Kako se polako približava zimska sezona, mnogi od nas se spremaju da prave ukusne supe. Tradicionalni sastojci poput kiselog kupusa, pečene paprike i seckanog kupusa su neophodni, međutim, postoje i drugi sastojci koji daju još više ukusa. Iako je starinski način uvijek najbolji za pravljenje kiselih krastavaca, evo recepta grčkih domaćica koji uključuje bijeli luk, što ga čini jednim od najsočnijih kiselih krastavaca koje ćete ikada probati. U receptu je potrebno 1 kilogram zelenog paradajza, 500 grama maslina, 3 glavice belog luka, 1 kilogram ljute paprike, 1 kilogram luka i 500 grama šargarepe. Za marinadu će vam trebati 15 komada aspirina, 1,5 šolje vode, 5 kašika soli, 1 šolja ulja, 350 grama šećera, 1,5 šolje sirćeta i 5 kašika soli. Ovaj kiseli krastavčić od belog luka odličan je dodatak svakom predjelu.

Za pripremu ovog jela počnite tako što ćete od navedenih sastojaka napraviti marinadu i ostaviti da se ohladi. Zatim ispecite paprike i narežite šargarepu, paradajz, luk i beli luk. Maline i povrće stavite u veći pleh, prelijte hladnom marinadom i dobro promiješajte. Ostavite da odstoji 24 sata. Kada bude gotov, napunite oprane i osušene tegle povrćem i između svake stavite tri aspirina. Podijelite marinadu u tegle, poklopite i ostavite na hladnom mjestu. Marinada se sastoji od 1 1/2 šolje vode i 1 1/2 šolje sirćeta, ulja, šećera i soli, prokuhano i ostavljeno da se ohladi. Grkinje su poznate po svojoj ukusnoj kuhinji, a ovaj recept nije izuzetak. Paprike su svestran i široko dostupan sastojak, savršen za jela kao što su punjene paprike ili pržene paprike. Kupovina potrebnih zaliha i početak izgradnje zimskog stana je od najveće važnosti.

Osim pripremanja barenih paprika sa lukom ili pržene paprike u tegli, postoji tradicionalno jelo koje je nebrojeno godina sastavni deo seljačke kuhinje na našim prostorima: konzervisana lovačka paprika u tegli. Ovo ukusno jelo nadopunjuje gotovo svaki obrok i sigurno će vam zalijevati usta kada budete svjedočili njegovoj pripremi. Potrebni sastojci za ovaj recept su: 1 glavica belog luka, 5 kilograma crvene rog paprike, 1 litar pasate ili dunsta, 2 decilitra ulja, 35 grama soli, 1 decilitar sirćeta, 2 decilitra ulja, 1 konzervans ( 5 grama) i 1 svežanj peršunovog lista (otprilike 100 grama).

Proces stvaranja ovog remek-djela je sljedeći: paprike očistite, uklonite sjemenke, narežite ih na tanke trakice, a zatim narežite na male kockice i prema tome mjerite. Započnite sitno sjeckanjem ili gnječenjem bijelog luka. Zatim sve sastojke osim peršuna i konzervansa stavite u veliki lonac i ostavite da se kuhaju otprilike sat do jedan i po. Kako se vrijeme kuhanja bliži kraju, dodajte sitno nasjeckani peršun i konzervans. Kada završite, dok je još vruća, smjesu pažljivo sipajte u čiste tegle, dobro ih zatvorite i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Preporučujemo