S dolaskom blagdanske sezone, pripreme su već u tijeku. No, u odnosu na prošlu godinu, za ovogodišnju proslavu morat će se izdvojiti više sredstava zbog poskupljenja mnogih prehrambenih artikala. Najviše su poskupjeli suhomesnati proizvodi, sirevi, roštilj i pečenja.

Beograđanka Mirjana S. otkrila je da kada kupuje artikle radi društvenog prepoznavanja, najčešće prati cijene na sniženjima. Unatoč tome što ona i njezina obitelj ne primaju često goste, ipak znaju okupiti dvadesetak osoba, među kojima su i najbliža rodbina i prijatelji. Ni ove godine situacija neće biti drugačija, a procjenjuje da će joj samo za pripreme trebati oko 50.000 dinara. Ova procjena ne uključuje ni troškove zimnice koju je već pripremila, poput ajvara.

Najznačajniji trošak s kojim se suočavaju mnoga domaćinstva u Srbiji je trošak mesa. Cijena žive svinjetine u Leskovcu kreće se od 350 do 400 dinara, a slično je iu Šumadiji, dok se u sjevernom dijelu zemlje kreće oko 440 dinara. Jagnjetina je još skuplja, čija se cijena na jugu Srbije kreće od 420 do 480 dinara po kilogramu žive vage, au Subotici oko 450 dinara. Danas su rijetki domaćini koji za svečani stol kupe cijelo janje ili prase, jer je to postao financijski izazov. Umjesto toga, mnogi se odluče kupiti prase ili janje i odnijeti ga na pečenjaru, što se dodatno naplaćuje.

U pekari koja se nalazi u Subotici vjeruju da stavljanje svega na papir, od koljenja do serviranja, otkriva da je u konačnici učinkovitije sve pripremiti unaprijed. Ovisno o području Srbije u kojem se prodaje, kilogram svinjskog mesa kreće se od 1.800 do 2.200 dinara, a janjetine od 2.300 do 2.600 dinara. Poprilična je i cijena pečenja na žaru, oko 1.500 dinara po kilogramu. Obično svaki gost pojede najmanje 300 grama mesa, što znači da je za 20 gostiju potrebno šest kilograma mesa. Kao rezultat toga, mesni dio slavenskog jelovnika koštat će domaćine oko 100 eura. Naravno, nijedno slavensko jelo ne prolazi bez sarme ili punjenih paprika, za koje je potrebno najmanje dva kilograma mljevenog mesa, po cijeni od oko 800 dinara po kilogramu, da bi se napravilo najmanje 40 sarmi za 20 osoba. Za one željne suvog mesa, cena ove poslastice neće biti jeftina, već od 3.000 do 4.000 dinara. Po dolasku goste čeka pun stol raznih đakonija, od pečenja, sarmi, salata, kiflica, pita i predjela. Kilogram pečenice se u supermarketima ne može naći za manje od 1.000 dinara, a za luksuznije jelovnike potrebno je izdvojiti najmanje 2.000 dinara za svako jelo. Na ukupan trošak manifestacije treba pripremiti dodatnih 4.000 do 5.000 dinara.

Uključujući i naknadu za testiranje, to treba dodati konačnom računu. Dva kilograma pite koštaju najmanje 1.000 dinara, a dva kilograma kiflice koštaju oko 3.000 dinara. Zbog prenatrpanog rasporeda suvremene domaćice kolače su sklone naručivati ​​umjesto da ih prave. Najekonomičniji kolači u Beogradu koštaju oko 1.500 dinara, no cijena bi mogla porasti i do 3.500 dinara. Za okupljanje od 20 uzvanika preporuča se kupiti najmanje tri kilograma kolača.

Preporučujemo