Jugoslavija je imala dobro razvijenu kinematografiju i neki filmovi koji su tda nastali postali su kultni. Dragana Varagić (66), poznata po ulozi Jagodinke u kultnom filmu “Varljivo leto ’68”, glumila je uz Slavka Štimca, posebno zapamćenog po sceni u kojoj joj prilazi s leđa i dodiruje je po grudima. Nakon uspješno završenog studija glume na Fakultetu dramskih umjetnosti, Dragana Varagić, talentirana srpska glumica, dodatno je izbrusila svoj zanat specijalizirajući Shakespearea na prestižnom Shakespeare Institutu u Stratfordu u Engleskoj. Unatoč primamljivom fokusu na ozbiljnije uloge, Jagodinka Simonović, koja se proslavila ulogom pekara u “Varljivom letu” koja je zarobila srce lika Slavka Štimca, ostaje u lijepom sjećanju. U prošlosti je izjavila da pozitivne emocije povezane s ovom ulogom zauzimaju posebno mjesto u njezinu srcu.

 

Iskrenost je bila glumičin pristup dok je izrazila želju da ponovno pogleda ulogu. U njezin repertoar, ispunjen tragičnim i složenim likovima iz vremena rada u Narodnom kazalištu, ovaj komični lik donio je osvježenje. Glumica je naglasila da bi, da se danas snima, i dalje tumačila lik s istim izgledom, jer inače ne bi prihvatila ulogu. Nezaboravna slika te scene duboko je urezana u svijest mnogih pojedinaca, a Slavko Štimac je u intervjuima često izražavao žaljenje što je ova scena zasjenila ostatak filma. U vrijeme snimanja Dragana Varagić imala je 27 godina, a njezina profesionalna putanja obuhvaćala je niz zapaženih uloga. Početkom 1990-ih donijela je odluku započeti novo poglavlje svog života u drugom dijelu svijeta. U Kanadi je detaljno planiranje norma, budući da svaka radnja zahtijeva detaljnu pismenu obavijest kako bi se osiguralo neovisno funkcioniranje. Privatnost je visoko cijenjena, a odanost ima veliku vrijednost. Osim toga, postoji snažan osjećaj kolektivnog interesa, s Kanadom koja se aktivno bavi i rješava probleme kako se pojave. Iako nije sve savršeno, postoji stalna predanost poboljšanju. Ako bilo koji aspekt nije zadovoljavajući, postoje mehanizmi koji olakšavaju promjenu. Iako jednostavnost ne mora uvijek prevladati, uvijek postoji rješenje. Ovakvim pristupom naša je dijaspora stekla vrijedne spoznaje. Prepoznaje se važnost dobre organizacije, a pojedinci preuzimaju odgovornost za aktivno rješavanje vlastitih problema. Čak i umirovljenici doprinose volontiranjem u bolnicama, školama i skloništima. Nadam se da će se naši mladi ljudi jednog dana vratiti naoružani neprocjenjivim znanjem koje su stekli širom svijeta. Kako bi se to postiglo, ključno je pojednostaviti postupke priznavanja inozemnih diploma. Osobno sam odlučio odustati od procesa nostrifikacije za svoj magisterij sa Sveučilišta u Torontu. Međutim, važno je priznati da proizvoljnost postoji, jer pravila mogu postojati, ali se ne poštuju uvijek.

Po povratku je beogradskim medijima izjavila da samorefleksija ne postoji, a kritika se često doživljava kao napad na druge, a ne kao prilika za introspekciju. Dodatno, primijetila je nepostojanje zajedničkih interesa. Nakon nekog vremena odlučila se vratiti u domovinu, gdje se jedno vrijeme posvetila podučavanju studenata. Dragocjenost moje trajne znatiželje nešto je što cijenim u svom radu, što me potiče da ga stalno mijenjam i poboljšavam. Istraživanje drugih regija zemaljske kugle, njihovih kazališnih praksi, pedagoških metoda i inovativnih glumačkih tehnika plijeni moju pozornost. Posedujem neutaživu radoznalost, kako je Dragana svojevremeno izjavila za RTS. Nakon što se sredinom osamdesetih udala za karikaturista Dušana Petričevića, glumica je 1988. dobila kćer Mihailu, od milja zvanu Miša. Međutim, Dragana i njezina obitelj 2012. zbog osobnih okolnosti donijeli su odluku da se presele u Beograd.

 

U nedavnom intervjuu Dragana se osvrnula na povratak u domovinu i promjene koje je od tada doživjela. U početku je očekivala da će imati više vremena za sebe u usporedbi sa svojim životom u Kanadi. No, ubrzo je shvatila da to nije tako. Dragana priznaje da više nije ista osoba koja je bila, ne samo zbog svojih godina, već i zbog raznih iskustava s kojima se susrela tijekom vremena. Unatoč izazovima, ne žali što se vratila. Tijekom godina povremeno je putovala u Kanadu zbog posla, često u akademskim ulogama poput profesorice ili ravnateljice. Ti su joj posjeti omogućili da spoji svoje različite živote i krene na novo putovanje, koje naziva svojim trećim životom. Dragana ostaje znatiželjna i zaljubljena u ideju da se stalno razvijamo i mijenjamo.

Preporučujemo