Toše Proseki je poginuo kada je imao samo 27 godina i iza sebe je ostavio veliki broj fanova obavijene tugom. Zvali su ga Balkanski anđeo a pored jedinstvenog glasa i izgleda Toše je bio i izvanrendan mladi čovjek. 

Region je ostao u šoku zbog iznenadne smrti Tošeta Proeskog, veoma cenjenog pevača, jer je njegova zanosna životna priča privukla pažnju publike.Iako su ga mediji često povezivali sa više žena, ostao je posvećen održavanju privatnog života. Njegova najjača emotivna vezanost bila je za rukometašicu Andrijanu Budimir, s kojom je započeo romantičnu vezu 2001. godine, da bi se ubrzo nakon toga raspala.

Na Tošin rođendan 2007. godine, uspeli su da poprave svoju vezu i donesu odluku da krenu u zajednički život, čime su okončane godine distance i otuđenosti.

Andrijana je bila duboko ožalošćena Toševom smrću, zbog čega je imala mešavinu tuge i zbunjenosti u pogledu svoje budućnosti. Ona je takođe izrazila kajanje što nije imala dete sa pevačicom. Međutim, nakon sahrane došlo je do komplikacija između Andrijane i pjevačičine porodice.

 

U nastojanju da zaštiti pevačičine albume na engleskom jeziku i spreči bilo kakvu potencijalnu finansijsku dobit sa Tošeove strane, njen zet je preduzeo vanredne mere da je zadrži van njihovog doma. Osim toga, otpratila je Toshovog menadžera na sud, gdje su jasno izjavili da rukometaš nema nikakve porodične veze sa pjevačicom.

  • Neprovjerene informacije upućuju na to da je menadžer možda izvršio uticaj na Tošea, što je dovelo do spekulacija o odloženom vjenčanju s Andrijanom.

Trenutno živi u Skoplju, Andrijana Budimir sretno živi sa svojim partnerom, koji je slučajno ugostitelj. Njihova radosna zajednica rezultirala je rođenjem njihovog sina Maksima.

Biografija:

Todor Toše Proeski, poznat kao „balkanski anđeo“ i „makedonski slavuj“, bio je izuzetno popularan makedonski pevač i cenjena ličnost širom bivše Jugoslavije. Mnogi mu pripisuju da je ujedinio Balkan kroz njegov zarazni osmijeh, zadivljujuće prisustvo i melodije koje pobuđuju dušu. Njegova fraza, “Ve sakam site!” (“Volim vas sve!”), postao je njegov zaštitni znak.

Rođen 25. januara 1981. godine u Prilepu, gradu u južnoj Makedoniji, tragično je završio 16. oktobra 2007. godine u hrvatskom gradu Nova Gradiška. Todor, što znači “božji dar”, bilo mu je ime, a odrastao je u Kruševu, živopisnom gradu koji se nalazi u zapadnom regionu Makedonije. Njegova majka Domenica imala je prekrasan pjevački glas, dok je njegov otac Nikola bio vješt u sviranju mandoline i gitare.

Prepoznajući njegov urođeni talenat, svesrdno su podržavali njegova muzička nastojanja. Na Tošetov muzički ukus u velikoj meri je uticala njegova starija sestra Dora, sa kojom je slušao rok muziku. Dobio je formalno muzičko obrazovanje u muzičkoj školi, a kasnije je pohađao Skopsku muzičku akademiju u Bitolju.

 

Tokom cijelog tog perioda boravio je u internatu, dijelio je sobu sa petoro kolega studenata. Samo dva ispita od završetka školovanja, istakao je svoje studije solo pjevanja, zasluživši priznanje kao jedan od najuspješnijih učenika svog vremena. Stručnjak u raznim instrumentima kao što su klavir, klarinet, saksofon i bubnjevi, njegova prava strast ležala je u sviranju gitare.

  • Godine 2008. osmislio je plan da pokaže svoje talente kroz klasični koncert, koji će mu poslužiti kao diplomski rad. Kako bi dodatno usavršio svoje muzičke sposobnosti, otputovao je u Njujork da studira kod profesora koji je sarađivao sa renomiranim tenorom, Lučanom Pavarotijem. Sa nepunih deset godina, održao je svoj inauguracijski nastup, izvodeći očaravajuću interpretaciju “Ave Maria” koja je ostavila publiku zaprepaštenom.

Godinu dana kasnije, sa jedanaest godina, krasio je scenu dečijeg festivala Zlatno slavejče, očaravši publiku izvođenjem pesme “Jas i mojot dedo” na drevnom cincarskom jeziku, novolatinskom dijalektu. Uprkos svom izuzetnom talentu, često se borio sa nervozom, koja se često manifestovala kao iscrpljujuće glavobolje.

Godine 1996. pojavio se u holivudskom filmu “The Peacemaker”, pored poznatih glumaca Džordža Klunija i Nikol Kidman, koja mu je bila omiljena glumica. Toše je u svojoj debitantskoj sceni bio član hora. Njegovo muzičko putovanje počelo je 1997. kada je trijumfovao na Melfestu sa zadivljujućom izvedbom The Beatlesa “Yesterday”, a takođe je učestvovao na Makfestu, izvodeći baladu “Let Me Go”.

Postigao je velika priznanja i priznanja u Skoplju i Ohridu za svoje izuzetne pesme “Usni na usni” i “Sonce vo tvoite rusi kosi”. Sljedeće godine obilježio je njegovo prvo učešće na makedonskom takmičenju za pjesmu Evrovizije, gdje je očarao izveo svoju pjesmu “Ostani do kraja”.

Preporučujemo