Žena koja uvijek ima petlju da kaže ono što misli bez obzira svidjelo se to nekome ili ne je Vedrana Rudan. Vedrana Rudan, poznata hrvatska spisateljica, iza sebe ima raznoliku karijeru novinarke, voditeljice i kolumnistice. Međutim, njezina neortodoksna i radikalna stajališta dovela su do njezinog otkaza sa svih pozicija u redakciji. Tijekom godina stekla je reputaciju jedne od najkontroverznijih osoba u medijskom okruženju. U svojim tekstovima Rudan pokazuje iznimnu razinu duhovitosti, nefiltrirane iskrenosti i neustrašivosti, ne štedeći nikoga u svojoj kritici. Ovaj oštar i prodoran stil prikupio joj je značajan broj sljedbenika, kao i priličan udio kritičara.

Kao strastvena zagovornica ljudskih prava, nepokolebljiva je u svojoj borbi za prava žena. Sama Rudan tvrdi da živi isključivo u sadašnjosti, bez razmišljanja o prošlosti i pravljenja planova za budućnost. Upravo u sadašnjem trenutku pronalazi svoju najveću sreću jer su svi njeni snovi, čak i oni koje nije sanjala, postali stvarnost. Pisanje je za Rudan životno zanimanje, kojim se namjerava baviti do posljednjeg daha. Rođena 29. listopada 1949. u Opatiji, kreatorica je vrlo popularnog bloga na hrvatskom jeziku “Kako umrijeti bez stresa” koji je skupio više od 10 milijuna pregleda. Nakon završenog studija hrvatskog i njemačkog jezika Vedrana Rudan uspješno je diplomirala na Pedagoškoj akademiji u Rijeci 1973. godine.

 

Vedrana Rudan poznata je po britkom pisanju, oštroj duhovitosti i nepokolebljivoj sposobnosti da pruži brz odgovor na svaki upit. Neprestano raspirujući kontroverze u tom području, Rudanove oštre primjedbe o nizu društvenih pitanja imaju moć i uvrijediti i pogoditi pojedince, pogađajući točno tamo gdje se računa. Manje je poznata činjenica da je poznata hrvatska autorica, koja često s velikim veseljem posjećuje Srbiju, proživjela dva burna životna razdoblja. U prvom braku, koji je trajao 14 godina, na svijet je poželjela dvoje djece, Asju i Slavena. Nažalost, ovo poglavlje njezina života bilo je daleko od blaženog, jer je trpjela slučajeve zlostavljanja, o čemu je jednom prilikom otvoreno govorila.

Na uvrnut i zlonamjeran način, moj prvi supružnik je utjelovio kvalitete moga oca, iako u drugačijem ispoljavanju koje je bilo daleko podmuklije i prijevarnije. Ta je osoba posjedovala nepredvidivu narav, naizmjenično je padala kišu zlostavljanja jednog dana i darujući mi buket cvijeća sljedećeg dana, ne ostavljajući nikakvu sumnju u njihove psihopatske sklonosti. Kao što je slučaj s mnogim žrtvama zlostavljanja, našla sam se u stanju zbunjenosti, jer danas mi nanosi fizičku ozljedu, ali sutra me pokušava umiriti ljubaznim gestama i uvjeravanjima, govoreći: “Ne provociraj me, sve bit će u redu.” Izuzetna ljubavna priča odvija se s Vedranom, koja živi u stoljetnoj nastambi u Rijeci zajedno sa svojim suprugom Ljubišom Drageljevićem, osam godina mlađim srpskim odvjetnikom. Dijele blažen brak koji zrači ljepotom i zadovoljstvom. Ljubiša mi je usadio osjećaj tolerancije. “Transformirao me na pozitivan način”, rekla je, a jednom prigodom je na svoj domišljat način otkrila i priču o njihovom susretu: Naša ljubavna priča započela je u trgovini u Ulici Matije Gupca. Bacio je oko na par živopisnih ljubičastih cipela, dok sam se ja divila odgovarajućoj ljubičastoj torbi. “Ta torba je fantastična”, pohvalio je. Prošle su godine otkako me itko istinski vidio, pa sam bila presretna. “Tvoje cipele su nevjerojatne! Kakva slučajnost da savršeno pristaju uz moju torbu.” “Možda bi bilo idealno da ih i ti kupiš, pa da možemo sinkronizirano putovati kroz život.” Da li razumiješ? Bio je to čvrst temelj za naš odnos. I tako smo odlučili krenuti istim korakom kroz život. Zaputili smo se kod njega na piće, a ostalo je, što se kaže, povijest.

Preporučujemo