Kako roditelji stare i njihova sposobnost skrbi o sebi se smanjuje, mogućnost njihovog smještaja u starački dom često postaje razmatranje za mnoge. Iako je to u mnogim zemljama u svijetu ustaljena praksa kod nas mnogi zaziru od ovog riješenja. Donošenje teških odluka uvijek je izazov, a neodobravanje društva često je posljedica. Međutim, jedna je osoba hrabro odlučila otvoreno govoriti o svom izboru da svoju majku smjesti u starački dom i pozitivnom utjecaju koji je to imalo na njezin život.

Po povratku s posla dočekala su me odškrinuta vrata. Bez oklijevanja sam uletila u stan, a uši su mi odmah otkrile zvuk vode koja je kaskadno curila iz kade, curila u pod i postupno se probijala u hodnik. Očajnički sam zazivala majku, ali moj glas je odjekivao bez odgovora. Koji je sljedeći korak? Gdje se nalazi? Gdje mi je majka, pitala sam se. Nakon što sam od susjeda dobila informaciju gdje je mama, brzo sam se uputila do klupe gdje je razgovarala s grupom baka. Njihovi pogledi prema meni bili su puni zbunjenosti, kao da ispituju moj razum. Iako je moja majka na prvi pogled izgledala normalno, malo njih su znali za njezinu bitku s Alzheimerovom bolešću i brojnim agresivnim epizodama koje je već proživjela. Uz velike napore uspjela sam je uvjeriti da se vrati kući, cijelo vrijeme razmišljajući o daljnjim koracima. Bilo je jasno da je ne mogu ostaviti samu, ali isto tako nisam mogla posvetiti svaki trenutak svog vremena njoj. Uostalom, imala sam svoje životne i radne obveze kojima sam se trebala baviti.

Dugo sam se vremena borila s dubokim osjećajem izdaje, doživljavajući intenzivnu nelagodu, osobito kad sam razmišljala o mogućnosti da se ona izgubi zbog svoje bolesti. Sama pomisao na takav scenarij jako bi me uznemirila. Kako je ušla u 84. godinu, učestalost njezinih napada i ispoljavanja agresije je eskalirala. Kad god bi posjetitelji naišli, ona bi ih udarila bilo kojim predmetom koji joj je bio nadohvat ruke. Svakodnevno bi ostavljala slavine otvorene i bez razmišljanja bacala svoju odjeću u kadu i umivaonik. Nakon pažljivog razmatranja, donijela sam tešku odluku da je preselim u starački dom. Moja primarna motivacija bila je osigurati da ona dobije danonoćnu skrb i nadzor, razinu podrške koju ja, nažalost, nisam mogla osobno pružiti.

Cijelu godinu dana moja majka je u staračakom domu. Kao rezultat toga, primijetila sam značajan napredak u svom radnom učinku, budući da sada mogu pristupiti zadacima s osjećajem smirenosti i mentalne jasnoće. Ne samo to, već je i moj društveni život doživio pozitivnu transformaciju. Što je najvažnije, moje su misli postale primjetno oštrije i fokusiranije. Svaki vikend posjećujem svoju majku i sigurna sam u njezino dobro u ustanovi. Unatoč tome, u meni postoji mučan osjećaj… Jesam li mogla učiniti više od toga za nju i da li sam počinila grijeh smjestivši je tamo.

Preporučujemo