Pleme Himba je priznato kao jedno od najzapanjujućih plemena širom svijeta. Dugo su vremena odlučili da žive povučeno, čuvajući svoje običaje i tradiciju skrivenim od sveta kako bi izbegli nadzor i sačuvali svoj način života koji je negovan vekovima. Međutim, njihova je svijest na kraju evoluirala i oni su se iz izolovanog života transformisali u najfotografiranije pleme u istoriji. Sada ponosno pokazuju svoje jedinstvene rituale. Njihov fizički izgled ih izdvaja i osvaja zapadnjake. Zanimljivo je da se ovo pleme smatra najljepšim afričkim plemenom. Muškarci i žene obično idu u toplesu, nose suknje izrađene od životinjskih koža u raznim nijansama, a odrasle žene nose obične kožne ogrtače i čarape kao mjeru predostrožnosti protiv ugriza otrovnih životinja.

Drevno pleme Himba Himbe naseljavalo je oštru regiju Kunene na sjeverozapadu Namibije, gdje nastavljaju da žive po svojim pravilima do danas. U toj regiji osnovali su impresivna stočarska carstva koja su temelj njihovog bogatstva. Specijalizirani su za uzgoj ovaca i koza, a broj stoke određuje njihov materijalni i društveni status. Njihov glavni izvor hrane su kišne kulture, kao što su proso i kukuruz, a ponose se svojim izuzetnim mesom i mlijekom. Pleme radije razmjenjuje svoju robu za brašno, začinsko bilje i med, a samo povremeno prodaje svoju stoku za gotovinu. Nažalost, najveći izazov sa kojim se suočavaju je česta pojava suša, što značajno utiče na njihov način života. Voda je dragocjena roba i kao takvu su donijeli zakon koji dozvoljava samo muškarcima da je koriste za kupanje i higijenske svrhe. Neki članovi plemena su se zaposlili u prirodnim rezervatima, a sav zarađeni novac ravnopravno se dijele među članovima plemena.

Zajednička finansijska sredstva imaju i kroz penzije za starije osobe koje se prikupljaju za boljitak budućih generacija. Glavni problem koji trenutno muči Himba žene je nedostatak pristupa vodi za ličnu higijenu. Nisu u mogućnosti da se osvježe, istuširaju, operu odjeću ili kosu, što je dovelo do svakodnevne prakse kupanja u dimu. Ova praksa uključuje stavljanje tinjajućeg uglja u malu posudu sa začinskim biljem, čekajući da se pojavi gusti dim. Žene se zatim naginju nad činiju, dozvoljavajući kapljicama znoja da očiste njihova tela. Ova neobična metoda je bitan aspekt njihove higijenske rutine, a kaže se da im ostavlja ugodan miris, kažu misionari koji su s njima komunicirali.

Pripadnici plemena Himba pridaju veliku važnost frizuri jer ona odražava njihovu starost, društveni status i bračni status. Na primjer, Himba muškarci nose jednu pletenicu kada su slobodni, a kosu vezuju unazad kada se vjenčaju. Stilovi koje žene nose su nevjerovatno zamršeni i višestruki, i skloni su promjenama u zavisnosti od njihovog bračnog statusa i godina. U međuvremenu, tradicionalna frizura za djecu uključuje dvije pletenice. Međutim, kada počne pubertet, pletenice djevojčica se pomiču naprijed i stiliziraju na drugačiji način.

Preporučujemo