Često čujemo kako slavne ličnosti doniraju dio svojih velikih primanja u dobrotvorne svrhe, ali se malo ko od nas zapita da li taj novac zaista ide nekom kome treba i da li je to dovoljno transparentno. Rijetko čujemo o tome šta se konkretno uradilo, samo uzimamo zdravo za gotovo da je nešto donirano i da je to magično riješilo sve probleme. Jedan od rijetkih slavnih ljudi koji je precizirao za šta želi da donira novac je bio pokojni sportista Siniša Mihajlović.

 

Mihajlović je iza sebe ostavio itekakvo sportsko naslijeđe, ali je bio poznat i po tome što je učestvovao u mnogim dobrotvornim akcijama za svog života. Jedan projekat za koji se potrudio da skuplja novac je za djecu u Sremskoj Kamenici. Htio je da se ova sirota djeca mogu stambeno zbrinuti kada postanu punoljetna pa je dosta primanja usmjerio u to.

 

Primjer ovoga je 1996. godine kada je zvao ljude na svoju svadbu i zatražio da umjesto poklona doniraju novac za ovu djecu. Čak je to naglasio i kao cilj za svoju oproštajnu utakmicu na koju su došli mnogi slavni ljudi, ali samo jedan se odazvao na ovu humanitarnu akciju. Osoba u pitanju je slavni pjevač i kantautor Željko Joksimović.

 

Porodica Mihajlović se s oduševljenjem prisjeća koliko je velikodušno od Željka bilo da ne samo prisustvuje utakmici, već da učestvuje u kupovini dva stana koja bi djeca iz Sremske Kamenice mogla koristiti kada napune osamnaest godina. Jedini je to dobrovoljno uradio i bez ikakve novčane naknade ili medijske pažnje, što Mihajlovići iznimno poštuju i dan danas.

Preporučujemo