Slatka poslastica koja upečatljivo podsjeća na krafne, fritule su slastica koja je popularna na području Kvarnera, Istre, Dalmacije, Slovenije i Venecije. U Primorju i Istri običaj je da se fritule prave na dane posta, Badnjak i za vrijeme Mesopusta. Iako su slični italijanskim cepolima, fritule obično uključuju liker, rakiju i limunovu koricu u receptu, a mogu sadržavati i grožđice sa posipanjem šećera. Fritule se mogu napraviti od kvasca ili debljeg tijesta koje koristi prašak za pecivo.Kada nemate vremena za pravljenje krofni, fritule će biti savršene za zamjenu.

Ove fritule su ukusne i jednostavne za pravljenje.

Sastojci:
dvije jabuke manje veličine.
Dva jaja.
Za pripremu ovog recepta biće vam potrebno tačno tri decilitra jogurta.
četiri supene kašike šećera
vanilin šećer.
Prašak za pecivo
Upotreba brašna može varirati u zavisnosti od recepta, ali se obično preporučuje dodavanje brašna postepeno dok se ne postigne željena konzistencija.
Korica limuna koja je sitno izrendana.
Mala količina ruma sadržana u kašičici.
Jedna kašika rakije
grožđice po želji

Priprema:
Uzmite dvije jabuke i izrendajte ih. U činiji umutiti dva jaja zajedno sa četiri kašike šećera i vanilin šećerom. Nakon toga dodajte rendane jabuke, grožđice po želji, limunovu koricu i malo ruma i rakije, opet po želji.U smjesu dodajte ukupno tri decilitra tekućeg jogurta.Pomiješajte brašno i prašak za pecivo prije nego što ih dodate u smjesu. Potrebna količina brašna je oko 400 g, ali može varirati u zavisnosti od veličine jabuka i konzistencije jogurta.

Nastavite miješati dok smjesa ne postane gušća od konzistencije tijesta za palačinke.Počnite zagrijavanjem ulja dok ne dostigne odgovarajuću temperaturu za prženje. Kada ulje postigne željenu temperaturu, kašičicom oblikujte popečke i pažljivo ih stavite u ulje. Pržite fritule dok ne dobiju bogatu zlatnožutu boju.Nakon što su fritule pripremljene, preporučuje se da se neposredno pre serviranja posipaju šećerom u prahu.

Preporučujemo