Stjenice mogu napasti svako kućanstvo, predstavljajući potencijalnu prijetnju na putovanju, a mogu čak i stopirati u vašoj prtljazi. U hotelima su vrlo česte posebno u onim koji nisu ekskluzivni. Ove noćne štetočine brzo se kreću po podovima, zidovima i stropovima, ali nemaju krila, što ih čini nedostižnima i teškima za otkrivanje. Iako su njihovi ugrizi općenito bezopasni, njihova je prisutnost u vašem domu nepoželjna iz raznih razloga. Stjenice su sićušni, smeđi insekti ovalnog oblika koji se hrane krvlju ljudi i životinja. Odrasla stjenica ima spljošteno tijelo koje svojom veličinom podsjeća na sjemenku jabuke. Kada završe s hranjenjem, njihova se tijela šire i dobivaju crvenkastu nijansu.

 

Iako bube mogu biti dosadne, ne predstavljaju nikakvu prijetnju ljudima jer nisu u stanju prenijeti nikakve bolesti. Entomolog dr. sc. Milan Pernek, znanstveni savjetnik u Hrvatskom šumarskom institutu, pojasnio je da stjenice, koje se hrane staničnim sokovima lišća, mogu ugristi čovjeka, što može rezultirati malim ugrizom. Dok traže odgovarajući list za gristi, mogu nenamjerno sletjeti na stablo platane ili hrasta. Dr. Pernek smatra da su klimatske promjene primarni uzrok povećane populacije ovih i drugih kukaca. Stjenice se obično hrane jednom tjedno, međutim, sposobne su mjesecima preživjeti bez hrane, poput drugih uobičajenih kućnih kukaca. Stjenice ubrizgavaju anestetik tijekom hranjenja, tako da nećete osjetiti njihov ugriz, omogućujući im da se nesmetano hrane do 15 minuta. Kada ste u najdubljem snu oko 4 ujutro, tada su oni najaktivniji. Svojim izduženim ustima poput kljuna buše kožu i izvlače krv. Hrane se u trajanju od 3 do 10 minuta, povećavajući se u veličini, prije nego što neotkriveno otpužu. Jedini izvor hrane za stjenice je krv, što znači da prisutnost ovih štetnika u nečijem domu nije znak nedostatka čistoće. U početku većina ugriza stjenica ne izaziva bolnu reakciju, već rezultira stvaranjem malih mjehurića koji svrbe. Stjenice ne razlikuju kada grizu i ciljat će bilo koje područje kože koje je nepokriveno tijekom spavanja. Za razliku od nekih drugih insekata, ugrizi stjenica obično nemaju vidljivu crvenu točku u središtu zahvaćenog područja.

 

Za pojedince je tipično promatrati nekoliko ugriza u skupinama, nalik sitnim, grimiznim izbočinama sa središnjom tamnom oznakom, prvenstveno na dijelovima tijela koji su nepokriveni dok se odmaraju, kao što su glava, ruke i noge. Kada se ujutro probudite, ako imate višestruke ubodne rane koje vas svrbe, odvojite trenutak i promatrajte čine li ravnu liniju. Ako niste imali ove ugrize prije spavanja, vrlo je vjerojatno da u svom domu imate stjenice. Ovo je osobito istinito ako koristite rabljeni krevet. Dr. Milan Pernek preporuča da je jedini način sprječavanja ulaska stjenica u naše domove zatvaranje prozora i postavljanje što gušćih komarnika na prozor koji je otvoren radi prozračivanja. Neophodan je i oprez pri prenošenju predmeta s balkona ili terase, kao i paziti na odjeću koja je bila nošena vani. Nažalost, ne postoji druga učinkovita metoda zaštite od buba. Stjenice se s lakoćom mogu infiltrirati u domove stopirajući na prtljazi, odjeći, korištenoj posteljini i drugim predmetima. Obično traže utočište u madracima, okvirima kreveta i kutijama, gdje mogu lako doći do krvi svojih domaćina tijekom noći. Osim u posteljini, stjenice također mogu pronaći utočište u podu, osobito u pukotinama unutar drvenog poda i namještaja.

 

Kada je riječ o sprječavanju širenja neželjenih gostiju, važno je biti oprezan. Jedan od načina da to učinite je suzdržavanje od unošenja predmeta koji su bili vani u kuću. To uključuje stvari poput rublja koje se sušilo na prozorskoj dasci, jastuka s terase ili bilo kojih predmeta koji su bili izloženi vani dulje vrijeme. Kako biste dodatno osigurali sigurnost, preporučuje se temeljito brisanje predmeta vlažnim maramicama za dezinfekciju prije nego što ih unesete unutra. Za predmete kao što su jastuci i druga mekana roba, ostavljanje na izravnoj sunčevoj svjetlosti neko vrijeme također može pomoći u sprječavanju širenja neželjenih posjetitelja. Kako biste otjerali insekte sa svoje terase, razmislite o tome da tijekom dana ostavite otvorenima sva područja koja su zatvorena zavjesama, zaslonima ili roletama. To će pomoći spriječiti bube da zauzmu prostor navečer. Za optimalnu čistoću i higijenu preporuča se istresti sve predmete koji se unose u dom. Najbolje je to učiniti dalje od otvorenih prozora, ako je moguće.

Preporučujemo