Danas vam donosimo jednu dirljivu priču koja je i tužna i sretna u isto vrijeme. U Zvorniku živi hrabra majka Branka Vasiljević, koja je nesebično odlučila donirati organe svog pokojnog sina Stefana, čime su spašena tri života. Na društvenoj mreži Facebook razotkrivena je priča o isprepletenim životima Branke i Nihade, unatoč nesretnim okolnostima koje su ih na početku spojile. Međutim, iz ove nevjerojatne veze proizašlo je duboko prijateljstvo koje je između njih stvorilo neraskidivu vezu.

 

Nitko ne može ostati ravnodušan kad se suoči s ovakvim pričama, jer one potiču osjećaj optimizma za svjetliju budućnost. Ovaj susret, koji se na prvi pogled može činiti uobičajenim, ima značaj koji nadilazi njegov izgled. Branka i njezina obitelj, koja je prije tri godine tragično izgubila sina Stefana u dvadesetoj godini života, donijela je nesebičnu i hrabru odluku da ispoštuje Stefanovu želju darivanjem njegovih organa, darujući tako život drugima. Sada, nakon tri godine, smogli su snage da potraže pojedince koji su primili darove koji su im spasili život od njihovog voljenog sina. Prije nekoliko dana Branka je dobila dugo očekivanu vijest da je Nihada uspješno primila Stefanovu jetru i sada živi s njom. To je oboje neizmjerno obradovalo, ali Brankina sreća nadmašila je čak i Nihadinu. Uspostavili su vezu i mogli su komunicirati telefonskim pozivima prije nego što su konačno dogovorili svoj prvi osobni sastanak.

 

Naime, prije tri godine tragično je preminuo njen 21-godišnji sin Stefan. U prosincu 2020. sudjelovao je u prometnoj nesreći koja je rezultirala jednomjesečnom komom. Sve to vrijeme bio je na bolničkom liječenju u Tuzli. Unatoč predanim naporima medicinskih stručnjaka, naposljetku je proglašena moždana smrt nakon što je prošlo mjesec dana. Kada se liječnik raspitivao o donaciji testisa, ukazala nam se prilika da ispunimo Stefanovu želju. Bez oklijevanja sam odgovorila odlučnim “da”. Stefan je izrazio tu želju tijekom ležernog trenutka kod kuće, dok smo sjedili zajedno, pijuckali kavu i gledali televizijski program u kojem se raspravljalo o donaciji organa. Okrenuo se prema meni i rekao: “Mama, mislim da želim postati donor organa. Možemo li to razmotriti?” Ovu iskrenu priču Branka je podijelila s Naj ženom.

Nakon kompletne procedure vađenja organa i brojnih upita pojedinaca sa liste čekanja, Stefanov organ je u konačnici dobila Nihada iz Kalesije u Bosni i Hercegovini. Nihada, žena koja boluje od komplikacija na jetri, kategorizirana je kao kritični jetreni bolesnik. U ranim jutarnjim satima neočekivano mi je zazvonio telefon. Na moje iznenađenje, bio je to nepoznat glas s druge strane, koji se predstavio kao Nihada. Uz mješavinu emocija, pozdravila me je s “Dobro veče” i nastavila me obavještavati da posjeduje jetru koja pripada mom sinu Stefanu. U tom trenutku preplavio me val proturječnih osjećaja ispreplićući sreću i tugu. Sve je postalo zbrka emocija, dok sam razmišljala o mogućnosti da ponovno zagrlim  ženu koja ima dio mog voljenog djeteta.

Preporučujemo