Nakon četverogodišnjeg školovanja na državnom Univerzitetu u Koloradu, Vojislav iz Sopota je stekao diplomu i vratio se u Srbiju 2013. godine.Iako se retko dešava da ljudi koji imaju priliku da studiraju na prestižnim univerzitetima, kao što su oni u Koloradu, odluče vratiti se u svoju zemlju i nastaviti sa radom, Vojislav Vlahović (33) je primer da se ljubav prema domovini i želja za stvaranjem u Srbiji mogu nadvladati sve izazove. Nakon četverogodišnjeg školovanja na državnom Univerzitetu u Koloradu, diplomirao je i vratio se u Srbiju 2013. godine. Počeo je da radi u jednoj osiguravajućoj kući, gde je stekao dublje uvide u poslovanje.”Sa sopstvenim kapitalom i malom dodatnom podrškom, 2016. godine sam krenuo u proizvodnju borovnica. Iskoristio sam porodično nasleđe, proširujući posed na Kosmaju, čime sam započeo svoj posao” – priča Vlahović. Nakon tri godine uspešnog poslovanja, osnovao je brend Beobašta u saradnji s jednom marketinškom agencijom, proširujući se u oblasti proizvodnje biljaka. “Naš tim se sastoji od sedmoro stalnih članova, ali tokom vansezonskog perioda angažujemo još desetak honorarnih radnika, dok tokom sezone imamo radnike po učinku koji su adekvatno plaćeni za svoj trud” – objašnjava Vojislav. Kako bi unapredio svoj posao, morao je investirati značajnu sumu novca, čak 100.000 evra, ali je dalji razvoj podržan subvencijom države. Tokom vremena, linija proizvoda, poznata kao ”čistači”, postala je ključni identitet njegovog brenda.

 

 

“Glavni proizvodi iz naše linije čistača uključuju dva soka – crveni i zeleni, čaj čistač, hleb čistač od heljdinog brašna, semenki i suncokreta, bez dodatog šećera i kvasca” – naglašava proizvođač. Takođe, imaju vlastitu proizvodnu liniju opremljenu hladnjačama, presama i mlinovima, što olakšava obradu voća uzgojenog u njihovim plastenicima. “Raspolažemo malom proizvodnom linijom. Voće prvo izlazi iz hladnjače, zatim se odmrzava, prolazi kroz mlin ako je potrebno, nakon čega ide u hidrauličnu presu gde se vrši pasterizacija, a zatim se vruć sadržaj puni u teglu” – pojašnjava Vlahović. Veleprodaja takođe čini deo njihovog poslovanja, pružajući usluge zdravoj hrani, hotelima, restoranima i kafićima. Posebno je naglasio distribuciju svežeg voća u dva poznata trgovinska lanca. Iako nisu jedini u Srbiji koji se bave sličnim poslom, uspeli su da se istaknu na širem tržištu pružajući nešto što niko drugi nije uključio u logistički deo svog brenda. “Ono što nas posebno izdvaja su naš tim, istrajnost, ambicija u postizanju ciljeva, kao i efikasno oglašavanje, ali i jedinstvene recepture. Ali, možda najvažnija komponenta je besprekorna logistika koju smo sami razvijali. Dan pre isporuke, naši klijenti dobijaju SMS poruku sa linkom koji ih vodi do našeg portala. Tamo mogu tačno proveriti vreme isporuke i po potrebi ga promeniti ukoliko ne odgovara njihovim ličnim obavezama. Klijenti zaista cene ovu uslugu, s obzirom na tempo života kojem su izloženi”, naglašava uspešni proizvođač. Kada je reč o prihodu, nema značajnih pritužbi, osim što ističe da mu je najvažnije održati zadovoljstvo klijenata i obezbediti dovoljno sredstava za dalje investicije u posao.

 

 

“Otkako se bavim ovim poslom, ne gajim velike apetite i nemam potrebu da trošim novac na suvišne stvari. Moj cilj je osigurati zadovoljstvo klijenata i kontinuirano ulažem u posao, ne razmišljajući previše o samom prihodu. Srećan sam što posao koji obavljam omogućava ostvarenje mojih želja”, priča Vojislav.Kada je pokrenuo svoj brend, Vojislav Vlahović je prvobitno ciljao na atlete i sve one koji vode zdrav život. U međuvremenu je privukao i kupce koji su jednostavno zavoleli ukuse iz njegove bašte i kuhinje. Međutim, Vojislav nema nameru da se zaustavi na tome, već razvija ambiciozne planove za budućnost svog poslovanja. “Imamo velike ambicije i podneli smo zahtev za Projekat konkurentne poljoprivrede za izgradnju postrojenja i prerade, što bi predstavljalo prekretnicu za nas. Planiramo stvoriti uslove za rad po najvišim standardima, možda čak i za izvoz na inostrana tržišta”, ističe on. Njegove ideje ne prestaju, a posebna želja mu je da stvori najmoderniji agro-turistički kompleks u Srbiji, namenjen digitalnim nomadima, porodicama i svima koji žele da dožive nešto jedinstveno. “Da bismo ostvarili tu viziju, potreban je stručan kadar kako bismo kreirali nešto što se izdvaja iz tradicionalnih modela ugostiteljstva. Dugoročni plan uključuje i stvaranje farme sa malom mlekarom i ograničenim brojem stoke, gde bismo kombinovali proizvodnju sa našim bobičastim voćem, čime bismo proizvodili i grčki jogurt”, zaključuje Vlahović.

 

Preporučujemo