Nakon što je otkrio predmet na svom tavanu, francuski par ga je prodao za 150 eura. Međutim, kasnije su saznali da je riječ o afričkoj maski čija je vrijednost više miliona eura. Kao rezultat toga, oni su tražili dio prihoda od aukcije putem pravnog sistema. U međuvremenu, kulturni zagovornici su insistirali da masku treba vratiti u Gabon. Nakon što je prodao afričku masku prodavcu polovne robe za 150 eura, francuski par u penziji sada traži dio zarade na sudu. Maska je na kraju prodata na aukciji za vrtoglavih 4,2 miliona eura.

Slučaj Atik maske izazvao je ispitivanje kulturnog nasljeđa Afrike koju je opljačkala kolonijalna Francuska. Aktivisti sada zahtijevaju da se vrijedni artefakt vrati u Gabon umjesto da bude prodat novom vlasniku. Ovo je pokrenulo pitanja o pravom vlasništvu i očuvanju kulturne baštine. Par, čiji identitet nije otkriven, ima 88 i 81 godinu i živi u regiji Aire-et-Loire na jugozapadu Pariza. Nedavno su odlučili da prodaju svoju kuću za odmor u Garretu, koji se nalazi u južnoj regiji Francuske, zbog čega je bilo potrebno raščišćavanje potkrovlja. Došli su do rabljenog trgovca koji je kupio razne predmete, među kojima i drvenu masku koja je skupljala prašinu na tavanu.

Maska o kojoj je reč ima zapaženu istoriju, jer je nekada pripadala dedi sadašnjeg vlasnika kuće. Ova osoba je bila guverner Afrike tokom ere kolonijalizma. Nakon što je prošlo pola godine, par koji je preuzeo uloge privremenih supružnika bio je iznenađen kada su naišli na članak koji opisuje predstojeću aukciju u Montpellieru. Na aukciji je obećana izuzetno rijetka i vrijedna maska ​​iz 19. stoljeća koju su izradili narod Fang iz Gabona. Toliko su bili zatečeni ovom viješću da su umalo izgubili ravnotežu i pali sa sjedišta. Nakon što su pogledali fotografiju, prisutni su brzo prepoznali masku. Jedinstveni stil izrade ove maske hvaljen je kao izvor inspiracije za umjetnike kao što su Pablo Picasso i Amedeo Modigliani. Potvrđeno je da u svijetu postoji samo desetak ovakvih maski.

Prema katalogu aukcije, masku je nabavio član njegove porodice, René-Victor Edward Maurice Fournier, francuski kolonijalni guverner koji je živio od 1873. do 1931. Tačni detalji kupovine nisu poznati, ali se vjeruje da se dogodila. Tokom Fournierove posjete Gabonu oko 1917. Nedavna prodaja određene maske izazvala je zabrinutost među umjetničkim profesionalcima. Predstavnik jedne aukcijske kuće izrazio je zabrinutost na francuskoj televiziji, navodeći da je ova specifična vrsta maske još ređa od umjetničkog djela poznatog Leonarda da Vinčija. Iako postoje 22 poznate slike majstora umjetnika, uračunato je samo 10 do 12 maski koje su izradili različiti majstori naroda Fang u Gabonu.

Tokom aukcije koja je održana u martu 2022. godine, maska ​​je prvobitno procijenjena na oko 300.000 eura. Međutim, kako je licitacija počela, brzo je premašila ovu procjenu i na kraju prodata za vrtoglavih 4,2 miliona eura. Kupac, koji je odlučio da svoj identitet ostane anoniman, učestvovao je u procesu nadmetanja putem telefona. Oni koji pripadaju zajednici Gabona koja živi u južnoj regiji Francuske okupili su se da prisustvuju aukciji, ali su to učinili s ciljem. Oni su bili tamo da protestuju zbog prodaje maske, navodeći da nikada nije trebalo da bude stavljena na aukciju i da se mora s pravom vratiti u Gabon. U utorak je pred Ale sudom predstavljen slučaj penzionisanog para. Pravni zastupnici para su tvrdili da imaju pravo na sredstva sa aukcije maske koju su prodali prodavcu za nepravednu sumu od 150 evra. “Važno je biti iskren; moji klijenti se ne bi odvojili od maske po tu cijenu da su znali za njenu izuzetnu rijetkost”, izjavio je Frederic Mansa Jafre, advokat para, u intervjuu za francuske medije u oktobru.

Solange Bizu se u utorak pojavila na sudu zajedno sa ostalim članovima zajednice Gabona. Bizu je povezan sa udruženjem “Collectif Gabon Occitanie”, koje je takođe prisustvovalo aukciji.

Preporučujemo