Fenomen pričanja u snu mnogim je pojedincima intrigantan, no može izazvati i zabrinutost. Možda ste i vi jedna od tih osoba ili ste imati priliku čuti nekoga kako priča dok spava.  Ova vrsta parasomnije, koja se naziva somnilokvija, kategorizirana je kao poremećaj ponašanja tijekom spavanja. Karakteristična značajka ovog stanja je da pojedinci u stanju dubokog sna počinju razgovarati, a ponekad čak i vrištati ili vikati. Dok neki pojedinci možda ne shvaćaju da govore u snu, drugima to može biti zabavno ili ponižavajuće.

Istraživanja su otkrila da otprilike polovica djece u dobi od tri do deset godina doživljava somnilokvij, dok samo mali dio odraslih, otprilike 5 posto, pokazuje tu karakteristiku. Učestalost ovog fenomena varira, neki se pojedinci u njega upuštaju svake noći, dok drugi to čine sporadično. Iako se nagađa da bi mogli biti uključeni genetski čimbenici, točni razlozi zašto ljudi govore u snu ostaju nedokučivi. Video montažer porijeklom iz Sjedinjenih Država, Adam Rosenberg, odlučio je dokumentirati svoje najučinkovitije “hakove” dok je govorio u snu, te ih je nastavio dijeliti na YouTubeu. Ovi videozapisi dokazuju da pojedinci često razgovaraju o svojim iskustvima iz dana ili o svojim snovima dok još spavaju. Dok je neke od tih izgovora lako razumjeti, drugi mogu biti nesuvisli mrmljanja koja je teško protumačiti.

Razgovor u snu može se pojaviti tijekom bilo koje faze sna, iako je najčešće povezan s dubokim snom. Tipično, pričanje u snu nije razlog za zabrinutost, iako postoje rijetki slučajevi u kojima može ukazivati ​​na poremećaj spavanja ili zdravstveno stanje. Djeca koja pate od noćnih mora ili tjeskobe mogu pokazivati ​​nasilna ponašanja kao što su vrištanje, vikanje ili udaranje drugih dok spavaju, a probuditi ih iz tog stanja može biti izazovno. Dodatno, tijekom REM faze sna kod nekih se osoba može javiti poremećaj ponašanja koji se manifestira vikom ili nasilnim radnjama.

Ako otkrijete da u zrelim godinama razgovarate dok spavate, a to je popraćeno užasom, vikom ili agresivnim ponašanjem, savjetujemo vam da se dogovorite kod stručnjaka za spavanje. Osim toga, ako vaše dijete ima poteškoća sa spavanjem, pametno je posavjetovati se s pedijatrom kako biste dobili dodatne informacije. Prema stručnjacima, jedan od primarnih razloga zašto odrasli govore u snu je neadekvatan san. Stoga se savjetuje izbjegavati stres i osigurati dovoljno sna kako bi se smanjile šanse za “noćne razgovore”. Vođenje dnevnika spavanja također može biti korisno u praćenju obrasca uspavljivanja i buđenja, kao i vanjskih čimbenika koji mogu utjecati na san, poput konzumacije kofeina ili alkohola.

Preporučujemo