ova cjepiva razlikuju od tradicionalnih supkutanih jer su sada dostupna u obliku kapi koje se stavljaju pod jezik. Prema njegovim riječima, “Torlak” proizvodi visokoefikasna cjepiva u obliku oralnih kapi koje pacijent može sam primijeniti u udobnosti vlastitog doma. Prema riječima dr. Plavšića, jedini način promjene imunološkog odgovora i liječenja alergija je primjena tabletiranih “cjepiva”. Prema riječima poznatog pulmologa, cjepiva nije moguće samostalno nabaviti. Da bi se potvrdila prisutnost bjelančevina povezanih s alergenima u krvi, nužno je obaviti alergotest kod alergologa. Po dobijanju ovih rezultata i odgovarajućih uputstava, pojedinci mogu pristupiti kupovini vakcine od “Torlaka”. Cijena ovih cjepiva tijekom cijele sezone iznosila je oko 6000 USD.

Bitka protiv ambrozije, poznate kao najjačeg alergena koji cvjeta u kolovozu, počinje uskoro, jer uklanjanje ove biljke tijekom cvatnje postaje kontraproduktivno. Kako kažu u Sekretarijatu za zdravstvo grada Beograda, trenutne vremenske prilike nemaju uticaja na bujanje ambrozije, što je srećna okolnost. Biljka obično počinje rasti u drugom dijelu travnja, zahtijevajući minimalnu noćnu temperaturu od 10 stupnjeva Celzijusa i stalnu dnevnu temperaturu iznad 22 stupnja Celzijusa. Prema Sekretarijatu za zdravstvo, održavanje uređenih zelenih površina u središnjim gradskim općinama obavlja JKP Zelenilo-Beograd, dok je odgovornost za održavanje tih površina u sedam rubnih općina na njihovim JKP-ima. Što se tiče neuređenih urbanih područja, rubova cesta i ruderalnog zemljišta, kemijski tretman može se koristiti u određenim fazama rasta biljaka ambrozije. Kako bi se utjecaj peludi ambrozije na pojedince sveo na najmanju moguću mjeru, potrebno je ustrajno i kontinuirano suzbiti njezin rast. Osim toga, budući da se pelud može prenositi vjetrom, izazov suzbijanja ambrozije proteže se izvan jednog područja ili lokalne samouprave, obuhvaćajući mnogo širi opseg. Iz Tajništva poručuju da ukoliko je ambrozijom obrasla i ostavljena neobrađena privatna parcela pojedinca, što ukazuje na nebrigu, nužno je obavijestiti nadležne komunalne inspektore iz nadležnosti općine parcele. Primijetili smo da određene lokalne uprave koriste mehaničku košnju i kemijske metode za iskorjenjivanje visoko alergenih korova. Naime, u protekloj godini u Subotici je locirano oko 15 lokacija, prvenstveno u nadležnosti prigradskih opština. Nadalje, na gradskim gradilištima poduzeti su napori za uklanjanje korova; međutim, vlasti su istaknule problem pojedinaca koji zanemaruju svoje parcele, koje često sadrže značajne količine od ambrozije.

Skupina invazivnih korova poznata kao rod ambrozije postala je poznata po tome što je zloglasna i vrlo alergena. Ovaj rod se smatra jednim od najopasnijih na svijetu. Zapanjujuće je otkriće da jedna biljka ambrozije može proizvesti nevjerojatnih 1-8 milijardi zrnaca peludi. Stručnjaci su šest od 52 alergena spoja koji se nalaze u ovoj peludi identificirali kao posebno opasne. Ova korovska biljka predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje zbog alergijskih reakcija koje izaziva, kao i očekivanog ranijeg početka “napada” izazvanih iznadprosječno visokim temperaturama i ubrzanim rastom vegetacije. Iako možda nije moguće potpuno iskorijeniti ovaj korov, moguće je učinkovito upravljati i kontrolirati njegov rast kako bi se smanjio njegov utjecaj na javno zdravlje. Osobe s povećanom osjetljivošću na pelud ambrozije i dalje mogu doživjeti reakcije, ali one se mogu ublažiti smanjenjem prisutnosti peludi u zraku. Prema riječima Mirjane Mitrović iz Agencije za zaštitu okoliša, regije koje su najviše pogođene ambrozijom variraju godišnje. Širenje ove elektrane prema Beogradu, Požarevcu, Valjevu i središnjoj Srbiji sugerira da ona agresivno zadire u prethodno nepogođena područja zemlje. Područje oko Beograda, poznato kao rub, igra ključnu ulogu jer sadrži golema prostranstva plodne zemlje, posebno bogate izvorima ambrozije. Međutim, to postaje zabrinjavajuće jer se o zemljištu nakon žetve pšenice ne brine pravilno. Na osnovu dosadašnjih istraživanja utvrđeno je da je ambrozija zastupljenija u određenim područjima, uključujući opštine Zemun, Novi Beograd, Čukarica, Rakovica i Palilula, kao i prigradske opštine Obrenovac, Lazarevac, Barajevo, Mladenovac, Sopot, Surčin. , i Grocka. U nekim uzdignutim predjelima, poput Zlatibora i Sokobanje, gdje tereni dosežu visinu veću od 500 metara nadmorske visine, širenje ove biljke nije bilo tako veliko. Posljedično, prisutnost peludi u tim područjima ostaje relativno minimalna. Mirjana Mitrović objašnjava da je nedjelovanje omogućilo bujanje područja zaraženih ambrozijom. To se širenje događa svake godine, što rezultira smanjenjem zona bez peludi.

Preporučujemo