Lazar Pajazitović, star 35 godina, porijeklom je iz Beograda, a rođen je kao Samir Pajazitović od roditelja Selime i Mustafe koji su ga odgojili u tradicionalnom islamskom domaćinstvu. Međutim, bilo mu je teško internalizirati vjerska uvjerenja i načela svog odgoja. Kako je vrijeme prolazilo, otkrio je svoje korijene i otkrio sebe. Na njegovo iznenađenje, osjećao se ugodnije u crkvi nego u džamiji, što ga je ponukalo da prijeđe na pravoslavlje.

Dok je Lazar Pajazitović bio dijete, njegova obitelj je iz nepoznatih razloga izbjegavala raspravljati o njegovom porijeklu. Međutim, kako je rastao, osjećao je sve jači poriv za istraživanjem vlastite povijesti. Ovu osobnu potragu u koju se upustio on naziva borbom, koja je u početku bila bitka unutar njega, ali je na kraju postala bitka s onima oko njega. Tijekom potrage za otkrivanjem svoje loze bilo je trenutaka kada je htio odustati, ali je ustrajao i na kraju otkrio da je potomak loze Mrnjavčević. Ovo mu je otkriće dalo potrebnu motivaciju da nastavi svoju misiju s još većim intenzitetom.

Lazar, koji trenutno živi između Srbije i Grčke, ispričao je kako je sve počelo nakon što se prethodne godine preselio na Krf. Budući da sam rođen u muslimanskoj kući, uvijek sam se tako identificirao. Međutim, kako sam odrastao, sve više me privlače crkva i samostan nego džamija, a naposljetku u njih nisam ni kročio. To je trajalo do prije 15 godina, kada sam pratio neke prijatelje u samostan. Tijekom liturgije svi smo dali svoja imena na blagoslov. Kad je mati samostana pročitala moje ime, upitala me tko sam. Odgovorio sam da sam Samir. Zatim mi je rekla da nisam pravoslavne vjere, ali me uvjerila da to nije problem i da je sigurna da ću se obratiti za nekoliko godina. Sjećam se da sam se od samog početka svog putovanja suočavao s preprekama jer je nedostajalo informacija. Želio sam naučiti što više o sebi i svojim različitostima, ali istovremeno sam se bojao onoga što bih mogao otkriti o sebi i svojoj obitelji. Lazar je ustrajao u mnogim pokušajima i trenucima odustajanja u potrazi za rodoslovljem svoje obitelji.

Sve dok nije naletio na članak u novinama koji je bilježio podrijetlo nekoliko značajnih ličnosti iz Bosne i Hrvatske. Među njima je pronašao i ime djedovog brata Ejupa Ganića, koji je porijeklom iz Mrnjavčevića. Ovo otkriće ponovno ga je motiviralo da nastavi davno započetu potragu. “Prije deset godina povratio sam vjeru i ispravio nepravdu koja je nanesena mojoj obitelji poturčenjem ostalih Mrnjavčevića”, objasnio je Lazar za YouTube kanal “Otac Predrag Popović”. Svoju djecu planira odgajati u skladu s pravoslavljem. Naglasio je da on nije usamljeni član svoje obitelji koji je slijedio ovaj tečaj. Njegov brat Amir krenuo je njegovim stopama i prihvatio pravoslavnu vjeru samo tjedan dana nakon Lazarova krštenja. Amir je dobio ime Đorđe. Zbog toga izražava da je presretan i zahvalan. Lazar zaključuje da mu je krštenje donijelo istinski osjećaj sreće i pripadnosti. On izražava da pojedinci trebaju voditi svoje živote i imati vjeru da je sve što se događa po Božjoj volji.

Preporučujemo