Tijekom svoje opsežne karijere koja se proteže desetljećima, stvarao je Bora Čorba omiljene pjesme koje odjekuju kod više generacija. Među njegovim zapaženim uspjesima, intrigantna priča koja stoji iza jednog od njegovih najvećih hitova, “Lutka s naslovne strane”, dodaje dodatni sloj fascinacije. Ne može se zanemariti činjenica da je Biljana Nevajda Šević bila među najzanimljivijim likovima sedamdesetih na našim prostorima. Upravo njezina očaravajuća prisutnost inspirirala je stvaranje najfinijih stihova Riblje čorbe.

 

Bila je  kao najpoželjniji model koji je krasio modne piste za cijenjene dizajnere, a također je glumila u reklamama za bezbroj brendova, podvig koji nitko drugi nije mogao postići u to vrijeme. Tijekom tog razdoblja prošla je transformativno putovanje, prelaskom u ulogu cijenjene galeristice, pronalazeći radost u braku i majčinstvu, a sada prihvaćajući ulogu bake. Biljana je neizmjerno ponosna na prepreke koje je svladala kroz život. No, ona se bori da shvati tragičnu sudbinu koja je zadesila Boru Đorđevića. Njezin ulazak u industriju modela bio je izravna posljedica njezine impresivne visine. Prije toga se bavila gimnastikom. No, tek je 1968. u potpunosti uronila u zadivljujuće carstvo ljepote. Ne samo da je služila kao muza Christianu Dioru, već je svaki mjesec obilazila i prostore bivše države. Za to je vrijeme u Sloveniji snimila impozantnih trideset reklama i svaki mjesec i do pet putovala u Dubrovnik, otkrila je u intervjuu prije pet godina.

 

Bora Đorđević ušao je u njen život kroz carstvo poznatih. Na priredbi u čast supruga veleposlanika u redakciji magazina “Nada”, među gostima je bila i Biljana. Tom prigodom prisjetila se prisutnosti i Balaševića i Bore koji su tada nastupali. Tokom igrice pod nazivom “Lutka s naslovne strane”, Borine oči zapeo je pogled na Biljanu, što je bio njihov prvi susret. Kako je vrijeme letjelo, desetak dana kasnije Đorđević se našao u Splitu. Igrom slučaja, bila je prisutna i Biljana, što je dovelo do razgovora koji je izazvao ludilo među rokerom, koji je zapanjujućom manekenkom odmah oduševio. Biljana je nakon šest mjeseci dala do znanja javnosti da sumnja u Boru i na kraju je odlučila da prekine njihovu vezu. Istovremeno je razvila osjećaje prema drugoj osobi, što je potaknulo njezin odlazak i iz Bore i iz grada Beograda. Preselila se u Sarajevo, gdje je njen život krenuo novim putem kada je stupila u brak i postala roditelj.

Zadivljujuća mlada žena porijeklom s Dedinja ostavila je za sobom slomljeno srce muzičara, što je Boru nagnalo da sklada tri iskrene pjesme njoj u čast. Među njima, “Ostani smeće do kraja” je najpoznatija. Dok su im se putevi razilazili, on joj je recitirao stihove, opraštajući se. Kako se večer bližila, telefonski poziv prekinuo je tišinu, a s druge strane veze bio je Bora. Tražio je sastanak “Pod lipom” da podijeli pjesmu koju je napisao posebno za mene. Bez oklijevanja sam se pripremila i krenula prema naznačenom mjestu. I tamo je, baš poput stihova pjesme, stajao za šankom, pomalo pripit, gajeći mješavinu samoprijezira i prijezira prema drugima, ležerno se prepuštajući konzumaciji konjaka i cigareta. Sjevši za obližnji stol, počeo je tiho recitirati svoje stihove iz poznate bilježnice u koju je zapisao svoje misli. U početku mi se riječ “đubre” učinila grubom, ali nakon što sam shvatila da predstavlja opasno zadivljujuću osobu koja ga je zanijela, samo da bi nemilosrdno otišla, nisam mogala a da ne cijenim bit pjesme. Ali to je bio opseg toga. U tom trenutku to nije probudilo nikakve emocije u meni. Jasno se sjećam da sam se osjećala potpuno ravnodušno kad su izvodili to djelo na mom vjenčanju. To nije imalo nikakav utjecaj na mene, kao što je otkrila u intervjuu 34 godine nakon što je pjesma objavljena. S druge strane sam Bora nikada nije javno priznao kome je posvetio ovu baladu.

Preporučujemo