Izlaganje američkog predsednika Džoa Bajdena izazvalo je značajan odjek, obuhvatajući teme kao što su Tramp, Putin, ekonomija, i milijarderi…Američki predsednik Džo Bajden je održao svoj godišnji govor o stanju nacije, dotičući se različitih tema poput ekonomske situacije i Vladimira Putina. Bez direktnog pominjanja imena, prozvao je i bivšeg predsedničkog kandidata Donalda Trampa. Bajden je istakao svoje stavove o porezima, spoljnoj politici, i reproduktivnim pravima tokom govora. U uvodu se osvrnuo na govor predsednika Frenklina Ruzvelta iz 1941. godine, kada su “Hitler marširao, rat besneo u Evropi, a sloboda i demokratija bile pod ozbiljnim izazovom širom sveta.” U današnjem vremenu, suočavamo se s nezapamćenim trenutkom u istoriji. Želim dozvati Kongres i obavestiti građane Amerike da se ne radi o uobičajenom trenutku. Sloboda i demokratija nikada nisu bile izložene ovakvom napadu, kako na domaćem tlu, tako i u međunarodnom kontekstu, istovremeno”, izjavio je Bajden. “Putin iz Rusije pokreće invaziju na Ukrajinu, uzrokujući nered u Evropi i šire. Ukoliko neko u ovom okupljanju veruje da će se njegove ambicije zaustaviti samo na teritoriji Ukrajine, želim vam reći da to nije slučaj. Međutim, podrškom Ukrajini i pružanjem vojne pomoći, možemo ga zaustaviti, a to je sve što Ukrajina traži – ne američke trupe”, izjavio je predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

 

 

Bivši republikanski predsednik je, bez izricanja imena, izrazio podršku Putinu, sugerirajući da može postupati kako želi. “Ovo nezapamćeno, opasno i neprihvatljivo izjavljivanje dolazi od bivšeg lidera Sjedinjenih Američkih Država, koji je, očigledno klanjajući se ruskim vlastima, poslao takvu poruku.” To je bio odgovor na poziv Donalda Trampa za televizijski duel. “Stojimo pred izazovom suočavanja s Putinom, i istorija će nas ocenjivati. Ako Sjedinjene Američke Države sada izostanu, to bi moglo ozbiljno ugroziti Ukrajinu, Evropu i globalnu slobodu. Moj direktni apel Putinu je jednostavan – nećemo se povući niti pokolebati.Povijest nas promatra, baš kao što nas je promatrala i 6. siječnja kada su pobunjenici provalili u Kapitol i ugrozili temelje naše demokracije. Svi smo prepoznali da nisu bili patriote, već najveća prijetnja našoj demokraciji od građanskog rata. No, nisu uspjeli. Moj prethodnik i neki od vas možda žele zanemariti tu istinu, ali ja želim razotkriti laži. Ne možete voljeti svoju zemlju samo kada pobjeđujete”, rekao je on. Kada je riječ o reproduktivnim pravima, Bajden je apelirao na sve države da osiguraju pravo na vantelesnu oplodnju. Također je spomenuo da je Tramp “ponosno oborio slučaj Roe protiv Wadea” te obećao podržati pravo žena na izbor i ponovno vratiti taj slučaj u zakon. Nakon toga, prešao je na ekonomsku tematiku.abeleženo je stvaranje 15 miliona novih radnih mesta u poslednje tri godine, a stopa nezaposlenosti dostigla je minimum u poslednjih 50 godina. Neverovatnih 16 miliona Amerikanaca sada se bavi preduzetništvom, svako od njih s osećajem nade. Broj osiguranih lica za zdravstvenu zaštitu nadmašuje sve prethodne brojke. Plate rastu, dok inflacija opada s devet na tri odsto, što je najniža stopa u svetu.

 

 

Predsednik je najavio planove za smanjenje osiguranja hipoteka, suočavanje s “velikim gazdama” koje fiksiraju i povećavaju kirije, i istakao važnost najboljeg obrazovanja kako bi Amerika ostala najjača ekonomija. Izrazio je svoj kapitalistički pristup, naglasivši potrebu za pravednim oporezivanjem kako bi se održala veličina zemlje. Kritikovao je prethodnu administraciju zbog dodavanja dugova i smanjenja poreza bogatim korporacijama, ističući svoju posvećenost pravednom rešenju ovih pitanja.”U Americi postoji preko hiljadu milijardera, a njihova prosečna stopa poreza na federalnom nivou iznosi 8,2 odsto, što je znatno manje od prosečne stope koju plaća većina Amerikanaca. Bilo bi nepravedno da bogati plaćaju manju poreznu stopu od učitelja, čistača ili medicinskih radnika, stoga sam predložio minimalnu stopu od 25%, što bi nam donelo 500 milijardi dolara u narednih deset godina. Zamislite koje benefite to može doneti našoj zemlji. Gledam prema budućnosti s vizijom za sve Amerikance, jer verujem u snagu zajedništva. Nikada nisam bio optimističniji u vezi s budućnošću, stoga hajde da je izgradimo zajedno. Neka nas Bog sve blagoslovi, a naše vojnike čuva” -rekao je Džo.

 

Preporučujemo