Građanima Srbije je njegov lik jako dobro poznat jer često gostuje u raznim emisijama. Prof. dr. Vojislav Perišić, poznati gastroenterolog iz Srbije, nedavno se pozabavio raspravom o dobrobitima tople vode s limunom i iznio svoje preporuke za početak dana. Umjesto ovog kontroverznog pića, predlaže tri alternative – med, rakiju i tursku kavu. Dok neki stručnjaci zagovaraju toplu vodu s limunom na prazan želudac, tvrdeći da ima potencijalne zdravstvene dobrobiti, drugi tvrde da temperatura vode nije odlučujući faktor.

Prof.dr. Perišić iznio je svoje osobne preferencije za ono što konzumira na prazan želudac. U jednom intervjuu dr. Vojislava Perišića pitali su o djelovanju tople vode s limunom na organizam i ima li to istine. Prema dr. Voji, topla voda s limunom jednostavno djeluje umirujuće na želudac. Ima sposobnost privremenog ublažavanja gladi širenjem želuca. Limun, kao blaga limunska kiselina, inhibira proizvodnju klorovodične kiseline, jače kiseline u želucu. Zbog toga je ugodnije piti toplu vodu s limunom. U iznenađujućem otkriću dr. Voja, ugledni liječnik, ustvrdio je da se konzumiranjem ovog napitka može spriječiti Alzheimerova bolest. Čak je rekao da on osobno pije do 12 šalica dnevno

U svom je selu dr. Perišić došao do intrigantnog otkrića – tradicionalnog jutarnjeg rituala koji se sastoji od meda, rakije i turske kave. Prema njegovim riječima, svrha iza ove prakse je poboljšati aktivnost mozga i bistrinu s medom, poboljšati budnost s kavom i podići raspoloženje s rakijom. Ovaj običaj prenio je njegov djed, koji ga se uvijek držao. Dr. Perišić također je istaknuo brojne dobrobiti meda, pojasnivši da posjeduje sterilizirajuća svojstva i protuupalno djelovanje. Iako se savjetuje umjerenost, med je vrlo koristan za cjelokupno zdravlje. Za one koji ne mogu konzumirati med, izvrsna zamjena služe ukiseljene jabuke. Ne samo da ne opterećuju gušteraču, već daju i organske kiseline koje pozitivno utječu na organizam. Dr. Perišić, ugledni srbijanski intestinološki liječnik, izrazio je zabrinutost za čistoću kora tržišnog voća, upozorivši da prisutnost štetnih tvari može štetno utjecati na crijeva. Prof. dr. sc. Vojislav Perišić podijelio je nekoliko vrijednih savjeta i saznanja koja bi potencijalno mogla poboljšati naše razumijevanje utjecaja svakodnevnih navika na naše blagostanje.

Mnogi se možda pitate šta je valerijana. S poviješću koja seže stoljećima, valerijana je i dalje vrlo tražen lijek za razne živčane bolesti. Ova europska biljka uspijeva u šumovitim područjima i na vlažnim livadama, ali se također može uzgajati u udobnosti vlastitog doma uz minimalan napor. Dostižući visinu od 1,5 metara, valerijana se može pohvaliti nježnim bijelim ili blijedoružičastim cvjetovima, iako njezin miris možda nije posebno privlačan. Međutim, korijen ove biljke ima ljekovitu vrijednost, a pažljivo se bere u proljeće i jesen. Valerijana posjeduje mnoga ljekovita svojstva, a posebno je izraženo njeno sedativno djelovanje. Za suzbijanje živčane napetosti, nemira, razdražljivosti i nesanice preporučuje se korijen valerijane. Pokazao se iznimno učinkovitim u liječenju nesanice uzrokovane stresom i brigama, kao iu liječenju raznih živčanih stanja poput nervoznih glavobolja, hipohondrije i histerije. Nadalje, pomaže u smanjenju pojačanog lupanja srca povezanog s tjeskobom i strahom te služi kao dopunsko liječenje epilepsije. Valerijana se također visoko preporučuje osobama koje se žele riješiti ovisnosti, posebice prestanka pušenja. Čaj od valerijane pojačava neugodan miris duhanskog dima i čini ga još odbojnijim, a istovremeno ublažava osjećaj napetosti i nesigurnosti tijekom odvikavanja. Jedna od ključnih prednosti valerijane je to što ne izaziva ovisnost.

 

Valerijana ima mnoga ljekovita svojstva uz umirujuće djelovanje na živčani sustav. Ima sposobnost ublažiti migrene, umiriti grčeve mišića i želuca, djelovati kao lijek protiv bolova i olakšati menstrualne tegobe. Nadalje, valerijana može ublažiti simptome astme i sniziti krvni tlak. Na tržištu su dostupni različiti oblici valerijane poput kapi, ulja, tableta, kapsula i čaja. Važno je strogo se pridržavati preporučene doze i načina primjene. Za pripremu čaja od valerijane jednu malu žlicu korijena pomiješajte s 2 dl kipuće vode, a nakon 5 minuta procijedite. Za optimalne rezultate u liječenju nesanice savjetuje se uzimanje 2-3 šalice čaja od valerijane tijekom dana, uz to jednu šalicu navečer, otprilike 30 minuta prije spavanja. Kako biste prikrili neprivlačan miris, čaj od valerijane možete pomiješati s nekom mirisnom biljkom. Ključno je priznati da valerijana posjeduje snažno sedativno svojstvo; stoga se ne smije kombinirati s drugim biljkama koje imaju sličan učinak niti koristiti uz sintetička sredstva za smirenje. Nakon trotjednog razdoblja korištenja valerijane, preporučljivo je napraviti pauzu kako bi se spriječila pojava potencijalnih štetnih učinaka poput mučnine, migrene ili nemira. Ne preporučuje se korištenje ove biljke djeci i trudnicama.

Preporučujemo