Žene su postavile pitanje vezano za dva muškarca i njihovu poželjnost kao potencijalnih partnera. Pitanje je bilo formulirano na sljedeći način: koji bi  bio prikladan za fizičku vezu, a koji bi bio prikladniji za dugoročnu vezu kao što je brak? Čini se da svaka žena ima svoju ideju o “muškom” muškarcu, ali u stvarnosti, kada emocije preplave, ovaj ideal ima tendenciju da se uruši. Koji tipovi muškaraca su privlačni ženama u određenom trenutku ia koji tip žele kao doživotnog partnera uglavnom daje individualan odgovor ali ipak ima i nekih sličnosti.

Prema nedavnim studijama, žene preferiraju muškarce s višim nivoom mišića. Profesor Mič Braun sa Univerziteta u Arkanzasu sproveo je istraživanje među 384 žene o njihovom mišljenju u vezi sa zabavljanjem. Ovi nalazi su kasnije objavljeni u akademskom časopisu Personality and Individual Differences.

Nakon što su im prikazane dvije fotografije – jedna na kojoj je muškarac mišićave građe, a druga vitki muškarac – većina žena u studiji priznala je da je muškarca koji je građen smatrao privlačnijim za romantičnu vezu, za razliku od mršavijeg muškarca. Međutim, istraživanje je otkrilo da su se mišljenja žena razlikovala kada je riječ o temi braka.

U studiji koju je proveo dr. Brown, otkriveno je da žene imaju tendenciju da izjednače mišićnu masu sa zdravim i fit. Ipak, u velikoj shemi stvari, za njih je bilo važnije pronaći partnera koji je ljubazan i podržava njihovu porodicu. Na kraju krajeva, fizički izgled nije bio jedini odlučujući faktor!Prema profesoru, muškarci sa dobrim smislom za humor zapravo mogu imati veće šanse da privuku ženu koja traži dugotrajnu vezu. Nakon intervjua sa ženama, dr. Brown i njegov istraživački tim otkrili su da humor igra značajnu ulogu u uspostavljanju trajnih i dubokih odnosa između osoba suprotnog spola, sve dok šale nisu uvredljive prema ženi.

Preporučujemo