Danas je 29. gebruar datum koji se pojavljuje tek svake 4 godine. I u gregorijanskom i u julijanskom kalendaru prijestupna se godina razlikuje po tome što ima 366 dana umjesto uobičajenih 365. Ova prilagodba osigurava da kalendarska godina ostane usklađena s astronomskom godinom, sprječava postupno pomicanje Nove godine u ljetne mjesece i osigurava da grožđe dozrijeva u prosincu ili siječnju. Posljedično, mjesec veljača, koji se obično sastoji od 28 dana, produžuje se na 29 dana tijekom prijestupne godine.

 

Prijestupne godine u julijanskom kalendaru događaju se svake četiri godine, dok je gregorijanski kalendar, uveden 1582., dodao dodatni uvjet. Prema gregorijanskom kalendaru, godine djeljive sa 100 su prijestupne samo ako su djeljive i sa 400. Stariji su vjerovali da se tijekom prijestupne godine, prema njihovom mišljenju, nije uputno vjenčati ili započinjati novi posao. U svijetu postoji populacija od četiri milijuna pojedinaca kojima je neuobičajen datum rođenja 29. veljače. Vjeruje se da ti pojedinci posjeduju poseban talent, a prevladava uvjerenje da su iznimno kreativni, jedinstveni, i vrlo sposoban. Uvriježeno je mišljenje da im se sreća stalno smiješi. Ipak, od davnina je značajan broj kultura prijestupne godine smatrao nepovoljnim. Prema grčkoj tradiciji, smatra se nepovoljnim vjenčanje na ovaj dan, kao i tijekom cijele prijestupne godine, jer se vjeruje da su takve zajednice osuđene na propast na temelju prastarih običaja. Međutim, ako par odluči prkositi ovom uvjerenju i stati na neobičan “kamen ludika”, savjetuje se da žena preuzme inicijativu i zaprosi muškarca, čime se mijenjaju tradicionalne rodne uloge i uklanjaju sva novčana očekivanja. Unatoč tome, ako muškarac odbije prosidbu, mora se iskupiti velikodušnim poljupcem i parom svilenih rukavica ženi.

Nadalje, nije preporučljivo upustiti se u novi pothvat s velikim očekivanjima. Trenutno, brojni poljoprivrednici i dalje čvrsto vjeruju u negativne konotacije povezane s prijestupnim godinama, zbog čega se suzdržavaju od sadnje usjeva u to vrijeme. Uvriježeno je mišljenje da će biljke posijane tijekom prijestupnih godina uroditi plodom tek svake četvrte godine. Osim toga, starije osobe upozoravaju na kupnju nekretnina i gradnju kuća. U Škotskoj je postojalo vjerovanje da se na prijestupni dan vještice okupljaju kako bi izazvale nevolje. Do danas neki Škoti vjeruju da djecu rođenu 29. veljače neće pratiti sreća. U ruskom sustavu vjerovanja smatra se da tijekom prijestupnih godina vrijeme postaje nepovoljno i da se rizik od smrti povećava. Što se tiče Tajvana, udane kćeri imaju tradiciju vraćanja kući tijekom prijestupnog mjeseca, jer se vjeruje da to lunarno razdoblje može nepovoljno utjecati na zdravlje njihovih roditelja.

 

Kako bi se osigurala bolja sinkronizacija između kalendarske godine i Zemljinog puta oko Sunca, svake četiri godine dodaje se prijestupna godina. Zemlji je potrebno 365 dana, 5 sati, 48 minuta i 45 sekundi da završi ovu orbitu. Kako bi se kalendar uskladio sa solarnom godinom, u kalendarsku godinu uvršten je dodatni dan jer je solarna godina otprilike 11 minuta kraća od Zemljine orbite oko Sunca. Egipćani su bili prvi koji su uskladili kalendar i solarnu godinu uključivanjem dodatnog dana svake četiri godine. Tu su praksu kasnije prihvatili Rimljani, koji su odredili 29. veljače kao odabrani dan. Standardizacija ovog sustava dogodila se 1582. godine. Prijestupna godina je definirana kao godina koja je ravnomjerno djeljiva s četiri, s izuzetkom novog stoljeća, gdje se samo one godine djeljive s 400 smatraju prijestupnim godinama. Na stranicama Guinnessove knjige rekorda postoji izuzetna irska obitelj u kojoj pojedinci tri generacije dijele jedinstvenu razliku što su rođeni na rijedak datum 29. veljače.

Preporučujemo