Srčani udar je jedan od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu. Tipično, žene ne pokazuju tradicionalne simptome srčanog udara kao muškarci, kao što je nelagoda u prsima koja se proteže do lijeve ruke. Dok se ti simptomi mogu pojaviti kod žena, mnoge od njih imaju dvosmislene ili čak “tihe” simptome koji se obično ne povezuju sa srčanim udarom. Medicinski stručnjaci savjetuju da pojedinci koji pripadaju skupinama s povećanim faktorima rizika za srčani udar ili imaju obiteljsku povijest bolesti trebaju posebno paziti na svoj način života kako bi smanjili rizik. Osim toga, trebali bi voditi računa o manje uobičajenim znakovima upozorenja koji mogu ukazivati ​​na početak srčanog udara.

 

Moguće je da žene dožive osjećaj stezanja, a popratna nelagoda može se pojaviti u bilo kojem dijelu prsa, umjesto da bude ograničena samo na lijevu stranu.Žene često imaju skup od šest simptoma koji se obično povezuju s njihovim spolom. Bol ili nelagoda u prsima čest je simptom koji može imati različite uzroke. Iako je bol u prsima tipično najčešći znak srčanog udara, može se manifestirati drugačije kod žena nego kod muškaraca. Žene mogu osjetiti osjećaj pritiska ili stezanja, a ne oštru bol, a nelagoda se može nalaziti u bilo kojem dijelu prsa, ne isključivo na lijevoj strani. Prema WebMed-u, dr. Rita Redberg, kardiologinja i direktorica ženske kardiovaskularne službe na Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu, izjavila je da pojedinci obično imaju osjećaj stezanja, što je prilično neugodno.

 

Bol u ruci, leđima, vratu ili čeljusti.

Uobičajeno je da žene dožive zbunjenost kada se ovaj simptom pojavi u području leđa ili čeljusti umjesto u području dojke ili lijeve ruke, što je ono što obično očekuju. Bol može početi postupno ili iznenada i može varirati prije nego što postane jaka. Može vam čak prekinuti san. Noel Bairei Merz, MD, kardiolog u Medicinskom centru Sinai u Los Angelesu, preporučuje da sve nekonvencionalne ili neobjašnjive simptome iznad struka odmah prijavite svom liječniku ili zdravstvenom radniku. Bol u trbuhu je opći izraz koji se koristi za označavanje nelagode ili boli u području trbuha. Mogu ga uzrokovati različiti čimbenici, poput probavnih smetnji, trovanja hranom, prejedanja ili virusne infekcije. Simptomi bolova u trbuhu mogu varirati od blage nelagode do jake boli. Važno je identificirati temeljni uzrok boli u trbuhu kako bi se pravilno liječila i ublažili simptomi.

 

Povremeno, pojedinci mogu zamijeniti nelagodu u želucu kao znak srčanog udara sa simptomima žgaravice, gripe ili čira na želucu. Prema kardiologinji Nieci Goldberg, direktorici Joan H. Tisch centra za žensko zdravlje u New Yorku, žene mogu osjetiti pojačan pritisak i intenzivan osjećaj težine u želucu. Poteškoće s disanjem bez jasnog uzroka mogu ukazivati ​​na mogućnost srčanog udara. Ako vam je teško disati bez vidljivog razloga, moguće je da doživljavate srčani udar, osobito ako u kombinaciji s ovim pokazujete druge simptome. Prema dr. Goldbergu, može se doživjeti osjećaj da ste završili maraton bez ikakvog fizičkog napora.

 

 

Znojenje

Kada žene dožive srčani udar, često ih oblije hladan znoj. Čini se da je ova vrsta znojenja posljedica stresa, a ne povezana s fizičkim naporom ili visokom temperaturom okoline. Ako vam ovaj simptom nije uobičajen ili nema drugih uzroka znojenja, kao što su valovi vrućine, preporučuje se da se posavjetujete sa svojim liječnikom. Bairei Merz predlaže da ovaj simptom procijeni medicinski stručnjak.

Umor

U određenim slučajevima, žene koje su doživjele srčani udar mogu prijaviti osjećaj pretjeranog umora, bez obzira na to jesu li duže vrijeme sjedile ili se nisu bavile puno tjelesne aktivnosti.

Mnogi pacijenti prijavljuju iscrpljenost u prsima, često navodeći nemogućnost obavljanja osnovnih zadataka, poput korištenja toaleta.

Kada se krvna žila koja vodi do srca začepi, to može rezultirati osjećajem nesvjestice ili vrtoglavice.

Osjećaj vrtoglavice i mučnine može mnoge dezorijentirati. Osjećaj vrtoglavice, popraćen osjećajem nesigurnosti i vrtnje ili ljuljanja, može biti neodoljiv i uzrokovati nelagodu. Mučnina, osjećaj nelagode u želucu koji često prethodi povraćanju, može dodatno pogoršati ove simptome.

Nesvjestica i vrtoglavica su manje poznati simptomi srčanog udara, a češće se javljaju kod žena. Medicinski stručnjaci pripisuju ove simptome začepljenju jedne od arterija koje prenose krv do srca.
Kada osjetite ove simptome, koje radnje biste trebali izbjegavati pod svaku cijenu?

Stručnjaci su istaknuli da žene češće od muškaraca odgađaju traženje pomoći. Važno je imati na umu da ozbiljnost simptoma ne mora uvijek odgovarati stvarnom uključenom riziku. Stoga je ključno potražiti pomoć i ne oklijevati, čak i ako se simptomi čine beznačajnima.
Savjetuje se da se suzdržite od vožnje u bolnicu u slučaju hitne medicinske pomoći. Umjesto toga, snažno se preporučuje da pozovete hitnu pomoć ili zatražite da vas pouzdana osoba odveze do najbližeg medicinskog stručnjaka.
Imperativ je da ne odbacujete svoje emocije. Nemojte dopustiti da se osjećate nelagodno ili vjerujete da se vaša situacija pogoršava.

Preporučujemo