Australijska manekenka Lucy Jade ne tako davno imala je prvi susret s rakijom. Kao što se može i pretpostaviti rakija je bila jaka,i nije trebalo puno da se Lucy napije toliko da je jedva stajala na nogama.  Lucyno upoznavanje s rakijom bilo je ispraaćeno ua nju, neželjenim prisustvom kamere koja je pratila njene pokrete tokom cele noći.

Nakon što je jedna osoba objavila TikTok video, korisnici su mogli svjedočiti Lusinoj razigranoj interakciji sa porodicom njenog dečka i dobro se nasmijati. Lusi je upozorila gledaoce da izbjegavaju konzumiranje rakije s članovima porodice cijeli dan ako njihova  žena nije evropskog porijekla.  Bilo je i dosta šaljivih komentara. Otkrila je da je sa “bakom” provela nevjerovatnih sedam sati dok je pila napitak za “liječenje duše”. Idiom “Popij malo rakije, biće ti bolje” verovatno je poznat većini ljudi. U našim krajevima na rakiju se gleda kao na nacionalno piće, a priče o njenim ljekovitim svojstvima prenose se s generacije na generaciju.

@lucie_jaid

Lucky my man was in the shed working on cars otherwise he would’ve seen how off chops I was after 7 hours with baba 😰 🤣

♬ original sound – LUCIE JAID

 

Među najpoznatijim vrstama rakija su šljivovica i loza, koje se prave od šljive i vinove loze. Osim toga, vrlo su tražene mješavine prožete ljekovitim biljem ili voćem. Iako konzumiranje prevelikih količina alkohola može predstavljati potencijalne rizike, rakija može poslužiti kao brz lijek za određene bolesti kada se konzumira umjereno.

Naši preci su dugo koristili rakiju za liječenje raznih tegoba, a mi smo za vašu referencu sastavili listu takvih bolesti. Ako osjetite nelagodu u želucu nakon konzumiranja teškog ili masnog obroka, nekoliko gutljaja biljnog čaja, čaja od grožđa ili šljiva će vam pružiti trenutno olakšanje. Kada je bakterijska infekcija uzrok upale u ždrijelu ili upale grla, pomiješajte nekoliko kapi propolisa s rakijom kako biste djelotvorno dezinficirali područje. Slično, topla infuzija biljnog čaja i nekoliko kašika rakije mogu ublažiti simptome. Za one koji pate od bolova u leđima i ukočenosti, preporučuje se masiranje oboljelog mjesta rakijom, posebno Komovicom ili Tropicom, rakijom koja se pravi od preostalog grožđa nakon fermentacije. Ponovite ovaj postupak nakon nekoliko sati za optimalne rezultate. U tu svrhu se mogu koristiti i druge vrste rakija.

Preporučujemo