Nakon razdoblja lijepog  vremena, koje karakteriziraju temperature koje dosežu 2-3°C i povremene snježne padaline, Moskva i europska regija Rusije nalaze se pod udarom polarnog zahlađenja koje dolazi sa sjevera i polarnih područja.U Moskvi je temperatura večeras pala na -15°C, a preko noći će se dodatno sniziti i do jutra doseći hladnih -22°C. U međuvremenu, u sjevernim regijama Rusije temperature su pale ispod -30°C. Sljedećih dana doći će do trajnog pada temperature zraka, predviđaju meteorolozi.

 

Očekuje se da će Moskva doživjeti svoje najhladnije temperature sredinom tjedna, sa nevjerojatnih -33°C danju i ledenih -25°C noću. Te su temperature znatno niže od prosjeka za siječanj, s najnižim jutarnjim temperaturama obično oko -8°C i najvišim dnevnim oko -4°C. Dapače, idućih dana bit će temperature 20-25 stupnjeva niže od normale. Područja sjeverno od Moskve bit će još hladnija, s jutarnjim temperaturama koje će padati do -40°C, a dnevnim temperaturama koje će teško doseći -30°C. Europski dio Rusije doživjet će jedan od najznačajnijih polarnih udara ikad, dok se u azijskom dijelu Rusije i Sibiru zimske temperature redovito kreću od -40 do -30°C, au regiji Yakutsk mogu naglo pasti do -50, -60°C. Grašani ovog dijela se upozoravaju na oprez.

 

Nadolazeći ledeni val predstavlja značajnu prijetnju ljudskim životima, što naglašava potrebu za oprezom. Jedan intrigantan aspekt je značajna temperaturna razlika koja se očekuje sljedećih dana diljem istočne Europe. Dok sjeverne i zapadne regije Rusije mogu doživjeti temperature niže od -35°C, Ukrajina i južni dijelovi Rusije svjedočit će temperaturama iznad 0°C. Dok Rusija doživljava ekstremno niske temperature ispod -35°C, polarne regije sjeverno od Islanda i Skandinavije uživaju u mnogo ugodnijoj klimi s temperaturama od oko 0°C pa čak i do pet stupnjeva više, zahvaljujući Golfskoj struji.

 

Sljedećih dana Europu i Srbiju očekuje lijepo vrijeme jer će prevladavati blage zračne mase koje dolaze s područja Atlantika i Sredozemlja. No doći će do povećanja količine oborine zbog česte pojave ciklona. U Srbiji se očekuju maksimalne temperature od 16 do 17°C, što je više od prosjeka za 10-15 stupnjeva. Nadolazećeg vikenda očekuje se da će ledena zračna masa koja dolazi iz Rusije proširiti svoj doseg do Ukrajine i baltičkih zemalja, prije nego što se postupno probije prema Poljskoj u nešto blažem obliku. Nakon neuobičajeno toplih uvjeta tijekom prvih 7-8 dana siječnja, očekuje se postupni pad temperature diljem Europe i Srbije. No očekuje se da će temperature uglavnom biti u skladu s prosjekom za ovo doba godine, popraćene snježnim oborinama u pojedinim regijama i nižim područjima.

Preporučujemo