Priča o starijoj Tanji iz Hrvatske svjedoči o grubosti koju starost ponekad može donijeti, kao io potencijalnoj varljivosti obiteljske naklonosti. Štoviše, bolna stvarnost usamljenosti otkriva se kao najveći oblik odmazde.

U pokušaju da pronađe utjehu, Tanja je nedavno progovorila za domaće medije i otkrila kako dane u mirovini provodi usamljena, iako ima troje djece i unuke. Ne zna zašto se njezin odnos s djecom pogoršao do te mjere da više ne komuniciraju s njom. Tanja, 68-godišnja umirovljenica iz Zagreba, požalila se uredništvu “Mojeg vremena” kako ne može shvatiti zašto su joj djeca okrenula leđa. Tanjin život nije bio bez poteškoća; iskusila je previranja razvoda, rata i odbacivanja vlastite djece. Iako je radila kao knjigovotkinja, trenutno nema kontakta ni s jednim od svoje djece.

Tanja je otkrila kako je u Hrvatsku stigla tijekom rata s troje djece, dva sina i kćer. Njen bivši suprug ostao je u Bosni i Hercegovini, a njihov odnos bio je buran i nepodnošljiv. Tanja je 1998. godine pokrenula brakorazvodnu parnicu kako bi okončala njihov nesretni brak.

Tijekom života moja djeca i ja doživjeli smo različite poteškoće. Osigurati bilo kakav posao za mene je bio mukotrpan zadatak. Čak i nakon što smo prebrodili najteže okolnosti, kao kada su moja djeca diplomirala i naslijedili dom, nismo uspjeli pronaći mir i umjesto toga smo se raspali kao obitelj. Ova žena izrazila je svoje žalbe na situaciju. Tanja je otkrila kako je njezin najstariji sin, koji je prije bio posvećen obitelji, nakon ženidbe doživio potpunu transformaciju.

Nekoliko godina nakon vjenčanja poslao mi je poruku s naredbom “Izbriši moj broj”. Nije ponudio nikakvo objašnjenje kad sam ga upitao: “Zašto, sine?” Kako mi je sreća moje djece najvažnija, zaključio sam da ću se povinovati ako to mom djetetu donosi zadovoljstvo ili ako je potrebno iz nekog drugog razloga. Ta je odluka, međutim, rezultirala komplikacijama s mojim mlađim djetetom, koje je u to vrijeme prolazilo kroz razvod.

U početku se opirao tome da bude podstanar te je umjesto toga odlučio kupiti skroman stan. Obratio mi se za financijsku potporu kako bi olakšao svoje vlasništvo, dok je također namjeravao osigurati zajam za dovršenje transakcije. Unatoč tome što sam ponudio svu svoju ušteđevinu koju sam pažljivo spremio za svoju budućnost, bio sam zadovoljan i ushićen svojom odlukom. Kao osoba od vjere, osjećala sam zahvalnost na prilici da pomognem svom djetetu i vjerovala da će mi dobronamjernost biti uzvraćena na neki način, kako to samo Bog zna. Nažalost, ubrzo nakon ove transakcije Tanju je napustio i mlađi sin, a potom ju se odrekla i kćer.

Ženin prijatelj uselio se u njegov stan prije godinu dana i kasnije ju je pozvao da ga posjeti. No, nakon komentara te žene, iznenada joj je zabranio da viđa unuke. To je izazvalo dodatnu napetost kada se kći borila da se pomiri s činjenicom da su njezina braća odbila razgovarati s majkom. U pokušaju da se uskladi sa svojom braćom, kćer je također prekinula veze sa ženom. Unatoč tome, žena je primijetila da njezina kći jako pati i doživljava bolan unutarnji sukob zbog odustajanja od veze. Žena je izjavila da je to za nju bio najteži aspekt situacije.

Preporučujemo